Iz Regije..

Omišom se više ne može upravljati kao do sada

Omiš

U Slobodnoj Dalmaciji dana 29.7.2013. objavljen je članak pod naslovom "ŠKARIČIĆ JAČI OD JAMBE”, kao jedan u nizu članaka novinara Vinka Vukovića, u kojima se u zadnja 2-3 mjeseca problematizira način obnašanja vlasti u Gradu Omišu za vrijeme mandata dojučerašnjeg gradonačelnika Ivana Škaričića. Intonacija članka, u kojem se govori o troškovima Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, takva je kao da se želi poručiti kako je jako problematična činjenica što klape poslije završene koncertne večeri, o trošku FDK večeraju. Zbog interesa i digniteta FDK kao i poštovanja klapa, treba reći da sve klape na FDK nastupaju bez ikakvog honorara pa je stvar elementarne pristojnosti da ih se nakon završetka koncerta počasti večeromi osigura smještaj za one koji su došli iz daleka. Stvarnu pažnju javnosti, a i nekih drugih institucija u ovoj državi, trebalo bi zaintrigirati ako neko slučajno stvaran trošak tih večera pokušava prikazati i naplatiti 2-3 puta više od realnog ...

JA TAKO MISLIM - STANJE U GRADU NA UŠĆU RIJEKE CETINE

Omišom se više ne može upravljati kao do sada

Piše: Matko Utrobičić, Omiš
Izvor: Tribina Slobodne Dalmacije


OmišFDK je preozbiljna institucija, afirmirao je klapsko pjevanje i jedini je zaslužan što je ono postalo dio svjetske kulturne nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, a uz to je i istinski institucionalni okvir za čuvanje izvornosti klapske pisme pa svi napisi koji problematiku FDK svode samo na to koliko se tamo pojelo i popilo ne vode dobroj festivalskoj budućnosti.

Zato je jako važno kako se FDK vodi, da ne bude financijskih malverzacija, da umjetničko vodstvo ima vrhunske reference kako bi sve skupa javnosti pružalo jednu reprezentativnu sliku FDK i Omiša.

U istom cilju jako je bitna postojana programska koncepcija, a ne manje su bitni i istupi čelnih ljudi FDK u javnosti koji moraju biti odmjereni, a ne da ponekad, pred publikom u Omišu naročito, poprimaju razmjere lakrdije.

Inače, navedeni članak je jedan u nizu koji u posljednja 2-3 mjeseca obrađuje problematiku vođenja Grada Omiša od strane bivše vlasti. Svaki članak je epizoda jedne duge i tužne Omiške priče, koja traje posljednjih 20 godina.

OmišLijepi gradić, s nizom komparativnih prednosti, kampanjskom prodajom je razvlašten od svoje vrijedne imovine, a da se to nimalo nije odrazilo na komunalnu opremljenost Omiša ili izgradnju nekih kapitalnih gradskih objekata, koji bi bih od općeg značaja za sve njegove stanovnike.

Sinonim ili majka svih loših prodaja gradske imovine je prodaja turističkog naselja Mala Luka (61 DEM/m2; uključujući i sve objekte u funkciji).

Sve što u Omišu postoji je na razini stanja od prije 30 godina.

Ako se tome doda komunalna i hortikultuma zapuštenost uz nedovoljnu čistoću gradskih ulica i javnih površina, jednog grada koji preferira biti turistički, može se razumjeti sva frustriranost njegovih građana i istinska čežnja da se stvari konačno počnu mijenjati.

Nova gradska vlast ima potporu većine građana Omiša da stvari preokrene u drugom smjeru, da sredi poslovanje Grada i njegovih poduzeća, da racionalizira troškove i skreše rasipništvo, te da konačno počne raditi na uređenju grada i njegovu urbanom izgledu, komunalnom redu i opremljenosti, a sve u svrhu ugodnog života Omišana i veće turističke privlačnosti.

U tom smislu, jako je bitna i podrška članova HDZ-a u Gradskom vOmišijeću, ako istinski vole svoj grad i ako shvaćaju da se jednostavno na dosadašnji način više ne može upravljati Omišom.

Ako se HDZ opredijeli za politiku destrukcije, sistematskog oponiranja i rušenja proračuna za 2014. god. kako bi isprovocirao nove izbore, a koje misli dobiti i obećanjima o izgradnji spomenika pok. predsjedniku Tuđmanu, onda neka unaprijed računaju da će takvo ponašanje izazvati ogorčenost i osudit će ga većina stanovnika ovoga grada.

Povezani članci

Who's Online

We have 2241 guests and no members online