Volonterstvo je pozitivno

VolonteriPojam društvene odgovornosti u Hrvata u većini slučajeva gubi svoj smisao naginjući se na određene interese raznih skupina i pojedinaca. Kako je razvoj ove sfere moderne hrvatske države krenuo krivim putem, često se nepravedno zanemaruju napori onih koji NISU interesna skupina u općeprihvaćenom smislu te riječi, već predstavljaju onaj dio hrvatske stvarnosti koji je spreman dio svojih resursa pokloniti razvoju ovog zapostavljenog civilizacijskog okvira. To su brojni volonteri i udruge civilnog društva koje radi ovakvog odnosa prema moralu često ne dobivaju pozornost koju zaslužuju. Volonteri i Udruge su važni jer aktiviraju građanstvo da sudjeluje u kreiranju kvalitetnijeg života u područjima gdje je država ili lokalna vlast zakazala. Udruge koordiniraju volontere u akcijama kojima je cilj dobrobit zajednice. Takve građanske inicijative se ne smiju olako shvatiti, jer pasivno promatranje i kritiziranje stanja po štekatima kafića ili dugoratskim zidićima teško mogu proizvesti napredak. Volonteri daju dio svog vremena i snage da bi napravili razliku... Splitski ogranak studentske udruge AIESEC planira akcije kojima će pokušati pomoći nekim od splitskih udruga u organizacijskim znanijma i iskustvima na područjima u kojima udruge vide svoje nedostatke, kao što su ljudski resursi, marketing i projektni menadžment. Cilj akcije je da se znanja prenesu na djelatnike ili volontere udruga i da ta znanja omoguće kvalitetniju motivaciju i aktivaciju volontera u svrhu podizanja opće svijesti o volonterstvu kao nečemu pozitivnom i dobrom za cijelu zajednicu. Pročitajte više ...

NGO's for NGO

Društvena odgovornost ili što Ti možeš učiniti za boljitak svoje lokalne zajednice

Izvor: AISEC Split

Pojam društvene odgovornosti u Hrvata u većini slučajeva gubi svoj smisao naginjući se na određene interese raznih skupina i pojedinaca. Već se kod takve priče gubi smisao 'društvenog', osim ako u društvo ili preciznije – u hrvatsko društvo ne ubrajamo samo one privilegirane,  medijski eksponirane, zakonite ili protuzakonite raspolagače našeg 'društvenog' bogatstva, one koji kreiraju općeprihvaćeni sustav vrijednosti često temeljen na lažnom moralu, pukoj demagogiji, bez ikakvog djela koje bi stajalo iza svega toga.

Pitanje je i koga kriviti za takav razvoj događaja, za raspad moralom uvjetovanog vrijednosnog sustava u našoj stvarnosti. Često se upire prstom u tranziciju, ostatke bivšeg sistema, neokapitalizam, rat itd.

Kako je razvoj ove sfere moderne hrvatske države krenuo krivim putem, često se nepravedno zanemaruju napori onih koji nisu interesna skupina u općeprihvaćenom smislu te riječi, već predstavljaju onaj dio hrvatske stvarnosti koji je spreman dio svojih resursa pokloniti razvoju ovog zapostavljenog civilizacijskog okvira.

To su udruge civilnog društva koje radi ovakvog odnosa prema moralu često ne dobivaju pozornost koju zaslužuju.

Često im se rad onemogućuje radi općeg stava zbog kojeg prosječni hrvatski građanin ne nalazi smisao u pomaganju i napretku, već iz takvih akcija čita nečije individualne interese. Zbog takve preokupacije većine građana pred očima im se događaju promjene na bolje koje oni ne primjećuju.


NGO organizacije (non-governmental organization)

U svijetu je koncept građanske akcije odavno poznata i prihvaćena stvar. Sektor nevladinih organizacija NGO-a (od engleskog non-governmental organization) bitan je faktor u postizanju općeg društvenog napretka.

Nevladine udruge ne djeluju samo na lokalnoj već provode akcije na nacionalnoj razini i imaju međunarodni utjecaj. Koliko zapadno društvo vrednuje njihov doprinos vidi se i u činjenici da na stotine ovakvih organizacija djeluju kao savjetodavni organi Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Udruge su važne jer aktiviraju građanstvo da sudjeluje u kreiranju kvalitetnijeg života u područjima gdje je država ili lokalna vlast zakazala. One koordiniraju volontere u akcijama kojima je cilj dobrobit zajednice.

