Bio jednom jedan mIT

hrvatski ITPotencijal hrvatske informatičke industrije, kao i njen izvozni potencijal, velika su nepoznanica. Ne radi se o slučaju, nego o sustavnom zapostavljanju ove važne privredne grane koje je posljedica desetljeća neznanja, nerazumijevanja i lošeg poslovnog i političkog upravljanja. Već sama činjenica da nitko u Hrvatskoj nema točan podatak o tome koliko informatičkih tvrtki imamo, koliko je u njima zaposlenih – pogotovo visokostručnih, posebno softverskih inženjera i programera – dovoljno govori o statusu hrvatske informatičke industrije. Da je informatika u Hrvatskoj na repu stvarnosti postaje jasno ako se pogleda kako većinom izgledaju domaće aplikacije, uključujući one u gospodarstvu ...

HRVATSKI ICT SEKTOR

Bio jednom jedan mIT

Na tisuće poduzeća, 50 tisuća informatičara, 10 tisuća IT stručnjaka?! Priča je znatno drugačija, piše magazin Banka u izdanju za kolovoz

Piše: Lucijan Carić / Banka magazin
Izvor:
Banka magazin

Prava katastrofa nastupa tek u državi i tzv. javnim poduzećima koja imaju desetke i stotine nepovezanih i neusklađenih baza podataka te raznoraznih aplikacija na koje su desetljećima trošene milijarde kuna, da bi rezultat bio viktorijanski, dickensovski košmar – u kojemu se ne zna tko pije, ali se zato vrlo dobro zna tko plaća.

Podaci o broju informatičara, ovisno o tome tko ih navodi, u nevjerojatnom su rasponu od 10 do 50 tisuća zaposlenih, najčešće ovisno o tome tko se sve smatra informatičarom i čiji se posao smatra radnim mjestom u informatici.

Lucijan Carić

Naravno, ti podaci obuhvaćaju informatičare u svim poduzećima i institucijama, a ne samo u informatičkim tvrtkama čiji se broj – opet ovisno o izvoru – procjenjuje do nekoliko tisuća.

Ako bismo povjerovali broju od čak 50 tisuća informatičara, jednostavnom derivacijom u kojoj na po prilici 10 informatičkih radnih mjesta dolaze jedan softverski inženjer i jedan programer, ispalo bi da Hrvatska raspolaže s 10 tisuća takvih kadrova, ne ulazeći u spekulaciju koliko tako osposobljenih ljudi zaista i ima – jer to je odgovor za milijun dolara.

S druge strane, postoje podaci prema kojima samo desetak poduzeća ima više od stotinu informatičara, što ukazuje na to da se informatički kapaciteti vole napuhavati.

U stvarnosti, među tisućama informatičkih poduzeća (u najoptimističnijoj varijanti) postoji možda nekoliko stotina u kojima izvozni prihodi čine značajnu prihodovnu stavku, a ta poduzeća vjerojatno ukupno imaju oko tisuću i pol zaposlenika.

Očito je da neka informatička poduzeća, ispravno, pokušavaju budućnost tražiti na inozemnim tržištima.

Ulaskom u Europsku uniju najvjerojatnije će uslijediti masovni slom malih i srednjih poduzeća, uključujući i poljoprivredne proizvođače, koji ne mogu biti spremni za sraz s europskom konkurencijom, jer je vrlo malo učinjeno na tom polju ...

Povezani članci

Who's Online

We have 484 guests and no members online