FDK: Večer debitanata u Bolu

U petak je počeo 49. festival dalmatinskih klapa, po tradiciji s 15. natjecanjem debitanata u Bolu. - Večer je to koja je umnogome promijenila klapski svijet i puno učinila za popularizaciju klapske pjesme. Bol ima uistinu posebno značenje za festival. Četrnaest godin zaredom potvrda je da smo u startu dobro procijenili kako je Bol sjajan partner Omišu - riječi su dugogodišnjeg ravnatelja festivala Dražana Mladina. Slavlje u Bolu cijenilo se na Pjaceti, nagrade ponajboljima bile su preporuka za omišku konkurenciju...

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA

Večer debitanata u Bolu na Braču

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Primjerice, ženska vokalna skupina “Korjandul” iz Zagreba, pobjednica debitantskih večeri 2003., već iste godine je osvojila i prvu nagradu stručnog povjerenstva u ženskom finalu, što joj je “pošlo za rukom” i sljedeće tri godine!

Armorin” iz Zagreba, pobjednice debitantskih večeri 2006., narednih godina će se kititi priznanjima, da bi prošle godine postale apsolutnim pobjednicama u konkurenciji ženskih sastava.

Bolsko odličje pretopili su u omiška zlata “Crikvenica” (m), “Teuta” (m) iz Šibenika, “Ćakulone” (ž) iz Zagreba, “Kožino” (m), “Mriža” iz Splita i “Pinguentum” (m) iz Buzeta.

fdk omiš


Regrutni centar" klapske pisme"

- Iz Bola kao “regrutnog središta” proteklih 14 godina izniklo je čak 155 novih klapa! Vrijedi kao kuriozitet da je jedne od godina za bolsko nadmetanje bilo prijavljeno čak jedanaest ženskih sastava i tek jedna klapa.

Dakle, ovoga petka bolski Teatrin “Dva ferala” klapski je centar svita, s početkom u 21 sat pljesak će nastojati izmamiti žene iz sastava “Kolanjke” (Pag), “Lađarice” (Sisak), “Stivanje” (Trogir), “Travertina” (Trebižat, BiH), te njihovi kolege iz klapa “Krijanca” (Rab), “Sveti Luka” (Otok), “Bistrica” (Marija Bistrica), “Dalmari” (Maribor, Slovenija), “Koprivnica” (Koprivnica) i “Krunik” (Kučine).

Stručno povjerenstvo čine Nera Gojanović Kljajić, Marijo Krnić i umjetnički ravnatelj Dušan Šarac. Voditeljica programa je Edita Lučić Jelić, a dan poslije nastupaju pobjednici.

fdk omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online