Takve građanske inicijative se ne smiju olako shvatiti, jer pasivno promatranje i kritiziranje stanja po štekatima kafića teško mogu proizvesti napredak.

Volonteri daju dio svog vremena i snage da bi napravili razliku.


Ne ovise od utjecaju vlasti, ni o državnom novcu

Nevladine udruge su organizacije koje ne ovise od utjecaju vlasti, ali ni o državnom novcu. Financiranje je stalna briga djelatnika jer svaki projekt i svaka akcija osim vremena iziskuje i neke druge troškove.

Mora se naglasiti da rad ovih organizacija spaja profitni i neprofitni sektor u vidu financiranja udruga te s druge strane poduzeća etablira kao društveno odgovorne faktore.

Najveća prepreka ostvarivanju punog potencijala građanskih inicijativa je u prvom redu nerazvijena svijest ljudi, koji olako uviđaju probleme, ali ne shvaćaju da glas na parlamentarnim ili lokalnim izborima jednostavno neće biti dovoljan da ih se sve riješi.
 
Studenti su se godinama percepirali kao snaga koja je spremna ponijeti promjene. Njihovi glasovi i protestne akcije bile su često usmjerene na adresiranje društveno političkih problema.

Danas se većinom percipiraju kao populacija koja protestira za kunu jeftiniji ručak u menzi ili traži još veća prava i olakšice na stečeno znanje.

Često se događa da zbog takvih 'glasnih' akcija društvo ignorira rad studentskih organizacija koje su posvećene nekim drugim ciljevima.


Splitski AISEC

Jedna od takvih organizacija je AIESEC. To je globalna neprofitna organizacija koja povezuje studente i poslovni sektor diljem svijeta. Cilj studenata u AIESEC-u je razvoj sposobnosti vođenja, organizacije, razvoja ljudskih potencijala, motivacije i drugih osobina modernog lidera u globaliziranom poslovnom svijetu. To se postiže kroz organizaciju i provedbu mnogih projekata na razini lokalnih odbora AIESEC-a ili na nacionalnoj pa i međunarodnoj razini.

Osim tradicionalnih suradnji s profitnim sektorom AIESEC kroz svoje projekte surađuje i s nevladinim organizacijama.

Priprema jednog od takvih projekata se trenutno odvija u splitskom ogranku AIESEC-a. Naime smisao projekta je pomoći nekim od splitskih udruga na način da se iskoristi AIESEC-ova globalna mreža studentskih razmjena da bi se u udruge na edukacijsku praksu dovelo 5 stranih studenata, sa znanjima i iskustvima na područjima u kojima udruge vide svoje nedostatke, kao što su ljudski resursi, marketing i projektni menadžment.


Akcije podizanja opće svijesti o volonterstvu kao nečemu pozitivnom

Cilj je da se kroz radionice i organizaciju akcija ova znanja prenesu na djelatnike ili volontere udruga i da ta znanja omoguće kvalitetniju motivaciju i aktivaciju volontera u svrhu podizanja opće svijesti o volonterstvu kao nečemu pozitivnom.

Napredak volonterstva će dugoročno značiti i napredak zajednice. Ime projekta je 'NGO 4 NGOs' i počet će sredinom siječnja kada u Split stižu studenti iz Kine, Kanade, Grčke i Rumunjske, a odvijati će se do kraja ožujka 2009. godine.

Udruge koje sudjeluju u projektu su 'Help', 'Most' , 'Info Zona' i 'Udruga Split zdravi grad'.

Primjer ovog projekta potvrđuje da generacije koje dolaze imaju malo širu percepciju društvene odgovornosti nego oni koji sada vode našu državu.

Kad je već budućnost u mladima važno je podržati ovakve i slične inicijative u ime svoje i njihove budućosti.

Fantomsko društvo znanja neće se stvoriti samo od sebe ili jeftinijim ručkom u menzi. U ovoj tranzicijskoj fazi našeg društva važno je na buduće generacije prenijeti vrijednosti i osvijestiti njihovu ulogu u našem društvu.

Povezani članci

Who's Online

We have 936 guests and no members online