Babina kužina tradicionalnih poljičkih jela

Soparnik, tituš, šiša, cicvara, dolce garbo, raštika s kaštradinom, fritule sa krumpirom, poljička torta... samo su dio tradicionalnih gastro užitaka drevne Poljičke knežije. Za većinu od tih jela mnogi od nas nikada nisu ni čuli, pa su okupljenima svoje umijeće u pripremanju jela čudnovatih naziva pokušali objasniti Manda Muše, Tonka Barić i Jelica Muše, članice Udruge "Cvit Srinjina" su u tamošnjem mjesnom domu proslavili Međunarodni dan seoske žene. Ovogodišnja fešta pod radnim nazivom "Babina kužina", za komine i štednjake prikovala je Poljičanke koje su se svojski potrudile i svojim gostima pripremili i prezentirali stara poljička jela, piše Mladen Nejašmić na stranicama Slobodne Dalmacije. Šiša, cicvara, dolce garbo, raštika s kaštradinom, soparnik, tituš, fritule sa krumpirom, poljička torta... Tjedan restorana na Poljički način...

POLJIČKA GASTRONOMIJA I OBIČAJI

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: Koviljka Farić i drugi

Poljičanka

- Šiša ili janjeće tripice autohtono je poljičko jelo koje sam prvo naučila kada sam se udala. Učila me moja svekrva i danas, ne da se hvalim, pravi sam majstor u pripremanju ovog jela - tvrdi Jelica.

- Tituš je, ajmo kazati, nekakva inačica za naš soparnik. Nema tu nikakve filozofije, koje jaje, malo brašna, vode i soli i to je to. Jelo je to koje se uglavnom konzumiralo navečer, a još ako si imao murge odnosno masla koje bi ostalo oko stapa, bio si bogat čovjek. Nekada sirotinjsko jelo, a danas delicija - kazuje Svjetlana o gastronomskim navikama njihovih (pra)djedova.

Poljičani

O brašnici, krvavcu i soparniku nešto više govorila je Snježana Kordun, kulturologinja Povijesnog muzeja Poljica koja je zajedno za župskim zborom župe sv. Ciprijana iz Gata svojim sakralnim napjevima uveličala sinošnju žensku manifestaciju u Srinjinama.

Gostima se predstavio i gornjpoljički etnolog Goran Mikas svirajući na diplama ujedno prezentirajući i narodnu nošnju kraja iz kojeg dolazi. Ipak najzaslužnija za gastronomsko događanje u Srinjinama svakako je predsjednica udruge Marina Muše...

PROČITAJTE VIŠE...


Poljičanin

Povezani članci

Who's Online

We have 296 guests and no members online