Je li (pre)uređenje Premužićeve staze na Mosoru - stranputica?

Puno se prašine posljednjih tjedana diže oko sjevernih padina Mosora, ali doslovno, piše Toni Dukić na stranicama portala Dalmacija Danas. Naime, na području Općine Dugopolje, u Zamosorju, izvode se radovi kojima se planira urediti postojeća pješačka staza koja počinje u zaseoku Doždori, a koja se odavno koristi za uspon sa sjeverne strane Mosora. Radovi su izazvali poseban interes planinarske zajednice, koja je zabrinuta zbog korištenja eksplozivnih sredstava prilikom uređenja “poučne staze za konjske karavane i kvadove” te upozorava da se korištenje dinamita ne spominje u projektnoj dokumentaciji i vjeruje da bi izvođač radova trebao dobiti dozvolu za takve radove na Nature 2000 području.
Planinari upozoravaju da su 1979. u Duđerijinoj jami, koja se nalazi na ovom području, pronađene čovječje ribice i endemski vodozemac podzemlja Dinarskog gorja.
– S pravom se pitamo kako će miniranje i budući, u medijima najavljeni, promet kvadovima iznad njihovog doma utjecati na budućnost ovog endema na Mosoru – zapitao se Denis Vranješ, bivši predsjednik planinarskog društva Mosor.
- Namjera nam je od početka bila napraviti stazu koja bi bila uređena i koja bi bila prikladna za sve one koji idu na Mosor, a ne samo za iskusne planinare koji se snalaze po Mosoru kao po vlastitom dnevnom boravku. Sada se neće morati skakati s kamena na kamen, nego će to biti uistinu lijepa staza i za mještane i rekreativce - komentare je Perice Bosančića, načelnika Dugopolja koji je istaknuo da su za izvođenje radova dobili sve potrebne dozvole i da će ovim projektom svi profitirati.

Izvor: Dalmacija Danas

Povezani članci

Who's Online

We have 506 guests and no members online