Počeo Festival: Cijeli srpanj Omiš centar klapske pisme

U Omišu započeo 45. Festival dalmatinskih klapaGotovo sa satom zakašnjenja, zbog prolazne kiše, ove je subote svečanim koncertom na Trgu Sv. Mihovila u Omišu započeo 45. Festival dalmatinskih klapa. U koncertnom programu naslovljenom «Večer Splićana» nastupile su klape splitske regije: «Lučica», «Filip Dević» (m), «Cambi», «Reful», mješovita klapa «Versi», «Filip Dević – Dalmatinke» (ž), te «Vokalisti Salone» iz Solina, «Cambi» iz Kaštel Kambelovca, «Neverin» (ž) iz Kaštel Lukšića, «Sinj» iz Sinja, te «Puntari» iz Omiša...


POČEO FESTIVAL

Cijeli srpanj Omiš centar klapske pisme

Festival Klapa Omiš 2011

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Foto: Igor Velić / Art Foto
Izvor: Slobodna Dalmacija

Festival Klapa Omiš 2011

Treba reći da Festival već nekoliko godina svoju koncertno-takmičarski program na Trgu sv. Mihoviala započinje netakmičarski, predstavljanjima gradova, pa su nakon pjevača iz Dubrovnika i Šibenika na red došli i Splićani. Pozdravi prijateljima upućeni su češkom gradu Havirovu i slovenskoj općini Zagorje ob Savi.

U koncertnom programu naslovljenom «Večer Splićana» nastupile su klape splitske regije: «Lučica», «Filip Dević» (m), «Cambi», «Reful», mješovita klapa «Versi», «Filip Dević – Dalmatinke» (ž), te «Vokalisti Salone» iz Solina, «Cambi» iz Kaštel Kambelovca, «Neverin» (ž) iz Kaštel Lukšića, «Sinj» iz Sinja, te «Puntari» iz Omiša.

Festival Klapa Omiš 2011

Kroz program je vodio Tonči Banov, a prije pjesme i himne «Na omiškoj stini» umjetničkog ravnatelja Omiša Dušana Šarca, festivalski je barjak podignuo Gordan Mišetić Čoks, legendarni pjevač «Lučice.

Festival se prigodnom pažnjom, maestrovim portretom, akademske slikarice Vanje Ojdanić Rogošić, koja inače prati festivalska događanja slikajući prizore s bine i iz gledališta, prisjetio dogogodišnje suradnje sa skladateljem Perom Gotovcem.

Festival Klapa Omiš 2011

Trideset pjevačkih godina na Pjaceti zabilježio je Branko Tomić, proslavljeni tenor «Devića». Program sa otvaranja, uz umjetnmičkog ravnatelja potpisao je splitski skladatelj i obrađivač Duško Tambača.

Svečanost pjesme u Omišu započela je misom zadušnicom u crkvi sv. Mihovila za dr. Miljenka Grgića ove godine preminulog umjetničkog ravnatelja Festivala klapa u Omišu.

Pokrovitelj ovogodišnjih jedanaest festivalskih koncerata predsjednica je Vlade RH Jadranka Kosor, a otvorio ga je prigodnim slovom gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić.

Festival Klapa Omiš 2011

Povezani članci

Who's Online

We have 265 guests and no members online