Dobrodošli u korona-stvarnost

Dugi Rat

Mjere za sprječavanje širenja koronavirusa već su učinile tisuće ljudi u Hrvatskoj besposlenima, a ako potraju govorit ćemo vrlo brzo o desecima tisuća nezaposlenih. Prošlih tjedana su čitavi sektori ekonomije poslani na mjesec dana kući, a da nitko nije izračunao ni procijenio do kakvih će sve posljedica doći, kakva će lančana reakcija nastati i koliko će duboka biti kriza koja počinje. Djelovalo se hitno, kako bi se spasili ljudski životi, ali dugoročnih scenarija još nemamo, nemamo ni srednjoročnih, ni kratkoročnih. Ne znamo koliko će obuzdavanje virusa trajati, ne znamo koliko će nas stajati, ali znamo da je problem puno veći od lokalnog, hrvatskog. Cijela Evropa, a i većina svijeta, na istim je mukama.
Epidemiolog i stručnjak za javno zdravstvo Igor Rudan već je u svojoj Facebook objavi pod naslovom ‘Kontrast je majka jasnoće’ vrlo plastično opisao situaciju do koje dolazi nakon uvođenja mjera kakve su stupile na snagu. Napisao je da se pomoću njih vrlo uspješno može suzbiti epidemija, ali da slijedi ekonomska agonija, piše Nikola Bajto na stranicama Novosti.

Ukoliko želimo spriječiti duboko ekonomsko poniranje, slijedi nam planski prelazak na korona-privredu. Onako kako će se organizirati korona-opskrba trgovina i distancirani rad trgovaca s kupcima, tako će se morati uspostaviti korona-sustav rada i u svim drugim sektorima, piše Bajto. Onako kako je uvedeno korona-školstvo, valjat će reorganizirati i funkcioniranje svih drugih javnih i državnih službi, razmišljati o načinima na koje je moguće, zahvaljujući i suvremenim tehnologijama, u što većoj mjeri održati svaku djelatnost koja nije pod kompletnom obustavom, a možda i osmisliti nove oblike korona-održivih djelatnosti u kojima je moguće angažirati one koji ostaju bez posla.

Prilagodba cjelokupnog hrvatskog društva epidemiji i njenim posljedicama u sljedećem će periodu biti poprilična, bit će to možda i teža etapa od ove, a vidjet ćemo kako će biti vođena. Mjesec obustave koji je pred nama, nipošto nije mjesec predaha!

Izvor: Novosti
Foto: Sandra Pavić

Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online