Najljepše plaže Dalmacije: Omiška velika plaža (i druge)

Omiška velika plaža

Iako su zasad turistički rezultati slabiji nego prošle godine, Hrvatska još uvijek itekako ima što ponuditi gostima. Pokazala je to i slobodna Dalmacija koja je izabrala 21 najljepšu plažu Dalmacije.. Prilog o najljepšim dalmatinskim plažama širi omiški bi kraj praktički sam mogao napuniti. Kroz cijele Duće, dakle na potezu od 4 kilometra, nalazi se niz dugih pješčanih plaža. Plaža na dugoratskoj Glavici jedna je od najljepših šljunčanih u cijeloj Dalmaciji. I u Omišu ima jedna posebna. Velika je, pješčana, najveća na području od Splita do Makarske, a opet nekako podcijenjena. Omišani je, naravno, zovu Velika plaža, no u službenim je knjigama zavedena kao plaža Punta. Nalazi se − gdje toga ima! − u središtu grada, svima pred očima, pa vam, odakle god krenuli, ne treba više od nekoliko minuta da biste do nje stigli. A ispred nje se plićak i plavetnilo izmjenjuju u omjeru koji opisuje lijepa stara dalmatinska riječ − taman ...

SUNCE I MORE

Najljepše plaže Dalmacije

Izvor: Slobodna Dalmacija
 

OMIŠKA VELIKA PLAŽA

Duga je 400 metara, a da biste je pronašli, ne treba vam ni GPS ni propitkivanje lokalaca. Automobilom joj se doslovno na hrbat možete nasloniti. No, budući da sat parkiranja košta šest kuna, kao i kratka kava, preporučujemo da za parkiranje odaberete nasip uz lukobran s lijeve strane Cetine.

Em je to jedno od rijetkih mjesta na kojem se ne plaća parkiranje, em ste, gle čuda, od zapadnoga ruba plaže udaljeni samo nekoliko metara ...

velika plaža omiš

Ponuda je klasična. Sve što je dalmatinski poduzetnik zamislio, tamo se može naći. Jahanje na banani (10 minuta − 30 kuna), glisiranje skuterima (10 minuta − 150 kuna), paćenje na pedalini (60 minuta − 50 kuna), vožnja polupodmornicom (30 minuta − 70 kuna), skakanje u balonima (5 minuta − 20 kuna), potezanje padobranom (10 minuta − 250 kuna), lizanje sladoleda (kugla − 6 kuna), srkanje piva (pola litre točenoga − 17 kuna), ležaljka (čitav dan − 25 kuna), suncobran (čitav dan − 20 kuna), kamenčići za pridržavanje ručnika (četiri komada − besplatno), a tu su još i spasilačka služba, rampa za invalidne osobe, kabine za presvlačenje, teren za odbojku, besplatno tuširanje, “Gusarska konoba”, trikotaža “Galeb”...


SAKARUN

Sakarun plaža

Smještena na sjevernoj strani Dugog otoka, karakteristična po bijelom pijesku i tirkiznome moru, Sakarun je najljepša plaža zadarske rivijere i jedna od najljepših divljih plaža na Jadranu. Obožavaju je nautičari koji u širokoj uvali imaju osiguran plutajući vez, a dolazak kopnom moguć je trajektom iz Zadra preko Božave (10 km), odnosno brodom ili katamaranom preko Sali (40 km). Iz Božave do Sakaruna može se doći turističkim vlakićem koji kreće svakih pola sata. Plaža je duga oko 800 metara, a 250 metara od obale dubina ne prelazi 3,5 metara, što je čini pogodnom za kupače svih uzrasta.

Specifičnost su plaže brojne podmorske vrulje zbog kojih je kupanje u biserno čistom moru i za najvećih temperatura posebno osvježenje. Plažu obrubljuje gusta borova šuma, pogodna za bijeg od sunca i objedovanje u malom skrivenom restorančiću. Hotel “Božava” na plaži drži lounge & cocktail bar, suncobrani i ležaljke iznajmljuju se za 10 kuna dnevno, a u neposrednoj blizini plaže nalazi se i veliko parkiralište. Za dnevnu kartu valja izdvojiti 40 kuna. Kad ste već na Sakarunu, svakako posjetite okolna pitoreskna mjesta, kao što su Veli Rat, Seline, Dragove i Verunić.
 

