Dani hrvatskog turizma

dubrovnikU Dubrovniku se okupilo više od tisuću domaćih i stranih turističkih stručnjaka na Danima hrvatskoga turizma, dvodnevnoj manifestaciji koju organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Gospodarska komora i HRT. Na Danima će prvi put biti predstavljen nacrt strateškog dokumenta hrvatskog turizma, odnosno glavni plan i strategija njegova razvoja. O problematici turizma u hrvatskom gospodarstvu turistički će radnici raspravljati na tradicionalnom susretu s predstavnicima Vlade. Dani hrvatskog turizma počeli su tradicionalnim Hrvatskim turističkim forumom na temu Hrvatska u Europi u sklopu kojeg uz hrvatske govore i predstavnici Svjetske turističke organizacije i Europske komisije.

Dani hrvatskog turizma

Izvor: HRT

'Ova turistička sezona bit će najbolja u hrvatskoj povijesti, postali smo šampioni Mediterana po broju noćenja' - izjavio je, čestitajući 'svima koji su tome doprinijeli' ministar turizma Veljko Ostojić otvarajući 16. Dane hrvatskog turizma i 12. Hrvatski turistički forum, koji su u četvrtak počeli u Dubrovniku.

Resorni ministar istaknuo je i budući cilj - učiniti domaći turizam što konkurentnijim, pa je za prvu temu najveće godišnje smotre turističkih djelatnika, koja se tradicionalno organizira na koncu sezone, odabrana i najaktualnija, vezana uz pristup Hrvatske - Europskoj uniji.

'Hrvatskoj će u drugoj polovici 2013. biti na raspolaganju pola milijardi eura, a 2014. godine čak 20 milijardi eura iz europskih fondova i tu veliku priliku ne smijemo propusti. Moramo povući što veću količinu sredstava i uložiti ih u podizanje kvalitete i jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma' poručio je ministar Ostojić.

Drugi dan skupa, biti će posvećen predstavljanju 13 izvješća kao uvoda u izradu Strategije razvoja hrvatskog turizma, koja će upravo biti podloga za povlačenje sredstava EU.

U okviru Hrvatskog turističkog foruma održane su prezentacije Luigija Cabrinija, direktora programa održivog turizma pri Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) te Mathieu Hoeberigsa iz Europske komisije, o važnosti pristupanja Hrvatske u EU za hrvatski turizam, te europskim i svjetskim turističkim trendovima do 2020. godine.

Na panel raspravi o Hrvatskom turizmu u okvirima EU zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo je istaknuo kako je Hrvatska, po pitanju turističkog tržišta i prometa, već odavno u EU - budući da godinama glavnina gostiju, njih oko 80 posto, dolazi iz zemalja članica.

Uz predstavljanje Glavnog plana i Strategije razvoja hrvatskog turizma, na programu u petak je i tradicionalni susret turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade RH, a večernjim satima slijedi svečana dodjela nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima.

Povezani članci

Who's Online

We have 263 guests and no members online