Obljetnica 400 godina hvarskog kazališta u sjeni besparice

hvarsko kazališteU gradu podno Španjole počelo je obilježavanje 400. obljetnice Hvarskog kazališta. Lomila su se koplja oko koncepta proslave, pojedini gradski dužnosnici dali su i ostavke, a sve to izazvalo je veliku pozornost javnosti. O važnosti događaja svjedoči i gostovanje ministrice kulture dr. sc. Andree Zlatar Violić, koja je, zajedno s gradonačelnikom Pjerinom Bebićem, svečanim podizanjem kazališne zastave ispred Gradske lože označila početak obilježavanja obljetnice. Također je nazočila predstavi Zelene škure, komediji na hvarskoj čakavštini Dramskog studija mladih iz Hvara, pa i izvedbi slavljeničkog igrokaza Prikazanje muke osamljene stare dame u potrazi za kavalirima iliti prigode iz života jedne pozornice u Hvarskom kazalištu ...

KAZALIŠTE

Obljetnica 400 godina hvarskog kazališta u sjeni besparice

Piše: Mirko Crnčević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Hvarsko kazalište slavi svoju 400. obljetnicu i to svjedoči o našoj kulturnoj povijesti, o četiri stoljeća kontinuiranog postojanja i, što je najvažnije, kazalištu koje je od početka bilo namijenjeno pučanima, dakle, ravnopravno okrenuto svim građanima, a ne samo vlasteli, rekla je ministrica Zlatar.

hvarsko kazalište

- Žao mi je što u povodu ove velike obljetnice obnova kazališta nije u potpunosti dovršena iako se u sam prostor ulaže već više od deset godina, ali zato vjerujem da ćemo je u sljedeće dvije godine dovršiti, i to u povijesnom, autentičnom obliku, dok će prostorije Arsenala biti multimedijske. Budućnost kazališta vidim u njegovu povezivanju s drugim ovakvim kazalištima koja postoje u tradiciji Mediterana - rekla je ministrica Zlatar Violić obraćajući se publici upravo u najstarijem javnom – komunalnom kazalištu Europe.

hvarsko kazalište

I zaista, malo se koja zemlja može pohvaliti ovakvim monumentalnim spomenikom kulture čija je godina osnutka (1612.) uklesana na nadvratniku ulaza u kazalište u istočnom dijelu prvog kata povijesnog Arsenala: ANNO SECVUNDO PACIS MDCXII. A za to je zapravo najzaslužniji knez Petar Semitecolo koji je komunom upravljao između 1611. i 1613. zatekavši Hvar oštećen napadom Turaka 1571. i eksplozijom baruta iz 1579. godine.

Nakon postignutog mira među staležima, sanirao je Arsenal i u njemu izgradio kazalište koje će služiti svim građanima, a ne samo pojedincima, što je nevjerojatan iskorak u demokratizaciji kulture u to doba.

hvarsko kazalište

- Činjenica je da mi imamo treće najstarije europsko kazalište, poslije Teatra Olimpico u Vicenzi (1585.) i Teatra all’antica u Sabbionetti (1588.), ali ta dva kazališta su postojala jedino radi plemića i predstavljala moć tadašnjeg feudalnog poretka. Valjda je sada konačno svima jasno zašto sam se ja ovoga ljeta nekoliko puta kostimirao upravo u Semitecola, a zbog toga su me neki smatrali redikulom. Mnogi su “tlačili” i zbog programa proslave premda smo je mi kao odgovorni ljudi na vrijeme uključili u proslavu Dana grada Hvara i blagdana sv. Stjepana, što je, naravno, uvjetovano isključivo financijskom situacijom - kazao je gradonačelnik Bebić, dodavši da će se 400. obljetnica kazališta zasigurno protegnuti kroz nekoliko idućih godina, a pristupit će se njegovoj revitalizaciji nakon dugogodišnjih radova na obnovi i restauraciji.

hvarsko kazalište

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online