KRALJIČINA PLAŽA

Ninska laguna ima više od 8000 metara pješčanih plaža, a najljepšom se smatra 3,5 kilometara duga Kraljičina plaža. Od kraljevskoga grada Nina udaljena je samo 400 metara pa se do nje može doći iz grada šetnjom uz obalu. Ime je dobila po legendi o supruzi prvog hrvatskog kralja Tomislava koja je voljela uživati u čarima ninske lagune u rijetkim trenucima obiteljskog opuštanja.

Atmosfera lagune, pijesak, vegetacija poput parka prirode, šaš, bujna biljna i životinjska staništa, u kombinaciji s metalnosivim masivom Velebita u pozadini, Kraljičinu plažu čine jedinstvenom na našoj obali, kao da niste u Dalmaciji. Do plaže se može doći automobilom koji se može ostaviti na tri obližnja parkirališta s više od 500 mjesta. Parkiranje naplaćuje komunalna tvrtka, a na samoj plaži iznajmljuju se suncobrani i ležaljke, po 20-30 kuna, i pedaline.

Zbog plitkog i toplog čistog mora, Kraljičina plaža je idealno obiteljsko kupalište, pogotovo za roditelje s malom djecom. Jedan dio plaže posebno je uređen za bebe, a nedavno je uređen i pristup za invalide u dužini 500 metara. Plaža ima tuševe, javni zahod, četiri kafića, tri zalogajnice brze hrane, a u blizini je i pizzeria.

Cijene se kreću od 20 kuna za hot-dog, pa naviše. Stotinjak metara od same plaže nalazi se najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj. Posebno fasciniraju fizičke promjene kroz koje plaža svakodnevno prolazi zahvaljujući snažnom utjecaju plime, oseke i morskih struja u laguni. Po tom fenomenu Kraljičina plaža može se mjeriti s bolskim Zlatnim ratom.
 

DRAŽICA

Gradska plaža Dražica udaljena je od centra Biograda pet minuta ugodnom šetnjom zmijolikim lungomarom u hladovini stoljetnih borova. Posuta sitnim šljunkom, proteže se u smjeru istoka nekih 300 metara. Široka na kopnu, čistog mora i bogato opremljena različitim sadržajima, Dražica pruža dovoljno mjesta za kupanje i zabavu svim uzrastima i kategorijama korisnika.

Dražicom upravlja komunalno društvo koje je na plaži postavilo automate za žvakaće i tuševe s naplatom (jedna kuna), po čemu je jedinstveno na zadarskoj rivijeri, a izrađen je i poseban pristup za osobe s invaliditetom. Na plaži se iznajmljuju suncobrani, ležaljke, pedaline, skuteri, a tu su i razni zabavni sadržaji, poput aquagana, trampolina, odbojke na pijesku ili glisera s padobranom.

Plaža je s morske strane zaštićena plutačama, na njoj svakodnevno dežura tim iskusnih spasilaca u skladu sa standardima nositeljice Plave zastave. Duž šetnice i unutar šume uredno su postavljeni štandovi sa širokom ponudom, od autohtonih proizvoda i domaćih delicija do kioska s brzom hranom, suvenirnica, slastičarnica, trgovina mješovitom robom... Kugla sladoleda je sedam kuna, feta pizze 15 kuna, a hamburgeri su od 25 do 30 kuna...
 

ZATON

zaton

Plaža u Zatonu nalazi se unutar istoimenog turističkog naselja u vlasništvu Turisthotela, udaljenog 16 kilometara od centra Zadra, u smjeru Nina. Ako ste gost naselja, pristup plaži je besplatan. Za sve posjetitelje ulaz u naselje se naplaćuje, u predsezoni 100, a u špici 150 kuna po automobilu. Plaža u Zatonu je već čitav niz godina nositeljica Plave zastave, što podrazumijeva visok standard čistoće more, uređenosti, sigurnosti i kvalitete opremljenosti plaže. Ovdje, uistinu, ništa ne nedostaje.

Sama plaža, pretežito pješčana, smještena je u blagoj uvali, uz koju vijuga uređena pješačka šetnica s tuševima. Prosječna širina plaže je oko 30 metara, što najmlađima i njihovim roditeljima pruža velike mogućnosti za igre na pijesku. Plitko i čisto more dodatan je mamac i za neplivače, a poseban dio plaže uređen je za osobe s invaliditetom. Zaton je jedna od rijetkih plaža u županiji koja ima izdvojen dio plaže za kućne ljubimce.

