I poezija pod suncobranom - zašto ne?

KnjigeU vrijeme kada je većina već napravila rezervacije za godišnje odmore, pripremila kupaće kostime i kada i danju sanja svoje plaže, otoke ili daleke gradove, na različitim se mjestima javljaju ovakvi ili onakvi popisi knjiga za plažu. Kao prototip knjige za plažu uglavnom se spominje lagano i neopterećujuće štivo, što je potpuno nejasno jer mnogi jedino tada imaju dovoljno vremena da se uhvate knjiga. A ako se već neke knjige hvataju, onda bi bilo bolje da to bude kvalitetno štivo. Stoga su Ines Kotarac i Neven Svilar, novinari Vjesnika, pregledali produkciju u posljednjih nekoliko mjeseci i odabrali knjige s kojima vrijedi krenuti na plažu i ljetovanje ...


LJETO.. I ZA ČITANJE

I poezija pod suncobranom - zašto ne?

Umjesto uobičajenih laganih "knjiga za plažu", predlažemo knjige istinskih majstora pera

Pišu: Ines Kotarac, Neven Svilar / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Za početak, ljubitelji poezije neće pogriješiti ako se posvete čitanju veličanstvene antologije perzijske poezije pod nazivom "Budi biser, biser budi! - Antologija perzijskoga pjesništva od 10. stoljeća do naših dana" (V.B.Z.), u prijevodu Ebtehaja Navaeya.

Zbirka sadrži izbor iz monumentalne tradicije ove velike književnosti, s gigantima pjesničke riječi poput Rumija i Hafiza, koji je izvršio golem utjecaj na poeziju Goethea, te velikana kao što su Firdusi, Sadi ili Džami.

Riječ je o izuzetno vrijednom izdavačkom pothvatu, fantastičnom pogledu na isprepletenost odnosno fascinantnu simultanost tradicije i suvremenosti. U pjesmama 86 pjesnika očituje se dosad neviđena raskoš melodioznosti, zvuka, ritma i ljepote optočene u sjaj mističnosti pjesničke riječi koja je postavljena na pijedestal mogućnosti ljudskoga duha.

Oni koji ipak više uživaju u čitanju romana ovo će ljeto zaista imati rijetko kvalitetan izbor, budući da je nedavno objavljeno nekoliko remek-djela umjetnosti romana

Među njih spada i jedan od romana koji je bez sumnje obilježio prvo desetljeće novoga stoljeća - "Divlji detektivi" (Vuković Runjić), velikog i prerano preminulog čileanskog književnoga genija Roberta Bolana.

Ovaj "opus magnum" najutjecajnijeg pisca generacije koji je, slično slučaju Stiega Larssona, tek nakon smrti doživio svjetsku slavu, govori o pjesničkim radikalima Arturu Belanu i Ulisesu Limi, koji se upuštaju u sumanutu potragu za pjesnikinjom Cesáreom Tinajero, koja ih vodi preko granica Meksika u Sjevernu Ameriku, Europu, Afriku i Bliski istok.

Rijetke su one knjige koje bi se danas mogle prodavati u nastavcima na kiosku, koje imaju tu napetost da od nas stvaraju nezasitne čitatelje. Trilogija švedskoga pisca Stiega Larssona "Millenium" upravo ima takav potencijal.

O prvim dvjema knjigama "Muškarci koji mrze žene" i "Djevojka koja se igrala vatrom" - već smo naveliko pisali, a za netom izašlu treću knjigu "Kule u zraku" (Fraktura) možemo tek dodati da ima jednako uzbudljivu pripovijednu nit i iste kompleksne i neobične likove kao i prve dvije.

Lisbeth Salander mogla bi biti prvi pravi lik 21. stoljeća, obilježena traumatičnim djetinjstvom ona je izrasla u suvremenu Amazonku s nevjerojatnim instinktom za preživljavanje. Androgina, biseksualna, istetovirana, s fotografskim pamćenjem i kompjutorskim vještinama, ona ne vjeruje sustavu, a ne bira način u borbi za pravdu.

Sam Mario Vargas Llosa u tekstu u El Paisu je napisao da dobri romani ne moraju biti savršeni, ali da ga je čitanje Larssonovih knjiga vratilo u vrijeme kad je kao dijete gutao Dumasa, Hugoa i Dickensa.

