Zašto liječnici žele u farmaceute?

LiječniciPostaje li liječnička profesija nepopularna? Mnogo je razloga zašto posljednjih godina pada interes za studijem medicine. Osim zahtjevnog i dugog školovanja, sa za taj studij traže se u njegovu trajanju, nedostižnosti specijalizacije i subspecijalizacije te stalnom doškolovanju zbog novih napredaka u medicini, činjenica je da plaće ne idu u korak sa svim tim trudom a čini se da pacijenti sve češće od liječnika očekuju nemoguće jer smatraju da medicina može sve ...


ZAŠTO LJEČNICI ŽELE U FARMACEUTE

Trideset godina zahtjevnog školovanja za "Hvala, doktore"

Piše: Nataša Gajski Kovačić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

"Pacijenti u pravilu imaju nerealna očekivanja od liječnika, što je i prirodno, jer liječniku dolaze zbog bolesti, boli, obogaljenja i smrtnoga straha", kaže dekan Medicinskog fakulteta u Splitu prof. dr. Matko Marušić. Iako se u posljednje vrijeme mnogo govori o tome da je medicina sve nezanimljivija budućim studentima, dekana Marušića to čudi:

"liječniciNe znam otkud ta sveproširena vijest da je medicina sve manje popularna? Ja to nisam primijetio, ni po broju zainteresiranih ni po vrijednosti upisanih. Popularnost medicine, koja proizlazi iz njezine zanimljivosti, važnosti i dobrobitima koje nudi liječniku, nikad se neće smanjiti toliko da bi ugrozila činjenicu da se na medicinu upisuju najbolji maturanti na svijetu".

Đula Rušinović Sunara, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, smatra da je Medicinska je struka sve manje popularna u odabiru budućeg zanimanja jer nema podijeljene odgovornosti u zdravstvenom sustavu pa se pacijente vara, a pritom se koriste metode pritisaka na zdravstvene radnike.

"S takvim sustavom nisu zadovoljni ni liječnici, ni pacijenti ni ostali zdravstveni radnici, no od nabrojenih samo liječnici imaju moć da prekinu taj krug", kaže Rušinović Sunara.

"Sve je raširenije mišljenje kako bi danas netko trebao biti lud da uloži 30 godina iznimno zahtjevnog i stresnog školovanja da bi postao liječnik specijalist koji treba osiguravati drugima da budu zdravi u zamjenu za 'Hvala, doktore'.

To i nije daleko od realnog, jer s druge strane farmaceutske kuće plaćaju njihov rad znatno bolje. Čemu liječiti ljude kada se bolje zarađuje na prodavanju roga za svijeću? Također je vidljivo da farmaceutskim kućama danas mnogi najuvaženiji profesori medicine duguju svoje specijalizacije i znanje...

Zar mogu i smiju raditi protivno njihovim interesima bez obzira na pacijente? Neki mladi to prepoznaju pa ne žele ni ulaziti u takve situacije i jednostavno ne odabiru medicinski fakultet za svoju izobrazbu", objašnjava Rušinović Sunara.

PROČITAJTE VIŠE...

liječnik

Povezani članci

Who's Online

We have 391 guests and no members online