Na samoj plaži štošta se nudi za iznajmljivanje i zabavu: ležaljke (20 kuna), suncobrani (20 kn), pedaline, skuteri. Oni malo hrabriji mogu vidjeti kako Zaton izgleda iz zraka ako unajme padobran kojeg vuče gliser, ili možda paraglajder, a preporuča se i vožnja na divovskoj gumenoj banani. Gosti naselja mogu se dodatno opustiti u obližnjem bazenskom kompleksu.

Na samoj plaži, ili samo koji korak od nje, čitav je kompleks restorana, plažnih barova, pizzerija, grill-restorana, objekata brze prehrane, suvenirnica, trgovina, slastičarnica, ali i usluga, masaže, kozmetičarke, liječničke ambulante. Kugla sladoleda je sedam kuna, a kompletni ručak u bifeu po glavi doći će vas 69 kuna. U restoranima a la carte cijene ovise o tome što jedete.
 

SLANICA

slanica

Murterska plaža Slanica desetljećima je omiljena destinacija ljetnog odmora i razonode tisuća gostiju koji pohode to pitoreskno mjesto na istoimenom otoku. Iznimna je po mnogo čemu, od prirodnog pijeska do jedinstvenog pogleda na cijeli kornatski arhipelag i najljepši zalazak sunca nadaleko.

Gostima koji su smješteni u Murteru najjednostavnije je do nje doći pješice, a ostali mogu i vozilom. Od centra Murtera udaljena je 700-injak metara, a sadržajima zadovoljava i najzahtjevnije goste. Na samoj je plaži niz ugostiteljskih objekata, vodeni tobogan i igraonica u moru naročito su atraktivni najmlađima, dok se stariji obično odlučuju unajmiti kajake, ležaljke i suncobrane, a u hladovini borova nude im se i usluge profesionalne masaže.

Čak šest je ugostiteljskih objekata na Slanici, a u ponudi je raspon od brze hrane do klasičnih dalmatinskih specijaliteta. Gosti se, kažu na Slanici, obično odlučuju za pizzu koja košta 40 kuna, kao i jela s roštilja... Cijene usluga nisu ništa skuplje od onih u samom Murteru, a parkirališna karta stoji od 20 do 40 kuna.
 

PLAVA PLAŽA

plava plaža

Mnogim stihovima opjevana, Plava plaža najomiljenije je kupalište u Vodicama. Pitoma duga uvala, sjena borova i tamarisa, bistro i čisto more, tuševi, dostupnost invalidnim osobama... već šestu su godinu zaredom plaži osigurali Plavu zastavu, a budući da je bogata brojnim sadržajima, posjećena je od jutra do večeri. I kad se plažni prostor posve isprazni, ljudi se šetaju uz Plavu plažu u svako doba.

Uređena šetnica duž obale, uz to, nezaobilazno je odredište rekreativaca i joggera. Rijetki Vodičani i njihovi gosti do Plave plaže dolaze vozilom, iako je parkiralište u neposrednoj blizini, a cijena parkirališnog sata je pet kuna (poludnevna je 20, a dnevna karta stoji 45 kuna). Plaža je, zapravo, u samom gradu, pet minuta lagane šetnje od središnjeg vodičkog trga, pa se ni jedan gost ne može požaliti na bogatstvo ugostiteljske ponude. Na korak od mista, kako kažu Vodičani, brojni su restorani, bifei, caffe barovi...

A na samoj plaži zabava je osigurana u aquaparku (pola sata naplaćuje se 40, sat 50, a cijeli dan 120 kuna), na dječjem igralištu, mogu se unajmiti sandoline i pedaline (sat je 50, a pola sata 30 kuna), iskoristiti ponudu masaže (ovisno o tretmanu, stoji od 100 do 400 kuna) ili posjetiti obližnji ronilački centar. Ni dnevni najam ležaljke (25 kuna) i suncobrana (15 kuna) nije pretjerano skup, pa Plava plaža s razlogom iz godine u godinu zadržava primat najposjećenije u Vodicama.
 

ZRĆE

zrče

Jedna od najljepših plaža na otoku Pagu jest daleko poznata plaža Zrće. Smještena u istoimenoj uvali na sjeveroistoku otoka i udaljena 2,5 kilometara od Novalje, Zrće slovi za najatraktivniju i najpopularniju plažu na Jadranu. Iako Novalja pripada Ličko-senjskoj županiji, Zrće se nalazi na samoj granici sa Zadarskom županijom, točnije općinom Kolan, zbog čega se uobičajeno predstavlja kao dio paške, odnosno zadarske rivijere.