Roman "Sanjin" (Disput) ruskog pisca Mihaila Arcibaševa izazvao je jedan od najvećih skandala u svjetskoj književnosti dvadesetog stoljeća. Roman je prvi put objavljen 1907. godine u Sankt Peterburgu i vrlo brzo je sudski zabranjen (ne samo u Rusiji nego i u mnogim europskim zemljama gdje je preveden).

Osim Crkve roman su napali i neki kritičari proglasivši ga jeftinim i opscenim. Pri tom je najubojitiji bio Kornej Čukovski koji je isticao da mana teksta nije mnoštvo obnaženih tijela i slika sladostrašća, nego promidžba nemorala. Uvrijeđeni Arcibašev na to je izazvao Čukovskog na dvoboj, no ovaj je to odbio. Pa ipak, u obranu Arcibaševa tada su stali neki velikani poput Tolstoja i Aleksandra Bloka.

Zanimljivo je i da je "Sanjin" hrvatskim čitateljima bio dostupan samo u cenzuriranom "prijevodu" D. P. Djordjevića iz kojeg su izbačeni svi "sočniji" dijelovi. Stoga je "Sanjin" u prijevodu Irene Lukšić zapravo prvi pravi cjeloviti prijevod na hrvatski jezik.

U ljetnim mjesecima ljudi imaju vjerojatno najviše vremena za putovanja, no oni koji ne mogu otputovati dalje od nekoga mjestašca smještenoga na jednom od tisuću hrvatskih otoka, a koji sanjaju o dalekim metropolama možda bi trebali posegnuti za "Berlinom" (Meandar Media) slovenskog pisca Aleša Štegera.

Kombinacija putopisa, dnevnika i eseja govori o vjerojatno glavnom gradu 20. stoljeća, Berlinu, koji Šteger promatra iz vizure stranca i koji u njegovu kartu upisuje sebe i svoje iskustvo.

"Ljepota je ove knjige u njezinoj fragmentarnosti, u slučajnim vizurama koje se otvaraju hodanjem kroz grad i u sažetim opisima činjenica koje se neprestano dopunjuju osobnim asocijacijama", napisao je u pogovoru Zvonko Maković.

Ako bi neko mjesto predstavljalo prostor u kojem se dotiče toliko toga iz vremena u kojem živimo, onda bi to svakako bile zrakoplovne luke. One govore o pokretljivosti i brzini, istodobno su prostori prolazaka i prostori čekanja, sterilni i hladni, ali i prostori u kojima se znaju javno pokazati najtoplije emocije.

U ljeto 2009. godine vlasnici aerodroma Heathrow pozvali su Alaina de Bottona da provede tjedan dana na aerodromu i napiše nešto o tome. Produkt je bottonovski prepoznatljiv rukopis "Dnevnik s Heathrowa" (Naklada Ljevak). Pronicljivo gledajući, razgovarajući s mnogima od čistača cipela do svećenika, de Botton daje živopisnu sliku ne samo aerodroma nego društva općenito.

Njemački pisac Winfried Georg Maximillian Sebald bio je dugogodišnji sveučilišni profesor njemačke književnosti u Engleskoj, a u književnosti se javio relativno kasno, prešavši četrdesetu godinu. No nizom knjiga koje je objavio (na hrvatskome možemo čitati "Emigrante" i "Austerlitz") postao je neizostavna književna činjenica. Svoje je knjige nazivao prozom jer svako žanrovsko određenje većinom bi ih promašilo.

U "Saturnovim prstenima" (Vuković&Runjić) čovjek pješači rijetko naseljenim područjem na istočnoj obali Engleske i ondje ponukan tragovima uz putove pušta svojim sjećanjima i erudiciji da provale van, fragmenti fikcije i fakcije, prošlost i sadašnjost prepleću se u tekstualno tkivo koje preporučamao čitateljima koji očekuju od knjige mnogo.

Jedna od knjiga koju bi svakako vrijedilo pročitati i koja zaista zaslužuje posebnu pažnju jest "Warhol spirit", sjajno djelo francuske esejistice, književnice i kritičarke Cécile Guilbert. Knjiga koja se, kako i sam njezin naslov kazuje, bavi možda i najutjecajnijim svjetskim umjetnikom posljednjih nekoliko desetljeća, ujedno je i neka vrsta portreta čitavog fenomena Andyja Warhola.

