Ususret referendumu o ulasku u 'EU'

RH u EUKoliko znamo za što ćemo dobiti ulaskom u "EU"? Pa vjerojatno malo ili ništa. Sama logika nam nalaže da ulaskom u EU ćemo nešto dobiti a isto tako i izgubiti. A što ćemo dobiti ili izgubiti u ovom trenutku "mali" ljudi ne znaju,  možda političari koje svakodnevno u reklamnim spotovima pozivaju da izađemo i glasujemo "za" ulazak Hrvatske u EU jer će "nam biti bolje", na što bi im ja odgovorio da se ono "nam" odnosi na njih jer im je i sada dobro, a ulaskom u EU dobivaju još 19 zastupničkih mjesta u dva doma EU (7 u jednom a 12 u drugom) i da to nosi i veću plaću i ostale privilegije da ih sad ne nabrajamo, ali uglavnom veća primanja njima. A nama, onim "malim", od toga da će naša primanja ostati ista, da će se cijene povećati, da se neće otvarati nova radna mjesta, možda zatvarati i ova postojeća (jer možda više nećemo biti konkurenti sa našim proizvodima razvijenim zemljama članicama EU). A što se točno "ispregovaralo" za ulazak u EU to ćemo možda saznati ako uđemo u EU ...

ZA vs. PROTIV

Ususret referendumu o ulasku u 'EU'

Izvor: Hrscevani.com

A što se točno "ispregovaralo " za ulazak u EU to ćemo možda saznati ako uđemo u EU, ali je činjenica da je ova 2012 godina u poljoprivredi referentna tj. koliko ove godine proizvedemo bilo pšenice ili kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura tolika će nam biti kvota za ubuduće proizvoditi u EU.

selo

To u prijevodu znači primjerice koliko ove godine proizvedemo maslinovog ulja toliko ga moramo imamo pravo i u buduće proizvoditi, te nećemo smjeti više zasađivati maslina (a imamo bogom dano podneblje da bi mogli proizvoditi više ulja nego je to sada, i imamo dosta područja gdje bi mogli i dalje zasađivati masline primjerice otoci i priobalno područje). Sada trenutno u Hrvatskoj proizvodimo više šećera (u trenutno tri šećerane), a kada uđemo u EU morat ćemo proizvodnu smanjiti na razinu koja je "ispregovarana", tj. jedna šećerana će nam biti višak.

Hrvatska će morati uvoziti jednu četvrtinu potreba za mlijekom! I sad se pitam zar nismo imali mogućnosti da  možemo proizvoditi mlijeka za ukupne potrebe našeg stanovništva? Ako se sjetimo unazad nekoliko godina kada su se mljekari u Francuskoj pobunili jer su proizvodili više mlijeka od dozvoljene kvote, onda su oni blokirali traktorima ulice i prolijevali mlijeko.

A danas vlasnik Dukata u Hrvatskoj su, pogađate, Francuzi. I eto sad poveznice kako će nam preko Dukata tu kvotu od jedne četvrtine dozvoljenog uvoza mlijeka u Hrvatsku , uvoziti Francuzi preko Dukata. To je samo jedan primjer, a sigurno toga ima još.

A što će konkretno ulazak u EU donijeti u naše selo?

Jedno veliko NIŠTA.

Zašto?

selo

Pa jednostavno nitko iz EU neće doći pa nam porezati loze, uzorati zemlju ili zasaditi krumpire, nitko ako mi sami nećemo. Da li će biti neka ulaganja u naše selo, neće, jer nema niti jedan program kojim bi mi dobili neka sredstva iz predpristupnih fondova.

Da li ćemo moći djecu slati na školovanje u neku drugu EU-zemlju, moći ćemo ali..., samo oni koji su i sada malo imućniji, jer oni koji i u Hrvatskoj ne mogu školovati svoju djecu (zbog nedostatka sredstava) kako će onda u EU gdje su troškovi zbog cijena veći (jer školovanje i tamo nije besplatno).

Da li ćemo moći ići raditi u neku članicu u EU? Da i moći ćemo dobiti i radne dozvole "ali" neke članice mogu to odgoditi na najviše 7 godina (odnosno do sedam godina će se te zemlje zaštititi od dolaska radne snage iz drugih zemalja), a da li ćemo mi kao radna snaga biti konkurentniji od primjerice Bugara ili Rumunja, mislim da ne, mislim da ćemo i mi u Hrvatskoj imati problema za traženje posla jer će primjerice radnik iz Bugarske biti jeftiniji za poslodavca od naših ljudi.

Ovakvih primjera moglo bi se nabrajati u nedogled, tako da osobno smatram da ulaskom ili ne ulaskom mi u selu ne dobivamo ništa, a Hrvatska ulaskom u članstvo EU-a morat će godišnje iz svog proračuna "plaćati članarinu" u EU, (nitko u nijednoj udruzi ne može biti a da ne plaća članstvo), koji milijun eura, a što sve s tim sredstvima bi mogli napraviti.

selo

Isto tako dobivamo i priliku povući i dosta sredstava iz EU za razvitak  poljoprivrede i gospodarstva, a koliko ćemo biti sposobni to iskoristiti, to ćemo još vidjeti.

Na kraju da li se odlučiti za "da" ili "ne" ulasku u EU, e to neka bude izbor svakog osobno.

Povezani članci

Who's Online

We have 447 guests and no members online