Zahvaljujući brojnim klubovima − na novaljskoj i kolanskoj strani Zrća − u kojima zabave traju 24 sata, te širokoj ponudi sportskih i rekreativnih sadržaja, ali i čistom moru i uređenoj obali, Zrće je plaža namijenjena svim uzrastima. Ipak je najviše preferiraju mladi i oni koji se tako osjećaju. Plaža je karakteristična po bijelim oblucima pravilnih oblika i strmom spuštanju morskoga dna, pa je već nekoliko metara od obale more dosta duboko. Svojom prirodnom ljepotom, sadržajima i opremljenošću Zrće zadovoljava sve kriterije Plave zastave od 2002. godine.

U špici sezone na njoj može stati i do nekoliko tisuća kupača. Plaža je opremljena tuševima, zahodom, spasilačkom službom, sadrži objekte prilagođene invalidima, telefone, a tu je i čitav niz raznih rekreativnih i zabavnih sadržaje kao što su: odbojka na pijesku, skuteri na vodi, sky lift, skuteri, rent-a-boat, ležaljke, suncobrani, tobogani, te različita i kvalitetna ugostiteljska ponuda. Zrće je danonoćno povezano s gradskom autobusnom linijom koja vozi svakih 30 minuta.
 

PLAŽA NA SRIMI

srima

Nova plaža na Srimi, na kojoj se odnedavna vijori Plava zastava, izrađena je prema projektu arhitekta Dinka Peračića koji je, uvažavajući prirodne ljepote, minimalno intervenirao u prostoru. Tako je dobivena prekrasna šljunčana plaža u samom središtu mjesta, na korak od kafića, restorana, igrališta za djecu te igrališta za nogomet i košarku.

Zbog svoje je organiziranosti i uređenosti, sigurnosti i bogate ponude, lake dostupnosti i povezanosti s mjestom s jedne strane, ali i mirnoće te prilagođenosti djeci s druge strane, idealna obiteljska plaža. Organizirana su tri sunčališna prostora s ležaljkama i suncobranima te velike površine za ručnike. Postoji pješčanik s kvarcnim pijeskom za zabavu najmlađih. Uređeni su tuševi i sanitarni čvor. Organizirana je spasilačka služba za sigurnost kupača. Kupališni je prostor dobro i vidljivo omeđen plutačama koje sprječavaju ulazak brodova, pedalina ili kajaka na prostor za kupače. Svi su sadržaji posebno prilagođeni za potrebe invalidnih osoba.

Dnevni najam dviju ležaljki i suncobrana stoji 90, a poludnevni 45 kuna. Na samoj je plaži i bar koji nudi osvježavajuća pića, sladoled i sendviče, te kiosk s novinama, časopisima na svim jezicima, cigaretama i ostalim sitnim potrepštinama. Plaža je lako dostupna, ispred nje je označeno parkiralište, a jedan sat se naplaćuje pet kuna.
 

BANJ

banj

Nova šibenska gradska plaža nastala je na mjestu davnoga gradskog Banja, ponijela je njegovo ime, i kad se talog desetljeća crne industrije očistio, izrasla je kao labud iz ružna pačeta i u tili čas postala kultno mjesto grada.

Šibenska plaža Banj jedina je dužjadranska plaža na kojoj bi kupačima prije ulaska u more trebalo u ruke dati vodonepropusne fotoaparate. Jer, pogled s Banja spektakularan je: to je jedna od najljepših jadranskih i mediteranskih vizura! Iz “riblje perspektive” i u sinemaskopu kupač gleda: Šibenski most u zapadnom suncu, plovni put s otvorenog prema Krki i Skradinu pokraj Martinske, jedrenjake i jahte na sidru ili na vezu u luci, gleda veslače i optimiste, gajete s mrežama na provi i sandoline dokonih rekreativaca.

Gleda veličanstvenu koso rezanu vizuru srednjovjekovnog Šibenika koja se ruši s Tvrđave sv. Mihovila u more, s katedralom sv. Jakova na rubnom dijelu i dolačkim fasadama, poput kakvog starinskog lega složenog u dnu toga bezvremenski lijepog prizora i prostora. Na šibenskom Banju ljudi plivaju i govore “Ajme, lipog grada!” kao da netom otkrivaju mjesto koje im je u osobnim kartama zapisano kao mjesto rođenja. Utoliko, Banj je šibensko čudo!
 

