Dućani: Produžite incidentne ispuste da nam se fekalije ne razliju po plaži

duće, plažaUmjesto šampanjca u Dućama se ovih dana prolijeva žuč. Kanalizacijska mreža samo što nije gotova, a mještani s nevjericom gledaju u ispuste koji se nalaze doslovno nekoliko metara od plaže. Plaže koja, bez pretjerivanja, Dućama život znači. Mjestu kojemu je turizam jedina privredna grana prijeti ekološka i gospodarska katastrofa. Zbog, u najmanju ruku, čudnovato izvedenih ispusta mještani su alarmirali i novinare, pa se zgražaju kako je moguće da se u 21. stoljeću, uz dostupnost najsuvremenije tehnologije, kanalizacijski otvori postavljaju kupačima pred nosom. Sporni su takozvani incidentni ispusti ...

DUĆANI STRAHUJU, A DUGORAĆANI SE VEĆ NAVIKLI

Produžite incidentne ispuste da nam se fekalije ne razliju po plaži

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija
 

Zataji li glavni kanalizacijski sustav, pomoćni će izbacivati fekalije na kraj nasipa odmah pokraj plaže koja ljeti vrvi gostima  / Foto: Ante Čizmić / Cropix

Sporni su takozvani incidentni ispusti. Jedan je stacioniran na predjelu Rogač, drugi na Luci, a treći na Vavlju, a sva tri prijete da, u slučaju incidenta, jedino dućko blago, zlatni pijesak na više od tri kilometra dugoj i nadaleko poznatoj plaži, bude zatrovano fekalijama.

Investitori i projektanti tvrde kako do incidenta neće doći, no Dućani apeliraju da se, dok je još vrijeme, ispusti produže prema sredini Bračkoga kanala. Pri tome ih nimalo ne umiruju uvjeravanja kako je mogućnost da se 'kratki spoj' zaista dogodi iznimno mala.

duće, plaža- Ma, i jedan posto je previše! Izlije li se kanalizacija po moru i plaži možemo svi skupa dugoročno zaboraviti na turizam. A sve zbog toga jer je netko kratkoročno odlučio uštedjeti koju kunu. Ovakvo kanalizacijsko rješenje potencijalna je ekološka bomba koja upravo ljeti, kada je opterećenje na električnu mrežu najveće, prijeti eksplozijom - ističe Milan Vojnović, predsjednik Mjesnog odbora Duće.

Načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić nije bio od velikih riječi. Od Dućana je, valjda, očekivao tapšanje po ramenima, a dobio je udarce ispod pojasa.

- Nemamo mi na ovu temu što diskutirati jer je struka svoje rekla, a ja se uvijek držim struke. Vjerojatnost da se nešto loše s kanalizacijom dogodi jest jedan prema tisuću - objašnjava Roglić.

Nestanak električne energije najgori je mogući incident. U tom slučaju, naime, aktiviraju se pomoćni ispusti, a fekalije bi, ukoliko kvar ne bude brzo popravljen, završile u moru, na dubini manjoj od metra.

duće, plaža

- Od eventualnog nestanka struje do izbacivanja fekalija ipak treba proći neko vrijeme, nama sasvim dovoljno da u pogon stavimo agregat - jamči Roglić.

S općinskim načelnikom slaže se i nadzorni inženjer Ratko Mustić iz tvrtke 'Akvedukt'. Ipak, priznaje nam kako bi uistinu bolje bilo da su i incidentni ispusti, poput onih običnih, produženi što je moguće dalje od obale.

- Sve je napravljeno prema građevinskoj dozvoli i prema našim standardima. Čak i da nestane struje, iz omiškoga 'Vodovoda', tvrtke koja će upravljati kanalizacijskim sustavom, uvjeravaju kako će imati dovoljno vremena da upotrebom agregata spriječe curenje fekalija u more. Najgori scenarij, međutim, ne očekujemo jer se curenje kojega se Dućani boje uistinu rijetko događa - veli Mustić, čovjek koji je odobrio projekt prema kojemu je na istočnome dijelu općine Dugi Rat izgrađena primarna kanalizacijska mreža.

duće, plaža

Zanimljivo pojašnjenje o incidentu koji se neće dogoditi jer se naprosto rijetko događa, svojevremeno je izazvalo burno negodovanje i dijela općinskih vijećnika, čak i onih vladajućih iz koalicije HDZ-a i HSP-a, koji su željeli stopostotno jamstvo da će nezgoda s nesagledivim posljedicama biti izbjegnuta. No, nitko im ga nije mogao dati, a kanalizacija se nastavila graditi i uz pomoć njihovih podignutih ruku.


 Nedovršeni kanalizacijski priključci tik do plaže u Dućama  / Foto: Ante Čizmić / Cropix

- A što sam mogao napraviti? Ionako su me već počeli napadati da sam protiv kanalizacije - žali se jedan od vladajućih vijećnika želeći ostati anoniman jer, kaže nam, ne želi ponovno izazivati bijes općinara, ali i dijela Dućana kojima su incidentni ispusti daleko od kuća i kampova.

Inženjer Mustić, pak, smatra kako su Duće i s ovakvim ispustima načinile nemjerljiv civilizacijski iskorak, dok će za produljenje prema otvorenijem moru uvijek biti vremena. Ako bude novca kojega je, eto, ovaj put pomanjkalo.

duće, plaža

- Sve je bolje od onoga što Dućani sada imaju. Što oni misle gdje im idu fekalije iz septičkih jama?! U zemlju i pijesak, eto gdje! - zaključuje Mustić. 


Inženjer Mustić: Dućani ne trebaju strahovati

Prema riječima nadzornog inženjera Ratka Mustića Dućani ne trebaju strahovati jer je kanalizacijska mreža u praktično svim dalmatinskim turističkim mjestima riješena na sličan način.

Na našu opasku kako to ne znači da je rješenje dobro, nego da je problem tim veći, Mustić rezonira kako je uvijek bolje da fekalije, ako već negdje moraju iscuriti, iscure u more, a ne kroz poklopce, odnosno šahtove.

- More će ipak učiniti svoje te smanjiti štetu, dok bi uz poklopce ona bila odmah vidljiva te praktično nepopravljiva. No, sve vam ovo govorim hipotetski jer, ponavljam, mogućnost da se incident dogodi zaista je mala - tvrdi Mustić.

duće, plaža

Povezani članci

Who's Online

We have 77 guests and no members online