Postali smo zemlja znanja!

školarciSvaki drugi osnovnoškolac je odlikaš. Gimnazije i prestižne škole prepune su učenika sa savršenim prosjekom. Pet nula – to više nije prosjek, to je norma. Sve ispod toga signal je da nešto nije u redu sa učenikom. Priznajmo, natezanja ocjena, posebice u osmom razredu, oduvjek je bilo. U prelazu mladog života iz jedne u drugu za njega iznimno bitnu fazu učitelji bi nerijetko bili široke ruke, pa bi zaključili poneku ocjenu koja možda i nije bila zaslužena. No, barem u moje vrijeme, to je bilo rezervirano samo za učenike dobrog vladanja i općenito dobrog učenja, pa i onda bi se ocjena navukla na matematički prosjek, gdje bi 3.5 postao zaključno četvorka, a 4.5 petica. Imati čistu peticu samo na osnovu navlačenja učitelja za rukav tada je bilo nezamislivo: učitelji tako što jednostavno nisu radili, zbog vlastitog obraza ...


ZEMLJA ZNANJA

Piše: Radoslav Dejanović / Monitor.hr
Izvor: Monitor.hr


Danas, pak, imamo toliko čistih odlikaša da je svima jasno kako nešto nije u redu. Čista petica ocjena je za koju se valja itekako oznojiti, ali gle – koliko je takvih učenika danas! Događa se da cijeli razred iz školskih klupa izađe sa zaključenim peticama, cijela generacija škole ponosno maše svjedodžbama sa najvišim ocjenama.

Imati četvorku danas je postalo simbolom gubitništva. Ako ništa drugo, označava učenika koji se "ne zna snaći", ili je pak iz kakve tihe, neutjecajne obitelji pa mu roditelji nisu mogli "isposlovati" bolje ocjene.

Oni sa četvorkama neće se upisati u gimnazije. Oni sa četvorkama postat će limari, autolakireri, konobari, električari. Bauštelci. Eventualno portiri.

Oni što su dobili zaslužene četvorke, vrlo dobre ocjene, bit će pregaženi stampedom nabujalih odlikaša koji jedva da znaju složiti proširenu rečenicu, ali voljnih krenuti u prestižne škole, nadajući se kako će i tamo uz malo spretnosti i puno izmotavanja – preživjeti te četiri godine. I kvalitetno se pripremiti za upis na fakultet. (a do tad, tko živ, tko mrtav).

Eto, zemlja znanja...

PROČITAJ VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 174 guests and no members online