RADUČA

raduča

Plaža Velika Raduča uređena je još davne 1966. godine, kad je u Primoštenu na poluotoku Raduči izgrađen prvi hotel istog imena. Posljednjih godina plaža Velika Raduča spojila se s plažom Mala Raduča u središtu Primoštena, pa ukupni plažni prostor iznosi 1600 dužnih metara, površine od čak 16.000 kvadrata. Turisti do plaže uglavnom dolaze pješice, premda se u njezinoj blizini nalazi parkiralište, a dva veća gradska parkirališta udaljena su nekoliko stotina metara.

Zbog blagog ulaza u more idealna je za malu djecu i starije osobe, dok mlađi i svi ljubitelji sporta  mogu uživati u tenisu, odbojci, piciginu, badmintonu i brojnim drugim sportovima. Od dodatnih sadržaja, na plaži Velika Raduča nalaze se vanjski tuševi, javni WC, kabine za presvlačenje, trampulin, a postoji i mogućnosti unajmljivanja ležaljki, suncobrana i pedalina.

Na samoj je plaži bar s velikom ponudom pića, restoran i brojni štandovi s različitom ponudom. Primošten je poznat po svojem promidžbenom turističkom sloganu “Grad plaža”, a plaža Velika i Mala Raduča u srcu su turističkog mjesta, pa se u neposrednoj blizini plaže nalaze brojni caffe barovi, slastičarnice, restorani i štandovi sa suvenirima...


ZLATNI RAT

bol. zlatni rat

Plaža Zlatni rat nije samo turistički simbol Bol, nego i zaštitni znak hrvatskog turizma. Zbog svoje ljepote i jedinstvenosti, često zauzima naslovnice svjetskih listova, kataloga i brošura. U svim svjetskim relevantnim anketama uvijek zauzima sam vrh. Ona sve više postaje i vrijednosni simbol hrvatskoga turizma.

Plaža Zlatni rat se poput jezičca pruža gotovo pola kilometara okomito u more. Ujedno je i prirodni fenomen, jer nigdje na svijetu nema takve plaže koja okomito dira obalu dok njezin vršak stalno mijenja oblik, naginjući se pod utjecajem valova i morskih struja na jednu ili drugu stranu. Na plaži Zlatni rat vijori se Plava zastava, a spasilačke službe ulijevaju sigurnost i onima koji se u moru ne snalaze najbolje.

Nudi se mnoštvo mogućnosti korištenja sportova na moru. Ležaljke se iznajmljuju po 50 kuna za cjelodnevno korištenje, a po istoj se cijeni nude i suncobrani. Što se tiče jela, nude se ona gotova i ona po narudžbi, po sistemu samoposluživanja ili uz klasično posluživanje. Od Bola do plaže Zlatni rat može se stići morskim putem, odnosno brodicama ili kopnom uz pomoć turističkog vlaka.

Do Zlatnoga rata vozi osam brodica, a cijena prijevoza iznosi 15 kuna po osobi u jednome smjeru. Za istu cijenu do Zlatnoga rata može se stići turističkim vlakom. Uz to, turistički vlak besplatno prevozi djecu do sedam godina, a ona od sedam do 14 godina plaćaju sedam kuna. Uokolo plaže Zlatni rat ima više parkirališta, a dnevna karta stoji 60 kuna.

Među bijelim oblucima plaže Zlatni rat nalazi se i kamen sreće, a riječ je o školjci u obliku poklopca morskoga puža. Legenda govori da osoba koja pronađe tu školjku postaje i ostaje miljenikom sreće čitavoga života. Dakle, sreću treba tražiti na Zlatnom ratu.


VELA PLAŽA I BONJ

vela plaža. bonj

Vela plaža u Hvaru u uporabi je od 1971. godine, tj. otkada je hotel “Amfora” počeo s radom. Osim po ljepoti, iznimna je po mnogim nagradama koje je tijekom godina osvojila, zahvaljujući čistoći plaže i mora, dodatnoj ponudi i prilagođenosti raznim profilima gostiju.

Nagrade na koje su u “Sunčanom Hvaru” najviše ponosni su “Prijatelj okoliša”, koju je plaža dobila 2011. godine, a dodijeljena joj je pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, te Timesova lista iz 2010. godine, prema kojoj plaža Bonj “les bains” spada u 10 najatraktivnijih plaža u Europi. Plava zastava koju ima godinama, a zaslužuje je i danas, također joj je na ponos.  

