Oprez vozači, prvašići na cesti

djeca u prometuStatistike su loše. U prvih sedam mjeseci prošle godine u prometu je poginulo sedmero djece, a 680 ih se ozlijedilo. Čak 218 mališana ozlijeđeno je dok su hodali ulicama. Kada školarac izađe na ulicu, njegov život je u rukama odraslih su jer oni uzor koji djeca kopiraju, piše 24sata.hr. Djeca od roditelja najviše uče, ali i od ljudi koje susreću. Vidi li mališan da odrasli prelaze prometnicu na crveno ili izvan obilježenog pješačkog prijelaza, vjerojatno će i oni to napraviti. Na roditeljima je da, uz pravila prelaska i hodanja uz prometnicu, djeci ozbiljno objasne da se ne ugledaju na prolaznike koji ne poštuju pravila, nego da budu pametniji od njih. Opreza na cesti nikad dosta ...

POLICIJA APELIRA NA VOZAČE

Oprez vozači, prvašići na cesti

Izvor: 24sata, MUP

djeca u prometuDjeca ne mogu procijeniti brzinu kojom im se vozilo približava te vrlo lako mogu stradati. Policija apelira na vozače da u blizini škola, vrtića, parkova ili bilo kojih mjesta na kojima ima djece voze polako i koncentrirano te mališanima rukom pokažu da ih puštaju preko pješačkog prijelaza.

Roditeljima savjetuju da prvašiće prate u školu i dolaze po njih prvih desetak dana nastave te da ih putem upoznaju s prometnim znakovima i nauče kako se prelazi ulica.

Noću ili u vrijeme slabe vidljivosti važno je dijete odjenuti tako da je uočljivo, a na školsku torbu treba staviti nešto što reflektira svjetlost.  To je posebno važno za školarce u manjim mjestima, koja često nemaju nogostup, nego pješaci hodaju uz rub kolnika.

PODSJETNIK

Vozači:

- u zonama škola brzina je ograničena na 40 km/h
- više opreza blizu škola jer neka djeca ne znaju prometne propise
- znakove školskih prometnih jedinica također treba poštovati
- treba stati i djetetu pokazati rukom da smije ići preko kolnika
- 420.000 učenika u Hrvatskoj kreće u školu, od toga je 352.000 osnovnoškolaca
- 3 djece pješaka poginulo je početkom ove godine
- 218 djece pješaka ozlijeđeno je u prvih sedam mjeseci ove godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 228 guests and no members online