Kamate na ljubavne uzdahe

ljubav?Da mi ih je barem pola naplatit bio bih bogat čovjek... U svijetu kapitalizma sve se može pretvoriti u robu, pa i osjećaj koji se smatra najuzvišenijim i najkompleksnijim. Riječ je, naravno, o ljubavi, koja je danas u javnom diskursu prisutna kroz nezaustavljivu seriju holivudskih romansi, redovito obilježenih prostituiranjem privatnosti po tabloidima ili pak beskrupuloznom potjerom za onima koji to odbijaju učiniti. U Hrvatskoj, gdje se zapadni trendovi slijepo prate, ali ujedno i izvrću u karikaturalno-provincijsku verziju, situacija nije nimalo drukčija, te se o ljubavi najviše govori i piše u ženskim i tračerskim časopisima. Vulgarna ljubav postala je norma, no to je tek konačni stadij procesa trivijalizacije ljubavi, evidentnog u brojnim romantičnim komedijama, u kojima smiješnoga nema, a romantika se izražava kroz stereotipni kič. Ukratko, stanje za ljubav je kritično, pa onda i ne čudi da je potrebna jedna književna kritičarka kako bi ljubavi, barem u dvjestotinjak stranica svoje knjige, vratila ugled i odgovarajući status. Kritičarka je Jadranka Pintarić, a knjiga se zove "Kamate na ljubavne uzdahe", s podnaslovom "Ogledi o tankoćutnosti"...

KNJIGA KOJA LJUBAV OZBILJNO SHVAĆA

Kamate na ljubavne uzdahe

Piše: G.D. / Dnevnikulturni.info
Izvor:
dnevnikulturni.info

knjiga Kamate na ljubavne uzdaheSpominjanje tankoćutnosti može pomalo zavarati potencijalnog čitatelja, jer Pintarić se ne bavi efemernim stvarima, nego opipljivim i važnim pojavama u ljubavnom odnosu dvoje ljudi. Izbor tema o kojima će pisati, objašnjava autorica, rezultat je njezinog stava prema životu:

"Važno mi je kako se ja nosim s drugim ljudima i kako se oni nose sa mnom. To mi je važnije od globalnog zatopljavanja ili nestašice plina, jer to ja ne mogu riješiti. Kakve ću imati odnose s ljudima oko sebe i kakva ću biti sama sa sobom, to mi je bitno."

U 22 eseja Pintarić analizira nekoliko vrsta ljubavi, od romantične do prijateljske, a ukazuje i na ključne trenutke takvih odnosa. Naslovi pojedinih tekstova su programatski, poput "Magija prvog susreta" ili "Bez prisnosti ljubav umire", a između redova se može primijetiti kako Pintarić najviše cijeni ljubav između dvoje pravih prijatelja:

"U današnjem svijetu je prijateljska ljubav najvažnija. Romantična ljubav je precijenjena, a iz iskustva znamo da takve ljubavi dođu i prođu, dok prijatelje možete imati za cijeli život i takvi vas odnosi mogu ispunjavati na mnogo razina."

Iako je knjigu "Kamate na ljubavne uzdahe" još lani objavio Profil, teško je vjerovati da bi knjiga koja insistira na inteligenciji čitatelja još mogla postati hit, naročito kada su memoari reformiranih sponzoruša i našminkanih svećenika aktualni hitovi, no ovu autoricu to ne brine.

Povezani članci

Who's Online

We have 187 guests and no members online