Bez obzira na činjenicu da je Warhol odavno uronjen u našu kolektivnu svijest, i da je dosad izašlo bezbroj knjiga posvećenih tom slavnomu sinu poljskih emigranata, o njemu se zapravo i ne zna mnogo. Upravo je fascinantno koliko jedan čovjek koji je toliko poznat i koji je dosegao plafon medijske sveprisutnosti, zapravo na koncu može postati gotovo potpuno transparentan i istodobno nevidljiv.

Taj paradoks jedan je od ključnih pitanja kojima se bavi Cécile Guilbert, koja istražuje i niz drugih problema vezanih uz toga genija koji, kao što kaže autorica, "ima sve odlike zapanjujuće mudrosti; mudrosti jednog velikog stratega svog vlastitog života koji bi, začudo, mogao rasvijetliti i naš".


Domaće uzdanice lijepe riječi

Od domaćih knjiga koje su objavljene u posljednja dva mjeseca izdvajamo prvi roman splitske autorice Olje Savičević Ivančević "Adio kauboju" (Algoritam). Podsjetimo, ona je za svoju zbirku poezije "Kućna pravila" osvojila Kiklopa, a osvojila je i nagradu "Prozak" kao autor najbolje neobjavljene proze do trideset i pet godina za rukopis zbirke "Nasmijati psa".

"Adio kauboju" najavljen je kao poetski vestern iz Dalmacije koji na patrijarhalni, represivni, "kaubojski" svijet gleda iz rakursa djevojke, prilično senzibilne i senzualne, junakinje našeg doba, koja nosi ime Ruzinava.

Veliko zanimanje čitatelja izazvala je romansirana autobiografija poznate teatrologije Mani Gotovac "Fališ mi" (Profil) te roman Bekima Sejranovića "Ljepši kraj" (Profil), knjiga dobitnika nagrade "Meša Selimović" 2008. godine koja će vas "protresti, nasmijati, podići i nimalo nježno spustiti na tlo". U svakom slučaju, dostatno čitateljskoga užitka.


Male proze genijalnog Argentinca

Između ulazaka u more, skakanja sa stijena i ronjenja na dah kratka priča mogla bi biti idealan žanr za plažu. Fantastičan izbor svakako je zbirka "Progonitelj i druge priče" (Sysprint) argentinskog velikana Julija Cortázara, jednog od književnih genija 20. stoljeća. Cortázar, koji 1951. godine odlazi u Pariz, gdje živi do smrti 1984., izdržavajući se prijevodima sa španjolskoga, svjetsku je slavu stekao eksperimentalnim romanom "Školice", koji je prošle godine na hrvatski preveo Dinko Telećan.

Isti prevodilac donosi nam i zbirku priča koja objedinjuje petnaest ponajboljih kratkih proza iz triju Cortázarovih knjiga: "Bestijarij", "Kraj igre" i "Tajno oružje". Većinu priča povezuje motiv dvostrukog identiteta ili svijesti, čime autor i svjesno podriva klasični način čitanja te posredno postavlja pitanja o naravi odnosa pisca i čitatelja.

Kratkim pričama bavi se i mladi američki pisac Wells Tower koji je gotovo na prepad prošle godine osvojio književnu scenu zbirkom priča "Sve poharano, sve spaljeno". Na sreću, nismo morali dugo čekati na hrvatski prijevod (Profil).

Iako radi u tradiciji velikih američkih majstora kratke priče od Hemingwaya do Carvera, Towerova proza čini se izuzetno originalnom, a svakako je vrlo vješto napisana. Desetak priča smješteno je u suvremenu Ameriku, dok je posljednja priča, po kojoj je čitava zbirka dobila ime, smještena u srednjovjekovnu Sjevernu Europu, gdje prati destruktivan način života neke vikinške horde, odnosno likova koji vlastitu tugu i čežnju pokušavaju odagnati klanjima i silovanjima nedužnih ljudi.

Povezani članci

Who's Online

We have 156 guests and no members online