U nedjelju navečer promatrajmo roj Perzeida

Roj PerzeidaZvjezdarnica Zvjezdanog sela Mosor će u nedjelju 11. kolovoza biti otvorena za posjete građana, s produženim radnim vremenom do 1 sat poslije ponoći. Razlog tome jest javno promatranje meteorskog roja Perzeida, s terase zvjezdarnice. Na početku programa priređenog za tu astronomsku večer, u velikoj dvorani zvjezdarnice će biti održano predavanje Zorana Kneza, astronoma-animatora Zvjezdanog sela Mosor. Predavanje s temom „Komete i meteori: što ih veže, a što dijeli“ započet će u 20:00 h. Program se nastavlja u 21:30 h predstavom "Čistilište, Vizualno putovanje u Sada“, autorica Marice Grgurinović, Anite Čanadi i Ana Marije Fabijanić (poznatije kao Ane Paška). Predstava u produkciji Kaštelanskog kazališta i izvedbi samih autorica, bit će upriličena na terasi zvjezdarnice. Posjetitelji će tijekom večeri imati priliku razgledati i izložbu fotografija postavljenu u zvjezdarnici ...

ZVJEZDARNICA MOSOR

U nedjelju navečer promatranje roja Perzeida

Piše: Zoran Knez / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Riječ je o projektu iz fotoradionica za mlade Hrvatskog fotosaveza, nazvanom „Prizori iz davnina – Dalmacija“. Izložene fotografije dokumentiraju naš slikoviti kraj u njegovom punom sjaju, koji danas sve više blijedi.

Najviše meteora Perzeida se očekuje upravo u noći s nedjelje na ponedjeljak, a ni ove godine u to vrijeme na nebu neće biti Mjeseca koji bi nas mogao omesti u pokušajima da vidimo one bljeđe među njima.

Stoga će u slučaju lijepog vremena večer biti okončana promatranjem neba s terase zvjezdarnice, u potrazi za tim sjajnim nebeskim krijesnicama! Ulaz u zvjezdarnicu je za sve zainteresirane besplatan.


Perzeidi - Suze svetog Lovre

Sredinom ljeta naš se planet nađe u blizini staze kometa 109P/Swift-Tuttle. To rezultira njegovim srazom s kometnom prašinom i meteorskim rojem Perzeida, vidljivim od 17. srpnja do 24. kolovoza. Meteori takvih rojeva prelijeću nebom u zrakastom uzorku, radijalno se šireći od jedne točke. Ta točka se primjereno naziva radijantom, a prema njenom položaju na nebu, meteorskom roju se daje i ime. Radijant Perzeida je, dakako, u Perzeju, a to se zviježđe u ovo doba godine visoko na nebu nađe tek u drugom dijelu noći.


O meteorima

Dvije su vrste nebeskih krijesnica ili meteora: jedni od njih su usamljenici i posjećuju nas sporadično, dok drugi do Zemlje stižu u velikim rojevima, uvijek u isto doba godine. Ti potonji nastaju od mnoštva krhotina što ih na svom putu oko Sunca za sobom ostavljaju kometi. Ako se staza kometa približava putanji kojom plovi Zemlja, takvi oblaci kometne prašine mogu se naći na putu našem planetu. Čestice prašine tada stanu ulijetati u našu atmosferu, obično brzinama od nekoliko desetaka kilometara u sekundi.

Pri tom se ugriju, zažare i izgore, već na velikoj visini iznad tla. Taj bljesak, vidljiv obično tek djelić sekunde, nazivamo meteorom. Samo iznimno se dogodi da neko od tih malih tijela koja zarone u Zemljin zračni omotač bude dovoljno veliko da neki njegov dio stigne do same površine, kao meteorit.

Povezani članci

Who's Online

We have 151 guests and no members online