OŠ Josip Pupačić: Zašto se ne piše o našim uspjesima?

Učitelji Osnovne škole "Josip Pupačić" Omiš obratili su se javnosti priopćenjem koje je objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji. "Potaknuti kontinuiranim uplitanjem novina, portala i anonimnih pojedinaca u rad naše škole, odlučili smo iznijeti svoj stav i mišljenje. Nismo reagirali na niz neumjesnih i neukusnih napisa u dnevnom listu Slobodna Dalmacija i portalu Fošal.hr, smatrajući ih osobnim stavovima autora koji imaju medijski prostor. Kako su napadi, općenito na prosvjetu, učestaliji te postaju sve žešći, osobniji i prijeteći, osjećamo moralnu, ljudsku i profesionalnu odgovornost obratiti se javnosti", pišu omiške učiteljice i učitelji. U nastavku teksta njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti...

UČITELJI OŠ "JOSIP PUPAČIĆ" OMIŠ:

Zašto se ne piše o našim uspjesima?

Potaknuti kontinuiranim uplitanjem novina, portala i anonimnih pojedinaca u rad naše škole, odlučili smo iznijeti svoj stav i mišljenje.

Nismo reagirali na niz neumjesnih i neukusnih napisa u dnevnom listu Slobodna Dalmacija i portalu Fošal.hr, smatrajući ih osobnim stavovima autora koji imaju medijski prostor.

Kako su napadi, općenito na prosvjetu, učestaliji te postaju sve žešći, osobniji i prijeteći, osjećamo moralnu, ljudsku i profesionalnu odgovornost obratiti se javnosti.

Dižemo glas u obranu svoga digniteta, slobode i prava na rad. Koji su kriteriji ocjenjivanja naše stručnosti? Hoće li nas i dalje nestručne, anonimne dojave i medijski napisi ponižavati, omalovažavati i vrednovati? Demokracija nije vrijeđanje i omalovažavanje drugih, nego argumentirano iznošenje stavova koji će pridonijeti općem dobru. Nameće se zaključak kako je nepotrebno raditi na razvoju kompetencija i vještina kroz različite metode i oblike rada: terenska i integrirana nastava, projekti, otvoreni dani i si.

Odgajaju li se tako mladi, odgovorni i poduzetni ljudi?

U OŠ "Josip Pupačić" radi osamdesetak visokoobrazovanih i stručno osposobljenih učitelja koji svoj posao obavljaju profesionalno, savjesno i odgovorno. Naime, učestalim pisanjem neumjesnih i nestručnih opservacija o našem radu stvorena je izrazito negativna klima u lokalnoj zajednici koja se odražava na cjelokupni rad škole i njezine zadaće, a to je prvenstveno odgajanje i obrazovanje učenika i afirmacije humanističkih vrijednosti.

Ne slažemo se s neutemeljenim i pretencioznim novinskim i portalskim napisima, zlonamjernim i nekompetentnim uplitanjem pojedinaca u rad i stručnost učitelja i vodstva škole, te posebice anonimnim pismima koja graniče s obrisima prijetnje i zastrašivanja.

Napise demantiraju pozitivne ocjene brojnih nadzora koje su bile u našoj školi u protekloj godini.

Rado bismo u tim istim medijima čitali o brojnim postignućima, uspjesima i projektima naše škole, jer ako se radi o javnom servisu, informacija bi trebala biti potpuna.

Naime, kad je novinaru Slobodne Dalmacije ponuđeno objaviti tekst o uspjesima i projektima u našoj školi, odbijeni smo uz obrazloženje da urednička politika ne dopušta promidžbu.

Jesu li, doista, nezanimljive i bezvrijedne za medije i našu lokalnu zajednicu brojne aktivnosti, događanja i projekti: Tjedan Josipa Pupačića - međunarodni i nacionalni natječaj "Dobrojutro more", projekt GLOBE, humanitarni projekt "Otvoreno srce", klapa "Bepo", Dječji teatar Harlekin, Učenička zadruga "Rašeljka", brojni matematički projekti, uspjesi na mnogim županijskim i državnim natjecanjima, respektabilan broj mentora, savjetnika i voditelja županijskih stručnih vijeća?

Ponosni smo na dvadesetdvogodišnje prijateljstvo sa školama u Duisburgu te suradnju s desetak stranih zemalja čije škole dijele zanimanja za naš rad i multikulturnu suradnju.

Glasno izjavljujemo i poručujemo NE takvom načinu i pristupu nama kao učiteljima i našem radu. Otvoreni smo za civiliziranu komunikaciju, suradnju i konstruktivne primjedbe jer u tom duhu odgajamo našu djecu.

Stoga, ujedinjeni u obrani digniteta vlastitog poziva, odgojno-obrazovne misije, prava na stručan rad i kompetentnost javnog informiranja, dižemo glas i potvrđujemo to svojim potpisima.

Učitelji OŠ "Josip Pupačić" Omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 376 guests and no members online