FDK Omiš 2011: Mojmir Čačija i klapa Sinj u sridu

klapa SinjDrugi festivalski vikend u Omišu nije, prema programskoj shemi, obilovao natjecateljskim napetostima poput minulog, u kojemu su vizu za finale nastojale izboriti najbolje ženske i muške klape, njih dvanaest u svakoj konkurenciji. No, neizvjesnosti nije manjkalo na elitnoj natjecateljskoj večeri, posvećenoj novim skladbama, koja je svojim povratkom na omišku pjacetu privukla istinske prijatelje klapskog pjevanja, one koji upravo u tom segmentu stvaralaštva vide boljitak za dalmatinsku pjesmu i bijeg od monotonije klapskog izričaja. Bilo kako bilo, najviše razloga za zadovoljstvo imao je Mojmir Čačija, iskusni glazbeni pedagog i dugogodišnji umjetnički voditelj klape "Sinj", čiju su skladbu "Umiri se more" proglasili najboljom i publika i festivalsko Prosudbeno vijeće ...


45. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA - OMIŠ 2011

Mojmir Čačija i klapa "Sinj" u sridu

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Nepisana se pravila znaju - kad se poklopi odluka struke i publike, to je uistinu skladba koja će postati "narodna" i koju će klape bezrezervno pri hvatiti, ona koja mora ostati za budućnost.

To je i najvažnije na večeri od koje se očekuje da sutra dopuni muzikološko blago, koje ipak ima ograničen fundus. Kompletno slavlje "Sinja" tek je malo umanjeno nagradom za interpretaciju koja je otišla u ruke klapi "Subrenum" iz Župe Dubrovačke za izvedbu Magdićeve pjesme "Materina svića".

Treća najveća

- Ovo mi je prva nagrada na Omišu, premda bi se mogao steći dojam da sam dosta izvođen skladatelj. Moja samo dva festivalska naslova, "Lipo ime" i "Uljenica moje matere", rado se pjevaju, pa sam uvjeren da će tako biti i ovaj put.
Veselje je to veće što sam kompletan autor, dakle i stihova, a kao posebnu vrijednost u slici juga na moru držim to miješanje zvuka zabrđa u klasičnoj dalmatinskoj pjesmi.

klapa Sinj

Dakle, kaže se "treća najveća", koju dopunjava i dvadesetak nagrada klapi "Sinj" na natjecateljskim večerima Omiša. Što se tiče sastava koji vodim, šest svjetskih priznanja, onih u Pragu, Veroni, Bolzanu i Rimu, dovoljna su potkrepa pjesmi koja očito odolijeva vremenu - kaže Mojmir Ćačija, slavodobitnik Večeri novih skladbe i jubilarnog 45. festivala dalmatinskih klapa.

Ističemo jubilarnog, jer su se okruglog rođendana sjetili u Hrvatskom društvu skladatelja pa je, cijeneći napore koje u Omišu čine da bi se sačuvali bašćinski zvuci, čelnom čovjeku festivala Dražanu Mladinu iz ruku dirigenta Stjepana Mihaljinca dodijeljena posebna plaketa. Ona festivalska, srebrna za nove skladbe, pripala je Vinku Didoviću za skladbu "Kuća na žalu" u izvedbi klape Cambi iz Kaštel Kambelovca.

-  Za razliku od onoga što sam prije radio, ovom se pjesmom približavam tradicijskoj glazbi. Ovo je četvrta godina da sam kao skladatelj prisutan na Omišu i potvrda da sam na pravome putu - kaže Didović.

Brončanu je plaketu dobio još jedan festivalski veteran, skladatelj Živko Ključe, za naslov, "Ćaće moj" u tumačenju ženske vokalne skupine "Neverin" iz Kaštel Lukšića.

Festival već godinama održava suradnju s gradom Zagrebom nastupima klapa u "Lisinskom". ali i "odgovorom" Zagrepčana koncertom "Grad Zagreb gradu Omišu" na Trgu svetog Mihovila.

Tako su i ovaj put uz Tamburaški orkestar HRT-a. kojim su ravnali Siniša Leopold i Stjepan Mihaljinec, pjevale zvijezde kajkavskoga govornog područja, predvođene veteranima Dragom Diklićem. Radekom Brodarcem, Elvirom Voćom, Višnjom Korbar, "Kraljevima ulice"...

Nalazimo se pred samom završnicom Omiša, koju će u četvrtak otvoriti ženski finale. Dan poslije, u petak na raspoređuje najelitnija festivalska večer - muški finale, a festival će ove godine prvi put zaključiti superfinale.


Ženski finale

Drača - Mostar, Neverin - Kaštel Lukšić, Dišpet - Zagreb, FA Linđo - Dubrovnik, Armorin - Zagreb, Ćakulone - Zagreb, Kurjože - Podstrana, Ventula - Split, Kolapjanke - Sisak, Skontardura - Dubrovnik, Tiramol -Korčula i Filip Dević — Dalmatinke - Split.

klape u Omišu


Muški finale

Šufit - Split, Grdelin - Zagreb, Pinguentum - Buzet, Bunari - Vodice, Braciera - Bol, Adrion - Makarska, Kaleta - Zadar, Bibinje - Bibinje, Omiš - Omiš, Puntari - Omiš, Morbin - Donji Humac i Oštro - Konavle.


Superfinale

- S nestrpljenjem iščekujemo subotnju večer u kojoj će se za naklonost publike, koja će glasati i televotingom, boriti trinaest pjevačkih sastava, šest muških, četiri ženska i tri mješovita.

Novina o kojoj je riječ trebala bi otvoriti novo poglavlje Omiša, budući da napokon dovodi muško i žensko pjevanje u ravnopravan položaj. Tri super-finalista već se znaju s Večeri mješovitih klapa održane u Opuzenu, a to su "Kaše" iz Župe Dubrovačke. "Mareta" iz Dubrovnika i "Versi" iz Splita.

Povezani članci

Who's Online

We have 2841 guests and no members online