Pjesnik u ljepoti kamena i Cetine

Jure KaštelanU intimnoj atmosferi kamenih kuća Zakučca, rodnog mjesta Jure Kaštelana, održana je jedanaesta manifestacija 'Jurinih Jablana' u povodu dvadesete obljetnice pjesnikove smrti. I ovoga puta program su obilježila velika imena hrvatske kulture. Širok je opus Kaštelanova djela, kao i aktivnosti vezane uz hrvatski jezik i kulturu. Bio je pjesnik, prevoditelj, profesor teorije književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ali ono što je bitno spomenuti, a manje je poznato, da je bio i urednik u prvim redakcijama 'Slobodne Dalmacije'. U zavičajnoj ljepoti kamena i Cetine Jure nije ni mogao biti ništa drugo nego pjesnik, iz mjesta koje je bilo njegova vječna inspiracija ...

DVADESETA OBLJETNICA SMRTI JURE KAŠTELANA

JURINI JABLANI

Pjesnik u ljepoti kamena i Cetine

Piše: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
izvor: Slobodna Dalmacija

O Kaštelanovu djelu par uvodnih riječi dao je akademik Tonko Maroević. Anja Šovagović Despot i Joško Ševo izveli su prvi čin drame 'Pijesak i pjena' iz posljednje knjige sabranih Kaštelanovih djela 'Svjetiljka od zemlje'

Jurini JablaniEnergično i nostalgično kao uvijek govorila je Kaštelanova udovica Nada Subotić, recitirajući stihove i prisjećajući se crtica iz pjesnikova života.

Širok je opus njegovih djela, kao i aktivnosti vezane uz hrvatski jezik i kulturu. Bio je pjesnik, prevoditelj, profesor teorije književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, ali ono što je bitno spomenuti, a manje je poznato, da je bio i urednik u prvim redakcijama 'Slobodne Dalmacije'.

Stoga ima pravo 'njegova Nada' kada kaže da je zadužio mnoge umjetnike koji će se sa čašću odazivati ovakvim manifestacijama, a ona se nada da će one uvijek biti u Zakučcu, jer Jurini jablani ne mogu biti nigdje nego u Zakučcu, u toj ljepoti kamena i Cetine Jure nije ni mogao biti ništa drugo nego pjesnik, iz mjesta koje je bilo njegova vječna inspiracija.

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online