Pred nama su lokalni izbori.. evo viđenja trenutne situacije

Pred nama su lokalni izbori koji će se održati 16. svibnja 2021. Na lokalnim izborima, ta znamo već, birat će se načelnici, gradonačelnici i župani neposredno kao predstavnici izvršne vlasti te općinska, gradska i županijska predstavnička tijela. U sustavu lokalne samouprave izvršene su određene zakonske promjene koje se odnose na neposredno sudjelovanje građana u odlučivanju kao jednog od oblika participativne demokracije: smanjen je broj članova predstavničkih tijela, pa će tako ubuduće naša općina imati 13 vijećnika (a ne 15 kao dosad), ukinuti su zamjenici općinskih načelnika i zamjenici gradonačelnika u pojedinim gradovima, pa tako naša općina neće imati više zamjenika načelnika (u slučaju bolesti ili odsutnosti vijeće ima pravo imenovati privremenog zamjenika načelnika iz reda svojih članova), općina ima obvezu javne objave informacija o trošenju proračunskih sredstava na svojim mrežnim stranicama, na način da te informacije budu lako dostupne i pretražive, pravo biranja na izborima imaju kandidati s prijavljenim prebivalište na JLS, bez dodatnog uvjeta od najmanje šest mjeseci prijavljenog prebivališta...
Naravno, svima je najzanimljiviji izbor načelnika, gradonačelnika i župana, ali izuzetno je bitan izbor lokalnih općinskih, gradskih i županijskih VIJEĆA jer se lako može dogoditi kriza vlasti koja može i blokirati neku jedinicu lokalne samouprave bez obzira na dosta velike ovlasti koje imaju čelnici lokalne i regionalne samouprave.
Podsjetimo se, na prošlim lokalnim izborima u Općini Dugi Rat, održanim u svibnju 2017. u drugom krugu utrke za načelnika je sa svega 133 glasa prednosti ispred Domagoja Vukovića (HDS) pobijedio Jerko Roglić (HDZ). Dugoraćani su nešto uvjerljivije za župana odabrali Blaženka Boban (HDZ), no najveći kuriozitet je da je svaka lista i dobila svog člana u Općinskom vijeću! Hmmm.. teško da će se ova situacija ponoviti i ove godine kad se očekuje veći broj listi. Teško da će svi opet ući. Tada je stvoreno općinsko vijeće koje je danas na odlasku, a čine ga 15 vijećnika sljedećih stranaka, odnosno nezavisnih lista: HDZ, NL Frane Pleića (aka Most) HDS, SDP-HNS, HSP, NL Romea Tomaša i NL Karmen Licitar.

