Nove medijske tehnologije i odgovornost

Nove medijske tehnologije stvaraju sve veću slobodu komunikacije među ljudima, ali što je sloboda veća, zahtjeva i veću odgovornost.., piše Ivan Šiber u Vjesniku, povodom nedavnog  slučaja Facebook... Internet kao komunikacijska platforma dostupna je svakome tko želi inicirati neki problem i animirati druge, tržište kao regulator profitabilnosti te djelatnosti nije u igri, ne može se govoriti o cijeni te djelatnosti, teško je čak govoriti i o odgovornosti osobe koja je pokrenula neku inicijativu... Nove medijske tehnologije zasnovane na internetu kao platformi stvaraju sve veću slobodu komunikacije među ljudima, ali što je sloboda veća, zahtjeva i veću odgovornost...

Nove medijske tehnologije i odgovornost

Nove medijske tehnologije stvaraju sve veću slobodu komunikacije među ljudima, ali što je sloboda veća, zahtjeva i veću odgovornost

Piše: Ivan Šiber / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Za razliku od svih ostalih živih bića, čovjek je jedini koji svojom vlastitom djelatnošću stvara nove uvjete u kojima živi i kojima se treba prilagoditi. Sam proces evolucije formirao je kod životinja određene nagonske reakcije koje omogućuju prilagodbu i preživljavanje.

Kod čovjeka, međutim, dolazi do sukoba između njegove urođene, nagonske prirode, i novih uvjeta koji se doslovce svakodnevno mijenjaju i zahtijevaju njegovu prilagodbu.

Mnogi izumi, kao rezultat ljudskog intelekta, u određenim okolnostima okreću se protiv njega. Drugim riječima, razvoj civilizacije stvara uvjete koje čovjek sve teže može kontrolirati i koji, uz logično poboljšanje uvjeta života, latentno predstavljaju opasnost ne samo za pojedinca, određenu skupinu, nego i za čitavu ljudsku vrstu.

Atomska energija, nažalost razvijena u funkciji destrukcije, ipak je prije svega izvor toliko nužne energetske stabilnosti suvremenog tehnološki razvijenog društva.

Mnogi medicinski nalazi, u funkciji ponajprije poboljšanja zdravlja i produljenja života, postaju opasna biološka oružja.

Transportna sredstva, konkretno veliki zrakoplovi, u rukama potencijalnih terorista postaju opasna sredstva uništenja.

Također i mnoge medijske tehnologije, od izuma radiouređaja, preko televizije, do suvremenog interneta, pored poboljšanja komunikacije, nažalost, omogućuju i sve veću bilo kontrolu ljudskog ponašanja, bilo destruktivnu manipulaciju u cilju postizanja društveno opasnih ciljeva.

Zajedničko svim tim primjerima je nagli razvoj tehnologije, uz zaostajanje društvene regulative njene primjene i, nažalost, nepostojeće odgovornosti.

Povod komentaru je, razumljivo, nesnalaženje policije u slučaju Facebook, odnosno prijepori o tome je li akcija bila opravdana i gdje su granice slobode izražavanja, odnosno političke satire.

Facebook

Koliko god sam povod bio po sebi beznačajan, i prije svega nepotreban, ipak je dobro da se dogodio jer otvara niz pitanja o društvenoj regulativi te najnovije interaktivne komunikacijske tehnologije, kao i problem odgovornosti onih koji je koriste.

U svim ostalim medijima situacija je relativno jasna. Postoji vlasnik, odgovorni urednik, novinar, postoji čak i nešto što se zove novinarska etika, postoji medijsko zakonodavstvo koje do određene mjere regulira tu djelatnost.

Postoji, također, i tržište koje svojim reakcijama ponekad kažnjava ili nagrađuje pojedine medijske kuće ili izdanja.

To svakako ne znači da možemo biti zadovoljni bilo konkretnim formalnim rješenjima, bilo samom djelatnošću tih medija.

No što je s internetom? Vlasnika nema, dostupan je svakome tko želi inicirati neki problem i animirati druge, tržište kao regulator profitabilnosti te djelatnosti nije u igri, ne može se govoriti o cijeni te djelatnosti, teško je čak govoriti i o odgovornosti osobe koja je pokrenula neku inicijativu budući da je zbog svoje interaktivnosti ona otvorena mnogima koji mogu iznositi svoja suprotna stajališta, pa čak i zakonski neprihvatljiva, postoji i mogućnost upada u sustav i iznošenja sadržaja pod imenom osobe koja je inicijativu pokrenula.

Što nam je činiti? Jednostavno ne znam, želim samo skrenuti pozornost upravo na tu činjenicu razvoja novih tehnologija, medijskih i svih ostalih, i zaostajanja u njihovoj pravnoj regulativi, ali prije svega i u odgovornosti onih koji ih upotrebljavaju.

Također se postavljaju i sve veći zahtjevi (obrazovni, etički) pred one koji su u funkciji zaštite ukupnog sustava društva.

Nove medijske tehnologije stvaraju sve veću slobodu komunikacije među ljudima, ali što je sloboda veća, zahtjeva i veću odgovornost.

Kako ne bih slučajno bio pogrešno shvaćen, želim naglasiti da ni pod koju cijenu ne bih prihvatio kineski model kontrole interneta gdje se pokušavaju kontrolirati pojedine banke podataka, kao i osobne adrese.

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online