FDK Omiš: Žene pismu vode

klapski OmišZanimljivijim nego inače učinio se minuli 44. festival dalmatinskih klapa, kako zbog zavidne razine, tako i zbog nekih novih pomaka koji zaslužuju ne samo iščitavanja i komentare nego i zaključke. Efikasnije od bilo kakve estetike na njih će nas uputiti pitanja i brojke za koje se obično misli kako im vjeruju tek oni koji "nemaju sluha". Zašto je ovogodišnji muški finale, a voli se reći finale svih finala, neuobičajeno za nijansu slabiji od onoga ženskoga, dan prije? ...


44. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA - OMIŠ 2010.

OMIŠ POST FESTUM

Žene pismu vode

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Je li sadašnji način ocjenjivanja s pokraćenom najmanjom i najvećom ocjenom nekoga od članova povjerenstva ipak manjkav jer se radi o kontroliranom uzorku, pa nema pravog rasapa vrijednosti.

Dakle, iznenađenja su gotovo nemoguća, pa je i konačni rezultat, odnosno poredak u pravilu "preslik" iz izbornih večeri. Je li "novo" poimanje klape od žena registrirano kao dobrodošlo i osvježavajuće kod publike?

Naposljetku, je li gledalište, toliko iskompromitirano na sličnim festivalskim priredbama, ovdje zaista objektivno!? I da ne duljimo, vraćaju li se vremena kad su klape s Primorja i iz Istre bile kuriozitet, a ne krema festivalske konkurencije?

Iako su "Cambi" i "Grdelin" ušli u završnicu s jednakim brojem bodova, izostala je borba i neizvjesnost oko samog raspleta.

Dakle, i nakon "Cambija" – "Cambi"!

klape u Omišu

Kaštelani su bili moćniji, neprikosnoveni, pravi lideri koji ne dopuštaju iznenađenja. Iznenađenje je bilo da su s istom naklonošću stručnog povjerenstva ušli u završnicu.

Bilo bi festivalskoj tenziji korisnije da je ulogu "goniča" preuzela duhovita i nadasve živa "Bracier". "Pinguentum" i "Vinčace", zapravo klape "odozgo", ne tako davno nosile su festivalu dodanu vrijednost, a sad se lošiji plasman poklapa s manjim priljevom klapa iz toga bazena.

Nisu klape iščezle, možda im treba organizacijski drukčije priči? U skladu s praksom, debitante "Morbin" iz Gornjega Humca publika je zasluženo nagradila i brončanim odličjem. Prepoznala je mladost koja neće razočarati.

Uz pohvale na kraju i pitanje:

- Je li sazrelo vrijeme da se ubuduće finale svih finala naslovi sa superfinalom, u kojemu će i žene dobiti svoju minutažu? Kad mogu zajedno u izbornim večerima, zašto ne i u finalu?

Povezani članci

Who's Online

We have 230 guests and one member online

  • admin