Spinom protiv istine

spin doctorNedavno izlaganje komunikacijskog stručnjaka Alastaira Campbella u Zagrebu izazvalo je veliku pozornost među stručnjacima, političarima i novinarima. Alastair Campbell smatra da se spinom može zaobići istina i da je to put kojim političari sve više i, na žalost, sve češće osvajaju pozornost i naklonost javnosti. Ukratko, medijima se može (i mora) manipulirati. Sama činjenica da Campbell polazi od potrebe za manipulacijom medija, stvara se i otvara potpuno nov pogled na ulogu medija i njihovo korištenje za pridobivanje pozornosti javnosti u stvaranju javnog mnijenja..., piše Ante Gavranović na stranicama Vjesnika ...


MANIPULACIJE MEDIJIMA

Spinom protiv istine

Piše: Ante Gavranović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Nedavno izlaganje komunikacijskog stručnjaka Alastaira Campbella u Zagrebu izazvalo je veliku pozornost među stručnjacima, političarima i novinarima. To je i razumljivo jer je Alastair Campbell sigurno jedan od najzanimljivijih svjetskih sugovornika kada je riječ o strategijama za lidere, odnosima s medijima te moći komunikacije u kriznim razdobljima. Uostalom, veoma je upečatljiv njegov doprinos imidžu i trostrukoj pobjedi na izborima Tonyja Blaira u Velikoj Britaniji, što ga je i izbacilo u sam vrh svjetske popularnosti.

Ipak, jedna njegova teza zaslužuje suprotstavljanje. Izrečena je tvrdnja: "Medije ne možete kontrolirati, naučite njima manipulirati. Možete kontrolirati ono što kažete u medijima. Ono što trebate je pridobiti javnost, a mediji su samo dio te javnosti."

Blair i Campbell

Prevedeno na razumljiv jezik svakidašnjice, Campbell smatra da se spinom može zaobići istina i da je to put kojim političari sve više i, na žalost, sve češće osvajaju pozornost i naklonost javnosti. Ukratko, medijima se može (i mora) manipulirati. Kako su mediji prirodni moderatori prema javnosti (bez obzira na to o kojoj se javnosti radilo), to znači da su pogodan instrument za zavaravanje upravo te (tih) javnosti. I to treba znati iskoristiti.

Sama činjenica da Campbell polazi od potrebe za manipulacijom medija, stvara se i otvara potpuno nov pogled na ulogu medija i njihovo korištenje za pridobivanje pozornosti javnosti u stvaranju javnog mnijenja. U jednom od ranijih brojeva Vjesnika pisao sam o tome da je vjerodostojnost medija i novinara temelj na kojem se gradi međusobno povjerenje medija i javnosti. Može li se vjerodostojnost stjecati i spinom?

Rasprava o tome prostire se na širokom području koje polazi od ponovnog definiranja uloge i funkcije novinara i njihove profesionalne odgovornosti. Uzmimo samo primjere prenošenja informacije. Kakva se informacija uopće šalje? Kakva se slika stvarnosti stvara ili kakva se stvarnost predstavlja? Nema stvarnosti same po sebi: ona se stvara i doživljava individualno. Sociolozi govore o konstrukciji stvarnosti, medijski stručnjaci pak o insceniranju stvarnosti. Koliki je stvarni doprinos medija u stvaranju javnog mnijenja? Koliko su prenesene informacije okvir za razumijevanje predmeta o kojem se govori? Što je transparentnost u novinarstvu?

Ratko Maček

Drugo važno poglavlje u raspravama odnosi se na profesionalne standarde u novinarstvu. Upitno je u kojoj su mjeri u medijima čvrsto ukorijenjeni termini poput istinitosti, pridržavanja činjenica i javne relevantnost informacije i što oni predstavljaju u realnosti. Jedno od pravila, sadržano i u Kodeksu novinarstva, jasno govori da novinari ne smiju manipulirati. Zadatak je novina i medija da objašnjavaju služeći se pritom činjenicama.

Već sam pristup Campbella da se može, odnosno mora manipulirati medijima pokreće lavinu pitanja, i to, prije svega, koliko se danas u praksi pridržavamo tih načela. Pritom moramo biti svjesni da značenje pridržavanja standarda ne proizlazi samo iz posebnog poziva i uloge novinarstva i medija u demokratskom društvu. Standardi postaju važan dio sustava ponude u demokraciji, jer njihova primjena osigurava pojam slobode mišljenja i govora. Time se pojačava njihova društvena odgovornost. No, jasno je da - paralelno s tim utjecajem - raste i odgovornost novinara i etička dimenzija medija.

Nove tehnologije učinile su novinarstvo osjetno bržim i učinkovitijim, ali i unijele nove standarde. Upravo faktor vremena natjerao je novinare na nove prioritete: kvalitetu zamjenjuje brzina produktivnosti u stvaranju vijesti. Internet, blogovi, razni portali i forumi nude izvanrednu raznolikost i otvaraju izvore informacija koji jednostavno prije nisu postojali.

nove tehnologije

No, sve to ima odraz i na novinarsku stranu gdje su ozbiljno poljuljani i uzdrmani elementi na kojima je godinama novinarstvo crpilo svoju snagu: povjerenje, utjecaj i vjerodostojnost. Novi online servisi vijesti i rast blogova postavljaju, uz ostalo, i neka nova pitanja. Kako će djelovati profesionalni standardi i etička načela kad je sve manje jasno tko uopće pripada profesiji?

Spoznaja da se pojam kvalitete u kulturi, za razliku od svijeta materijalnih dobara, ne može lako definirati, dovela je do toga da ni pokušaj utvrđivanja jasne, jednoznačne definicije "kvalitetnih medija" nije uspio.

Zašto to posebno ističem? Javnost o tome ne zna gotovo ništa. Političari, gospodarstvenici i sindikati govore svaki svojim jezikom, vođeni vlastitim, često uskim interesima. Pri tome nitko nikoga ne sluša, već samo tjera svoje. Ukratko, nema potrebne komunikacije, a javnost je iz nje potpuno isključena. Jasna je komunikacija, međutim, danas ne samo temeljna pretpostavka međusobnog razumijevanja, nego i nužna potreba u razumnom odlučivanju, uspostavljanju demokratskih odnosa u društvu, utjecaju na kvalitetu življenja. Komercijalizacija medija, na žalost, uzima sve više maha i pred njom padaju novinarski standardi, novinarska etika i novinarski profesionalizam. Mediji zaista postaju sredstvo manipulacije i poligon spinova.

spin doctorOtkuda taj i toliki raskorak? Živimo, zapravo, u dobu u kojem informacije dominantno utječu na način života, na proizvodne učinke. Informacija je, uz resurse poput rada i kapitala, postala važan proizvodni faktor. Informacija je međutim uspješna i plodonosna kao temeljni resurs proizvodnje i društvenog razvoja samo ako je i kad je slobodna od raznih ograničenja, sputavanja i dirigiranja. Posebno naglašavam pojam manipuliranja.

Veliki njemački filozof Friedrich Nietzsche jednom je izrekao rečenicu kojoj pravo značenje otkrivamo iznova svakog dana: "Sve istine koje se prešute, postaju otrovne." Spin tome očito ne pridonosi, barem ne onako kako inače tumačimo ulogu medija u odnosu na stvaranje javnog mnijenja.

Campbell to zna, ali smatra da cilj opravdava svako sredstvo pa i manipulaciju istinom.

laži

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online