Omiški festival dalmatinskih klapa u spomen na Ljubu Stipišića

Klape u OmišuPred službenim smo startom 47. festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Poznato je da Festival dalmatinskih klapa već godinama programske sadržaje započinje dislocirano, izvan omiške Pjacete, a ustaljene postaje su u Blatu, u Vodicama, gdje se okupljaju klape s diskretnom instrumentalnom pratnjom, u Opuzenu pak ugošćavaju mješovite sastave, a Bol je lokacija koju godinama osvajaju debitanti. Prva festivalska večer 6. lipnja u Omišu neće imati natjecateljski karakter, bit će podsjetnik na čovjeka koji je život posvetio dalmatinskoj pjesmi ...

BLATO

Omiški festival dalmatinskih klapa u spomen na Ljubu Stipišića

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Sve predradnje za uspješan start festivala već su učinjene, najavljuje Dražan Mladin, ravnatelj Festivala, a maestro Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj Festivala, potvrđuje da je preslušao sa suradnicima više od sto pjevačkih sastava na deset audicija. Dakako i odabrao nove skladbe, formirao tri polufinalne večeri, koje će dati sudionike muškog i ženskog finala, a svečano otvaranje festivala posvetio je velikanu, maestru Ljubi Stipišiću.

Dakle prva festivalska večer 6. lipnja u Omišu neće imati natjecateljski karakter, bit će podsjetnik na čovjeka koji je život posvetio dalmatinskoj pjesmi. Glazbenu slikovnicu osigurat će klape “Mriža” iz Splita, “Cesarice” iz Zagreba, “Neverin” (ž) iz Kaštel Lukšića, “Luka” (ž) iz Rijeke, “Puntari” iz Omiša, “Pulena” (mj) iz Korčule, “Kožino” (m) iz Zadra i “Amfora” (ž) iz Dubrovnika.

Što se tiče sadržaja kojim 47. festival dalmatinskih klapa Omiš starta ove subote u Blatu, valja reći da će na Večeri popularnih skladbi u Domu kulture nastupiti muške klape “Filip Dević” iz Splita, “Morbin” iz Donjeg Humca, “Rab” iz istoimenog mjesta i “Podvorje” iz Kaštel Sućurca, od ženskih sastava tu su “Putalj” iz Kaštel Sućurca, “Teha” s Cresa, “Filip Dević” iz Splita, “Štorija” iz Kaštel Kambelovca, “Škerac” iz Korčule, FA “Linđo” iz Dubrovnika i “Neverin” iz Kaštel Sućurca, te mješovite vokalne skupine “Kurenat” s Mljeta i “Pulena” iz Korčule. Početak koncerta i nadmetanja za “Lipine cvjetove” zakazano je za 20.30 sati.

Povezani članci

Who's Online

We have 163 guests and no members online