Koga ćemo moći birati na predstojećim lokalnim izborima u Općini Dugi Rat?
Zasad je samo HDZ javno, koliko je meni poznato, potvrdio, odnosno izašao u javnost s svojim kandidatom za načelnika. Frane Marčić kandidat je HDZ-a za načelnika općine, koji je na "predizborima" u HDZ Dugi Rat pobjedio svoje protukandidate Lovru Bilića (donačelnik općine) i Jerka Roglića (duugogodišjeg načelnika općine). Mlade snage HDZ-a očito su prevagnule, što s obzirom na dugoratski status quo u mnogim sferama života mogu samo pozdraviti.
Kandidacijske liste očito svi još slažu, ima još vremena do njihove predaje općinskoj izbornoj komisiji.
Od ostalih političkih opcija i grupa/inicijativa građana koji bi mogli izaći na izbore, bilo s listama i načelnikom, bilo samo s listama, po dugoratskim kružocima kruži, odnosno do mene je došlo samo sljedeće:
Teško je i povjerovati da bi "crvena eminencija" naše lokalne politike, Bernardin Petrić, sadašnji predsjednik vijeća, i njegov SDP mogao izostati s izbora. Dakle, računamo na SDP. Samo, tko će još uz viječnog Bernardina i Gracijana osvanuti na listi SDP-a i hoće li ovaj put SDP izaći na izbore samostalno, bez "nestalog" HNS-a?
Nema šanse da opet na izborima ne dobijemo mogućnost zaokružiti ime Domagoja Vukovića iz HDS-a, još jedne eminencije naše lokalne politike i glavnog, uz već spomenutog Petrića, govornika i meštra sveopće prakse u općinskom vijeću.
Za očekivati je da će i Tomislav Vojnović Gara opet osvanuti ispred HSP-a na izbornim listićima.
Postojeće nezavisne liste NL Romea Tomaša i NL Karmen Licitar imaju i dalje volje i ambicija sudjelovati u radu općinskog vijeća, a Tomaš ulazi i u utrku za načelnika. I NL Tomislava Zemunika izlazi na izbore, a po svemu sudeći biti će još nezavisnih na izborima.
Za očekivati je da će se i općinski ogranak Domovinskog pokreta uključiti u izbornu utrku na lokalnim izborima. Čelnica ogranka, Diana Ercegović mogla bi predvoditi listu, a tko zna, mogao bi se netko od "Škorinih" uključiti i u utrku za načelnika... što bi moglo utjecati na rezultat "desnih" opcija, prvenstveno HDS-a i HDZ-a.
MOST nismo zaboravili, ne brinite. Hoće li nezavisni Frane Pleić imati novu priliku (uz malo više khmm... poličkih utakmica u nogama dojma sam da su se vladajući jedne lijepe svibanjske večeri Ljeta Gospodnjeg 2017. mogli i drukčije sastaviti...) ili će Nezavisna mladost isturiti novog kandidata (Ivan Voloder?) za načelnika općine saznati ćemo uskoro. No dojma sam da će teško ponoviti dobar rezultat s prošlih izbora.
Od novih lista, izdvajamo nezavisnu listu okupljenu oko Inicijative mještana Općine Dugi Rat ("proširena" Inicijativa Krilo, probudi se) koja se iskazala akcijama i brigom za javno dobro u krajevima naše općine čijim je mještanima to, nažalost, "zadnja rupa na svirali". Inicijativa, čujem osnažena sa novim društveno angažiranim pojedincima iz svih dijelova općine mogla bi biti pravo osvježenje i iznenađenje nadolazećih lokalnih izbora. Ni lijevo, ni desno, drito po sredini, usmjereni na rješavanje naših brojnih razvojnih problema i demistifikacije naših desetlejtnih zabluda, sigurno će privući brojne već "nesvrstane" istomišljenike. Neka!
Tonći Bauk, po potpisniku ovih redaka možda i ponajbolji kandidat za novog načelnika Općine Dugi Rat, izlazi na lokalne izbore sa svojom nezavisnom listom, a biti će i kandidat za načelnika. Tko je Tonći Bauk?, garant se mnogi pitaju, i to je možda i jedina "mana" ovog mladog, uspješnog dugoračanina, mirnog obiteljskog čovjeka sa zapaženom sportskom (kuglanje, nogomet) i poslovnom (managerskom) karijerom (HT, A1, Vipnet, H1 telekom). Ako sastavi kvalitetnu suradničku listu i dobije podršku među urbanom, mladom, sportskom i poduzetničkom ekipom, Baukova lista biti će pravi "bauk" svim ostalim  konkurentima na izborima, koji teško da mogu, osim prethodno spomenute Inicijative, mještanima Općine Dugi Rat ponuditi nešto kvalitetno novo i sasvim drukčije od dosadašnje. Dobro, mogu obećati opet isto, ali tko će im, poučeni iskustvom, vjerovati? Osim njihove partije.
Tko još želi i ima energije i amibicija biti novi načelnik? Jesam li koga zaboravio? Zašto nema dugoračkog ogranka Centra ili Možemo na lokalnim izborima? Imaju li te opcije uopće aktivni(ji)h simpatizera koji bi se iz lokalnog ili fejsbuk aktivizma i uključili u izbornu igru. Razmislite još jednom, ako ne sudjelujemo, ako ne igramo, u startu gubimo. Ako ne mi, onda će nas voditi "oni". Pa se opet pitam... hoćemo li krajem svibnja izabrati našeg novog Jerka ili ćemo ovaj put birati drukčije? Tko se još planira prijaviti, a da nije ovdje već spomenut? Neka se slobodno javi, pa ćemo ga uvrstiti. Što šapću dugoratski kuloari, a o čemu šute dugoratski zidići? Zavisni, nezavisni, solo igrači... koga ćemo u svibnju odabrati? I zašto? Što sada nude i zašto im vjerovati? Kome se treba zahvaliti? Tko je odavno dosadio i partiji i crkvi i čoviku? Kako će pred ljeto proći dosadašanji solo igrači s par komunalnih ili trgovačkih želja? Zadovoljni s kamionom žala na svojoj plaži? Nekom sinekuricom u vijeću Vodovoda, Peovice? Kojem će se jatu ili bloku prikloniti novi, "nezavisni" igrači s klupe? Imaju li "čisti" nezavisni u vijeću ikakve šanse u budućnosti utjecati na nešto? Ili da odmah ostave sve nade, ako se ne priklone vladajućima? Hoće li se nakon ovog proljeća napokon malo protresti dugorački status quo i dobro provjetriti vijećnica? Kakve su prognoze na kladionici? Na kojeg Franu tipovati? Tko je dark horse, a tko crni labud? Tko je Vaš, a tko njihov favorit...

Naravno, pozivamo i sve gore spomenute, sve liste i kandidate za lokalne izbore, a pogotovo nezavisne, da se, ako žele, predstave dugoratskoj javnosti i preko dugoratskog portala. Kontakt e-email je mladen @ dugirat.com, a i broj mobitela je takoreći svima poznat.. Javite se, predstavite se u formi članka jeseničkoj, dućkoj i dugoratskoj javnosti, priložite sliku gdje ste svi šesno ispali i uvjerite nas zašto bi trebali glasati baš za Vas, odnosno za Vašu listu.

Morati će te se potruditi...  Hvala na pažnji!

LOKALNI IZBORI 2021.

Piše: Mladen Banović

O (pred)izbrnim temama, pa i nešto više.. u uzbudljivom domaćem lokalno-političkom serijalu u nastavcima.. samo na Dugoratskom portalu.

Povezani članci

Who's Online

We have 85 guests and no members online