Splitsko-dalmatinska županija usvojila prostorni plan

Splitsko-dalmatinska županija konačno je nakon 10 godina priprema i čekanja dobila županijski Prostorni plan. Prvi put oporba i vlast su digli ruke za bolje sutra, u nadi za realizaciju planiranih razvojnih projekata koje će ovoj regiji donijeti prosperitet i radna mjesta. Ako je suditi po Planu, temelj županijskog razvoja bit će turizam i obnovljivi izvori energije, a kada je o turizmu riječ planirano je više od stotinu turističkih zona i ne samo na otocima, pa gotovo da nema mjesta na kojem neće biti planirani turistički sadržaji. Drugi važan dio razvoja su energentske investicije, a na cijelom području županije u planu su čak 27 vjetroelektrana i 37 sunčevih elektrana, a kapitalni projekt na tom području energetike je HE Peruča. Plan predviđa i brojne luke nautičkog turizma, te pristajališta hidroaviona,..

NAKON DESET GODINA

Splitsko-dalmatinska županija usvojila prostorni plan

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Ovo je velika zasluga bivšeg župana Ante Sanadera i njegovih suradnika koji su marljivo radili na ovom dokumentu. Sada je na nama da plan provedemo u djelo kako bi županija krenula u bolju budućnost – kazao je župan Zlatko Ževrnja.

- Ako je suditi po Planu, temelj županijskog razvoja bit će turizam i obnovljivi izvori energije, kazao je Niko Mrčić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje koji je odahnuo nakon dobro obavljenog posla.

Kada je o turizmu riječ planirano je više od stotinu turističkih zona i ne samo na otocima, pa gotovo da nema mjesta na kojem neće biti planirani turistički sadržaji.

Drugi važan dio razvoja su energentske investicije, a na cijelom području županije u planu su čak 27 vjetroelektrana i 37 sunčevih elektrana, a kapitalni projekt na tom području energetike je HE Peruča.

Važan je i magistralni plinovod Bosiljevo – Split – Ploče sa pripadnim mjerno redukcijskim stanicama, međunarodni plinovod Zagvozd – Imotski – Posušje sa pripadnim mjerno redukcijskim Stanicama, te sustav opskrbe prirodnim plinom KPE Peruča (Dugopolje - Peruča).

Plan predviđa i brojne luke nautičkog turizma oko kojih je bilo rasprava na Skupštini jer primjerice vijećnici samtraju kako Vinišće ne smije biti luka nautičkog turizma. Na koncu je i to prihvaćeno.

Novost za ovu regiju su i aerodromi na vodi pa će tako hidroavioni moći pristajati na Hvaru, na Visu, u Divuljama te u Splitu i ove će lokacije zasigurno izazvati burne rasprave.

Za stanovnike Makarskog primorja dobro zvuči najava da Prostorni plan predviđa žičaru za Biokovo. Plan predviđa i brojne sadržaje marikulture i ribrapoput mrijestilišta, uzgajališta riba i školjaka.

Tako će se unatoč protivljenju mještana otvoriti uzgajališta ribe i školjki na području Marine, Hvara, Brača, Makarskog primorja.

 U cilju osiguranja prostornih preduvjeta za razvoj djelatnosti slatkovodnog uzgoja ribe i drugih vodenih Organizama utvrdit će se nove lokacije. Postojeće lokacije su Peručko jezero (5 ha), Otok-Ruda (1,5ha), Solin-Jadro (0,80 ha) i Trilj-Grab (0,080 ha).

korupcijaPovršine za istraživanje mineralnih sirovina (boksit, sadra, tehnički građevni kamen, arhitektonski građevni kamen, tupina, asfalt, šljunak i pijesak) utvrđena su unutar područja općina: Pučišća, Selca, Nerežišće, Šolta, Seget, Marina, Prgomet, Klis, Hrvace, Cista Provo, Lovreć, Šestanovac, Dicmo, Muć, Dugopolje i Runovići: i gradova: Omiš, Trogir, Sinj, Solin, Stari Grad, Supetar, Imotski, Kaštela, Trilj, Split (kamenolom Srinjine kao prostor u sanaciji), Vrgorac i Vrlika.

Na temelju kriterija ovog Plana, Prostornim planom uređenja Općina i Gradova odrediti će mogućnost eksploatacije. Ovo je izazvalo pitanje vijećnice Nevenke Bečić znači li to da će kamenolom u Srinjinama nastaviti s radom.

- Ljudi su ozbiljno zabrinuti jer im taj kamenolom ugrožava zdravlje, zato u strahu isčekuju ovu odluku – kazala je Bečić.

Sada kad je temeljni županijski prostorni plan usvojen čuda se ne mogu očeklivati odmah, valja temeljito pripremiti sve investitore, privući ih na ovo područje, pripremiti se i za novac iz europskih fondova.

Podignute ruke svih županijskih vijećnika dobar je znak da su pred ovom županijom bolja vremena.

Dalmacija

Povezani članci

Who's Online

We have 299 guests and one member online

  • admin