Kultura čitanja: Postoji lijek za bijeg od knjige

knjigeKad san bija klinac, mali pišulinac, knjige nisan čita već san ih guta, ka orangutan banane, romane bi lista pa bi ih slistija smista, štivo ukusno i slatko trajalo bi kratko, štivo teško bi gricka malo po malo, slovo po slovo, rečenicu po rečenicu ka pečenicu, bajke i basne ka bureke masne, priče i crtice bi glođa ka pice..., tako započinje najnoviji uradak poznate splitske grupe TBF "Rižot s plodovima knjiga". Nevjerojatan uspjeh i čitanost knjiga o Harryju Potteru pokazuje da mladi, unatoč poraznim statistikama, ipak žele čitati, a jedan od recepata nudi i grupa TBF koja je sa splitskom gradskom knjižnicom "Marko Marulić" poduzela jednu od najinovativnijih akcija poticanja mladih a više čitaju knjige, češće posjećuju knjižnice i razviju određenu kulturu čitanja...

KULTURA ČITANJA

Postoji lijek za bijeg od knjige

Kultura čitanja: Nevjerojatan uspjeh i čitanost knjiga o Harryju Potteru pokazuje da mladi žele čitati, a jedan od recepata nudi i grupa TBF u spotu »Rižot s plodovima knjiga«

Piše: Ines Kotarac / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


"Kad san bija klinac, mali pišulinac, knjige nisan čita već san ih guta, ka orangutan banane, romane bi lista pa bi ih slistija smista, štivo ukusno i slatko trajalo bi kratko, štivo teško bi gricka malo po malo, slovo po slovo, rečenicu po rečenicu ka pečenicu, bajke i basne ka bureke masne, priče i crtice bi glođa ka pice...", tako započinje najnoviji uradak poznate splitske grupe TBF »Rižot s plodovima knjiga«.

tbf u knjižniciDuhoviti video spot u kojem Mladen, Saša i Luka »gutaju« knjige i izluđuju tetu u knjižnici mogao se ovih dana pogledati na mnogim internetskim portalima. Ono što je zanimljivo jest to da je pjesmu naručila splitska gradska knjižnica »Marko Marulić« kako bi se mlade potaklo da više čitaju knjige, češće posjećuju knjižnice i razviju određenu kulturu čitanja. To nije jedina akcija koju su knjižnice, udruge i druge institucije poduzele kako bi se mlade privoljelo knjizi, no svakako je jedna od najinovativnijih.

»Mi smo nekada gutali knjige jer nismo imali što drugo gutati, a današnja djeca imaju stvari koje su očito zanimljivije od klasičnog čitanja knjiga«, kazala je profesorica pedagogije s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Dubravka Miljković.

»Ne čitaju se Tolstoj i Balzac, no ako pogledamo nevjerojatan uspjeh i čitanost knjiga o Harryju Potteru ili Sumrak sagi, shvatit ćemo da se ukus djece promijenio«, naglašava Miljković, te dodaje da bi se možda, umjesto da se djeci nameću određene knjige, trebalo ponuditi sadržaje koji njih zanimaju.

Tom promjenom profesori i nastavnici hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama možda se ne bi trebali nadmudrivati s učenicima koji s interneta skidaju analize lektirnih naslova, a knjiga u pravilu ne čitaju. Učenici pak možda ne bi više čitanje doživljavali kao napor i dosadnu aktivnost koju uglavnom ne čine zbog vlastitog duhovnog uzdizanja, nego samo zato što moraju.

Gradske knjižnice grada Zagreba, kako je istaknula voditeljica KGZ-a Ljiljana Sabljak, imaju cijeli niz projekata i programa usmjerenih na poticanje čitanja. Nije da sva djeca ne žele čitati, nego mnoga od njih imaju probleme s čitanjem koji nisu utvrđeni, a pri tome se ne misli samo na disleksiju.

lektireU programu »Lektira na drugačiji način« uvedeni su čak i elementi biblioterapije, odnosno liječenjem knjigama. Posljednjih godina je naglasak manifestacije »Mjesec hrvatske knjige« bio usmjeren ponajprije na približavanje mladima popularne znanosti. Upućuje ih se da se umjesto internetom, koji nudi često neprovjerene pa i netočne podatke, koriste knjižnicama i njihovim blagom.

Treba uzeti u obzir da postoje različiti tipovi čitanja. Smanjilo se čitanje tzv. lijepe književnosti, no čitanje informacija s ekrana (televizija, računalo, mobitel) drastično se povećalo. Svijet bez tih uređaja današnjoj djeci i mladima je potpuno nezamisliv, a zadarski profesor Zlatko Miliša s Udrugom za izvanškolske aktivnosti »Cinaz« pokušao je pokazati da takav svijet ne samo da nije nemoguć nego donosi puno blagodati.

Prije dvije godine pokrenuo je projekt »Deset dana bez ekrana« u kojem je 22 učenika sedmih i osmih razreda, zajedno s roditeljima, deset dana provelo bez TV-a, računala i mobitela. Umjesto da provedu četiri do pet sati, što je prosjek, ispred ekrana, te su obitelji imale više vremena za međusobno druženje, upoznavanje te za dobru staru, pomalo zaboravljenu aktivnost - čitanje.

Nije ni svako čitanje isto. Iako su mnogi skeptični prema metodi »brzog čitanja«, koju je popularizirao britanski psiholog Tony Buzan, čini se da ono ima u svijetu sve više poklonika. Radi se o tehnikama uz pomoć kojih se omogućuje čitatelju da prođe kroz tekstove iznimno brzo, da bira informacije, a onda da detaljnije i pozornije čita samo ono što ga zanima.

Naravno da se na taj način ne može čitati Dostojevskog ili Krležu, no u moru informacija i tekstova kroz koje se svakodnevno treba probijati to se čini kao korisna vještina. Način čitanja koji smo naučili u prvom razredu osnovne škole - 2011. godine zastarjela je metoda, tako da nove, pa i mnoge stare generacije, trebaju ponovno učiti čitati.

TBF-ovci su ponudili dobar recept za čitanje knjiga, no na institucijama koje su odgovorne za nastavni plan je da učine neke korake kako mladi ne bi bježali od knjiga i kako lektire ne bi bile bauk kakav danas jesu.


Koliko čitaju tinejdžeri: "Čisti gubitak vremena"


knjigaIstraživanje koje je nedavno provedeno u okviru projekta PISA na 5000 hrvatskih petnaestogodišnjaka donijelo je poražavajuće podatke.

Četvrtina hrvatskih petnaestogodišnjaka čitanje smatra čistim gubitkom vremena, 46 posto ih čita samo kad mora, a oko 60 posto ne voli knjižnice i nije sretno kad na dar dobije knjigu. Sedamdesetak posto učenika prvih i drugih razreda srednjih škola najčešće čita samo novine i časopise, a tridesetak posto ih nikad ne čita iz zadovoljstva.

Nad tim podacima ne treba se snebivati i govoriti o nekim dobrim starim vremenima i nekim boljim generacijama koje su puno više čitale.

Povezani članci

Who's Online

We have 110 guests and no members online