Inače, plaža je javna i na raspolaganju svim građanima, gostima grada i hotela. Do nje se može doći samo pješice, a najbliže parkiralište nalazi se dvjestotinjak metara dalje i ne naplaćuje se. Naravno, ima spasilačku službu i omogućen pristup osobama s posebnim potrebama. Tu je i restoran gdje je prosječna cijena ručka između 80 i 90 kuna, cijena piva je 25 kuna, sokova u prosjeku 15 kuna, te kave 12 kuna. Ovdje se konstantno radi na čistoći, uređenju i proširenju ponude, a također se aktivno ulaže u hortikulturu i dodatne sadržaje na plaži.

Ekskluzivna plaža Bonj “les bains” u funkciji je od 2006. godine. Ova plaža ima zaista cjelovitu luksuznu ponudu prilagođenu najzahtjevnijim klijentima. U ponudi su ležaljke, kreveti, ležaljke na odvojenim pontonima, vrhunski Steak & seafood restoran, usluga klasične i tradicionalne tajlandske masaže u privatnim kabinama, te razne druge ponude prilagođene potpunom hedonističkom uživanju najzahtjevnijih klijenata.

Da je Bonj “les bains” i u svijetu prepoznat kao vrhunska plaža, već godinama dokazuju i brojne slavne osobe koje su je posjetile; samo neke od njih su Kevin Spacey, Gemma Arterton, Boy George, Solange...


NUGAL

nugal

Tko jednom posjeti plažu Nugal, teško će je zamijeniti nekom drugom. Nalazi se na rubu pošumljenog parka poluotoka Osejava prema Tučepima i do nje se iz grada pješači šumskim putom uz more oko pola sata. Svi kupači kažu: isplati se! Plaža nije uređena i organizirana, ali šarm njezine netaknute prirode nadoknađuje sve nedostajuće sadržaje suvremene civilizacije.

Odsjaj visokih okomitih stijena s borovim stablima razlio je zeleno-azurnu boju u more. Bijeli šljunak postao je u Nuglu raj za naturiste, ali i za one u kupaćim kostimima. Zaljubljenici u Nugal brinu se o čistoći plaže, a u posljednje vrijeme Nijemac sa stanom u Makarskoj. Kad se vreće za otpatke napune, javi Turističkoj zajednici, koja onda brodom organizira odvoženje.
 

PUNTA RATA - BRELA

punta rata brela

Niska šljunčanih plaža Makarskog primorja, okrunjenih hladom borovine i kristalnim morem, najljepša je na hrvatskoj obali i upravo one čine tu turističku regiju nadasve atraktivnom. Plaža Dugi rat u Brelima, poznatija pod imenom Punta rata, nadaleko je poznata, a u utjecajnom američkom časopisu Forbes proglašena je najljepšom europskom plažom i šestom najljepšom na svijetu.

Obluci na njoj prirodno su bijeli i glatki, a plaža nije uništena. Njezinu prirodnu ljepotu oplemenila je ljudska ruka sadržajima uz koje je kupačima boravak na njoj ugodniji. Plavu zastavu na Dugom ratu zamijenila je ona sa zvjezdicama EU-a, ali ostali su sadržaji koje zahtijeva visoki standard. Na uočljivom panou naznačeni su svi sadržaji na plaži, od WC-a do velikog istoimenog restorana. Nudi se usluga masaže po cijeni od 100 do 260 kuna.

Akvatorij je ograđen plutačom, kupači mogu unajmiti ležaljke po cijeni od 25 kuna i suncobran po istoj cijeni. Moguća je rekreacija pedalinama, s novima po 70 kuna, a u starijim tipovima jeftinije, po 50 kuna. U funkciji je i telefonska govornica.  Plaža se čisti, a smeće redovito odnosi.

Osim gostima, plaža Brela Dugi rat privlačna je i Splićanima, osobito vikendom. Do nje se može vozilom, a cijena dnevne parkirne karte je 80 kuna. Parkiranje je organizirano u borovini duž plaže.
 

NIKOLINA

nikolina

Nikolina u Baškoj Vodi također postaje jednom od prestižnijih plaža pod Biokovom. Nalazi se u samom centru mjesta, a opet je zadržala intimnost za kupače. Na njoj se vihori Plava zastava, što samo po sebi označava različite sadržaje koje mora imati, uključujući i spasilačku službu.

Morski kupališni dio ograđen je plutačom. U tome dijelu namijenjenom plivačima nema prijetnje od rekreacijskih rekvizita na motorni pogon. Mogu se unajmiti sandoline i pedaline po 70 kn. I na njoj su neizostavne ležaljke po cijeni od 30 kn, uz suncobran po 20 kn. Za tuširanje se u automat mora ubaciti 2 kn. Uređena su i dva ulaza u more za invalide. Plaža je relativno velika, nasuta kvalitetnim materijalom. Uz nju je izgrađena šetnica, noću osvijetljena, tako da se ne mora izlaziti u gužvu paralelne prometnice kroz Bašku Vodu.

