80 godina vatrogastva u Dugom Ratu

Dobrovoljci iz Dugog Rata već osamdeset godina su u službi svojih sumještana. Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat, osnovanog davne 1938. kao industrijska vatrogasna četa tvornice "Le Dalmatienne", svoj 80. rođendan i značajnu obljetnicu obilježiti će raznim događanjima u sljedećih mjesec i pol dana. Počelo je u subotu s Vatrogasnim kupom Dalmacije priređenim u Dugom Ratu, na igralištu SRC "Dalmacija" (igralište Orkana) i na dugoračkoj rivi, a danas je na stranicama Slobodne Dalmacije osvanuo lijepi članak Sandre Barčot ilustriran fotografijama našeg velikog meštra o' kamere Ante Čizmića o našim vatrogascima.
- Zašto smo tu? Pa triba ljudima pomoć, a nama je čast - možda se u ovom konciznom odgovoru krije uspješno djelovanje i to punih 80 godina članova DVD "Dalmacija" Dugi Rat."Tko jednom ode gasit požar", kažu vatreni dugoraćani, "ostaje vatrogasac za cili život!"..

80 GODINA DVD "DALMACIJA" DUGI RAT

Tko jednom ode gasit požar ostaje vatrogasac za cili život

Piše: Sandra Barčot / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Hanza Media
Izvor: Slobodna Dalmacija

Pa su htjeli vatrogasci sve prvo “začiniti” zajedničkom fotografijom svih veterana i mlade ekipe koja sada drže konce “gašenja” u svojim rukama. A mi smo se u ćakuli s onim vremešnijima na tren vratiti u prošlost, 1938. godine kada je ideja za osnivanje vatrogasne jedinice došla od inženjera Vladimira Brucklera i strojobravara Ante Kašpara, inače dvojice Slavonaca koji su tada radili u dugoratskoj tvornici “La Dalmatienne”.

Povezani članci

Who's Online

We have 101 guests and no members online