Dobrota nije samo apstraktan pojam

Prošle školske godine hrvatske su škole obilovale nasilnim događajima - zabilježeno ih je 2435. Od 19 posto djece koja su doživjela nasilje, 8 posto su bih i žrtve i nasilnici. Između 15 i 20 posto djece bilo je žrtvom elektroničkog nasilja - od čak 39 posto od njih traženo je da se slikaju ili snimaju na seksualizirani način. Ovi su podaci izneseni na konferenciji o nasilju u školama, održanoj nedavno u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Po ne znam koji put zaključeno je, da je potrebna međusektorska suradnja i naravno preventivno djelovanje. "Dobro jutro, Hrvatska!". Prevenciju zanemarujemo u svakom području, ali gotovo nigdje to ne plaćamo tako skupo kao kada je odgoj djece u pitanju ...

ODGOJ DJECE U NEVREMENU

Dobrota nije samo apstraktan pojam

Piše: Mirjana Nazor
Izvor: Slobodna Dalmacija


Svi mi, kao roditelji, učitelji, treneri, javne ličnosti... djelujemo odgojno na tu našu djecu, bih mi toga svjesni ih ne. Jedino je pitanje kakve poruke djeca i mladi mogu iščitati iz naših stavova, riječi i ponašanja.

Hoćemo li im te poruke biti poticaj za tolerantno, altruističko, nenasilno i odgovorno ponašanje, za poštenje, iskrenost... ih će ih pak naše poruke potaknuti na nebrigu za drugoga, oholost, okrutnost, sebičnost, nasilnost?

janusPreventivno djelovanje bismo mogli započeti s nečim što je lako provedljivo i ne zahtjeva nikakav novac. Potrebno je da mediji svakodnevno izvijeste o nekom lijepom i plemenitom postupku djece i mladih. A ima ih mnogo.

Budu li mladi mogli čuti i pročitati o pozitivnim primjerima u svom okruženju, ali i šire, bit će to značajan doprinos kvalitetnoj primarnoj prevenciji. Te kapi dobrote ili možda i slapovi bit će mnogima poticaj za slične akcije.

Slobodna Dalmacija je prošlih dana donijela kratku, ah dragocjenu informaciju - maturanti „Marka Maruhća" dah su 45 doza krvi - došlo je njih čak sedamdesetak, ali svi nisu ispunili kriterije za davanje krvi. Doista treba pohvahti te mlade ljude kako bi ova akcija bila poticaj i drugima, pokazatelj da dobrota nije samo apstraktni pojam nego konkretno djelo.

Možda bi netko mogao pomisliti da su đaci kalkulirali - radije su dali krv nego išli u školu. Ako je to i djelomično točno, ne bismo trebah zbog toga biti ljuti ih razočarani. Ako primarni motiv i nije bio plemenit, sudjelovanje u takvoj akciji često potakne osobu da sljedeći put dođe i uključi se u istu ili sličnu aktivnost zbog novootkrivenog motiva.

Ipak, iskreno vjerujem daje najveći dio đaka zaista požeho učiniti nešto dobro. Možda ih se odazvalo tako mnogo zato što su prilike koje im mi nudimo da iskažu dobrotu i plemenitost, tako rijetke. A nije li dužnost prosvjetnih djelatnika da osim znanja svojim đacima prenose i određene stavove i moralne vrednote i potiču ih na djelovanje u skladu s njima?

Ne trebaju nam brojne konferencije ni okrugli stolovi da bismo počeli djelovati preventivno. Ah očito mnogi još ne znaju da za dio preventivnog djelovanja ne treba novac, ni posebno vrijeme.

Potrebni su uzori, poželjni modeli koje će djeca i mladi slijediti i na taj način udahnuti u okruženje u kojem živimo nadu, ljubav i optimizam. Jer oni to sigurno mogu, samo ih treba na to potaknuti.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online