Tri restorana pružaju uslugu hrane, za dnevno jelo istaknuta je cijena od 45 kn. Čisti se i održava više puta dnevno, a uređena su i tri javna zahoda. Šušur na njoj ne završava zalaskom sunca. Nastavlja se u restoranima i na dva plažna šanka. Buka se stišava u ponoć i tiho nastavlja glazba do 2 sata.


BANJE

banje

Najpoznatija dubrovačka plaža Banje, nadomak povijesne jezgre Dubrovnika, nudi izniman doživljaj sunčanja na šljunčanoj podlozi i kupanja s pogledom na Grad, gradske zidine i otok Lokrum. Uglavnom toplo i čisto more iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja. Rijetko ćete vidjeti ovu plažu pustu, čak i kad prođe glavni dio kupališne sezone.

Do Banja se dolazi pješice ili autobusom javnog gradskog prijevoza, a može i automobilom, iako je parkirno mjesto ljeti gotovo nemoguće pronaći. Ulaz na plažu ne naplaćuje se, što je još jedna od prednosti Banja, gdje možete unajmiti ležaljke i suncobrane ili pedalinu za đir do Lokruma, Porporele ili zidina. Po potrebi, na Banjama se postavlja igralište za odbojku na pijesku, mali nogomet, kao i vaterpolo.

Za ljubitelje avanturističkih sadržaja, na raspolaganju je paragliding, let padobranom uz pomoć glisera. Banje se noću pretvaraju u mjestu nezaboravnog izlaska, a ugođaju pridonose gostovanja najpoznatijih imena svjetske elektroničke glazbe. Danju se možete opustiti uz masažu. Suncobran se iznajmljuje za 30 kuna, a ležaljka 100 kuna na dan. Vožnja na banani iznosi 55 kuna po osobi, na crazy-sharku 85 kuna. Kajak stoji 85 kuna na dvije osobe, tuba 85 kuna po osobi, padobran 590 kuna za dvije, a za jedno 390 kuna. Sve masaže u trajanju od pola sata su 200 kuna, a jedan sat stoji 300 kuna.


LOPUD ŠUNJ

lopud šunj

Jedan od najposjećenijih britanskih portala www.telegraph.co.uk objavio je još 2010. godine da je pješčana plaža Šunj na Lopudu jedna od najljepših na cijelom Jadranu. Tu laskavu ocjenu Šunj je zaslužio zahvaljujući netaknutoj prirodi romantičnog otoka i prekrasnoj uvali do koje se stiže barkom ili za 10 minuta hoda od središta mjesta kroz “tunele” guste borove šume.

Plaža je duga oko 850 metara, a pličina se proteže čak stotinjak metara daleko od obale te se mora dugo hodati dok se dosegne dubina. Šunj je idealan za picigin i odbojku na pijesku, a otok je vrlo dobro povezan redovitom vezom: brodom Jadrolinije se stiže za 45 minuta, a cijena karti po osobi je 24 kune. Omiljen je obiteljima s malom djecom, a ne samo onim koji su željni spoznaje kulturnog naslijeđa ili suvremenih oblika “robinzonskog turizma”.

Jedini promet na suprotnoj strani Lopuda su elektromobili kojima se mještani prevoze do Šunja, gdje je jugoistočni dio plaže namijenjen nudistima koji nikome ne smetaju i, što je zanimljivo, nikakvom preprekom nisu fizički odvojeni od “običnih kupača”.
Na plaži se mogu unajmiti ležaljke i suncobrani po 30 kuna dnevno, a postoje i kabine za presvlačenje te kafić i restoran s pristupačnim cijenama. Tako je kava 10, ness-kava 12, cappuccno 15, a pivo 0,33 l 14 kuna. Boce od pola litre mineralne su 12, sokova i coca-cole 16, a boca stolnog vina 100 kuna litra. Kolač je 15, a kokteli 40-50, dok su dnevna kuhana jela 35-50 kuna. Velika zdjela miješane salate je 20, a grčke 50 te salate od tunjevine 25 kuna, porcija plave ribe s prilogom 50, a miješanog mesa 70 kuna. Juha je 20, a piletina 45, te špageti bologneze i ribice po 40 kuna, dok su kolutići lignji 50, a sendviči 20- 25 kuna.


