Petrasov suprotiva zaboravu

Tonči Petrasov MarovićTonči Petrasov Marović nije bio regionalna, lokalna pjesnička pojava, već pjesnik čije je značenje iznad nacionalnoga. Ostavio je niz odličnih pjesama, koje i danas zadivljuju kvalitetom, kazao je akademik Tonko Maroević na književnoj večeri u splitskom Književnom krugu posvećenoj 20. obljetnici prerane smrti velikog pjesnika. Gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, uključujući pjesnikovu suprugu Vjeru i kćer Mirjanu..., piše Siniša Kekez na stranicama Slobodne ...

MEMENTO

TONČI PETRASOV MAROVIĆ

statua Tonča Petrasova MarovićaPetrasov suprotiva zaboravu

Piše: Siniša Kekez / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


"Živio je kratko, samo 57. godina, ali je ostavio zaokružen opus. Poželio bih vidjeti Tončijeve sabrane pjesme, bilo bi zanimljivo vidjeti ukoričene njegove likovne kritike. Petrasovljev roman o djetinjstvu u poraću i danas je zanimljiv, baš kao i drama 'Antigona', dok dramu 'Obrazina' vidim na Peristilu ili čak na filmu. Hvala ti, Tonči", zaključio je Maroević uz buran pljesak okupljenih.

Jakša Fiamengo prisjetio se svojeg poznanstva s Petrasovom Marovićem, koji mu je bio urednik na Radio Splitu.

"Tonči je često isticao da je najviše svjetla dobivao od Marulićeve i Vidovićeve svijeće. Baštinski sloj je najdublje poznavao.  Nažalost, da danas pitate srednjoškolce, pa i njihove profesore tko je bio Petrasov, ne bi znali. To je teška napravda prema zaslužnima, a uskoro neće znati ni za Vesnu Parun i Juru Kaštelana", zaključio je Fiamengo.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online