PORAT

Porat

Porat (otok Biševo) Pješčana plaža Porat na otoku Biševu, smještena na jugozapadnom dijelu otoka. Ugledni irski magazin The Irish Times ovu je plažu, u reportaži objavljenoj 2011.godine na duplerici , uvrstio  među sedam najljepših plaža na svijetu. Skriveni je dragulj, zaklonjena od jakih vjetrova i natkrivena borovom šumom. More u uvali je kristalno čisto i pravi je užitak za plivanje. Plaža ima bar i dva riblja restorana u kojima turisti  uživaju u dobroj  hrani i čuvenom vrhunskom vinu plavac.

Otok Biševo smješten je  oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Komiže. Površina mu iznosi oko 6 km2, a na njemu je nekoliko naselja: Mezuporat, Porat, Poje, Velo Gora, Nevaja, Potok, te Gornja i Donja Salbunara, međutim, danas su ta mjesta, osim ljeti, vrlo slabo naseljena. Tijekom turističke sezone Biševo je s Komižom povezano redovnom brodskom linijom, a u ljetnim mjesecima i brojnim izletničkim linijama.

Na otoku je moguće naći privatni smještaj. Polazak broda(klimatiziran prostor za putnike)  iz komiške luke je svakodnevno  u 8.00 sati, a povratak s Biševa u Komižu u 18.00 sati. Povratna karta stoji 60 kuna. Od dodatnih sadržaja plaža nudi kabine za presvlačenje, ležaljke za iznajmljivanje(25 kuna po danu), postoji javni WC, a tu su i A la carte restoran,Fast food,Snack bar,Caffe bar, Beach bar.


BUŽA

buža

Plaža Buža je jedna od najatraktivnijih dubrovačkih plaža. Smještena je podno južnih zidina dubrovačke povijesne jezgre pa je jedini prilaz plaži otvor (dubrovački: buža) i vrata svetoga Stjepana u zidinama do kojih se dolazi uskim gradskim uličicama sa Straduna pa iza dubrovačke katedrale.

Plaža je stjenovita s betonskim terasama, i nije za one koji se vole izležavati na ležaljkama, no s nje puca prekrasan pogled na otvoreno more i otok Lokrum, a more je kristalno čisto. Tijekom sezone kupanja i ljeta na ovoj lokaciji otvoren je atraktivan, no preskup kafić.

Plaža Buža je idealna za mlade parove željne romantike i one željne avanturizma. Buža nije pogodna za obitelji s malom djecom, starije osobe, invalide i osobe s fizičkim poteškoćama upravo zbog svog neprikladnog prilaza samoj plaži i brojnih uskih stepenica. Pored toga valja znati da na plaži nema prirodnog hlada. Nažalost, nije se jednom dogodilo da skok s hridi podno zidina na Buži završi kobno po neiskusne turiste.

Plaža Buža zanimljiva je i svakako vrijedna posjeta ukoliko se nađete u Dubrovniku, no valja znati kako sjeverni ulaz u povijesnu jezgru i kupalište Buža imaju jednako ime Buža, pa se o tome mora povesti računa.


VELIKI ŽALI

veliki žali

Plaža Veliki Žali nalazi se tridesetak kilometara zapadno od Dubrovnika, u neposrednoj blizini naselja Brsečine. Smještena odmah ispod Jadranske magistrale Do plaže se može doći automobilom, a za sve korisnike plaže dostupan je besplatan parking. Plaža je šljunčana, a ime je dobila zahvaljujući krupnom šljunku za kojeg je u Dalmaciji uvriježen naziv žal.

Uz očuvanu prirodu, plaža je prepoznata po čistoći okoliša i mora, a prednost joj je i to što se nalazi na osami. U sklopu plaže nalazi se objekt u kojem kupači mogu uživati u hrani i piću. Naime, na Velikim žalima se nalazi Cocktail bar, ugostiteljski objekt koji nudi pizze, grill, salatu i sendviče.

Također, ljubitelji vodenih sportova mogu uživati u vožnji jet skija, sandolina, a mogu se voziti na banani i tubama. Objekt nudi ležaljke po cijeni od 30 kuna i suncobrane koje kupači plaćaju 20 kuna. Na Velikim žalima ćete običnu kavu platiti 8 kuna, a bijelu kavu 12 kuna, što je svakako pristupačno s obzirom na cijene u Dubrovniku.

Povezani članci

Who's Online

We have 610 guests and no members online