45. festival dalmatinskih klapa ušao u završnicu

45. festival dalmatinskih klapa Omiš 2011 ušao u završnicuMakar se stvari tek zakuhavaju, sve je manje nepoznanica što se tiče 45. festivala dalmatinskih klapa. Ne zbog toga što je poznato dvanaest finalista, u obje kategorije, muškoj i ženskoj, već zato što je od ove godine uveden novi natjecateljski sustav koji prvi put izjednačava klape po spolu. Kroz polufinalne priredbe, a bilo ih je ukupno četiri s 54 klape, moglo se doći do nekih zaključaka oko kojih su se prije lomila koplja. Pojavom čuvenih „Zadranki“, prve ženske klape na Omišu i dominacijom „Luke“ iz Rijeke, više ništa u klapskom pjevanju nije bilo kao u „stara dobra vremena“ ...


45. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA UŠAO U ZAVRŠNICU

Statistika "Omiša": svaka čast ženama, ali muškarci su bolji pivači

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

fdk omišMakar uvijek izolirane, ženske su klape pedantnim, pa makar i „plitkim“ pjevanjem, ozbiljno priprijetile muškom pjevanju.

Sučeljavanje u eliminacijskim večerima, pa razvrstavanje u dva finala, te naposljetku ponovno „spajanje“ ponajboljih u Superfinalu, koncertnoj kruni festivala, već sada je dalo egzaktne pokazatelje na dileme tko je bolji.

Makar se u ovakvim prigodama nije uputno baviti statistikom, muškarci su (ipak) jači.

Pokazalo je to glasanje stručnog povjerenstva koje su najbolje plasiranom ženskom sastavu „Drači“ iz Mostara s 27,4 - inače debitanticama - pretpostavili čak tri muška sastava: „Šufit“ iz Splita s 28,8, „Grdelin“ iz Zagreba s 27,7, te „Piguentum“ iz Buzeta s 27,6 bodova.

Žiri se ove godine našao u izuzetno zahtjevnoj poziciji jer je trebao uspoređivati ženske i muške klape, sačuvati u memoriji jednake kriterije kroz sve četiri večeri, te konačno umjetnički ravnatelj festivala Dušan Šarac prvi je put bez sugeriranja kako se na audicijama pjevalo sastavio redoslijed izvođenja.

klape u Omišu


Pravo korekcije

- Sasvim opravdano, dosadašnja „izvlačenja“ u smislu koncertne logičnosti i napetosti ka kraju neke su klape dovodila u neravnopravan položaj, a na natjecanju poput ovoga, svi moraju imati jednaku startnu poziciju, misli Vedrana Milin Ćurin, najiskusnija članica prosudbenog vijeća Omiša.

45. festival dalmatinskih klapa Omiš 2011 ušao u završnicu - ženska klapa Drača iz Mostara

Branko Tomić, „Devićevac“, klapska legenda, novak u istom tijelu, prateći i ocjenjujući večeri, došao je do nekih zaključaka koji idu u prilog tezi da je klapska pjesma predodređena muškarcima.

Rajmir Kraljević drži zbog sadašnjeg miješanja sastava u izlučnim večerima žiriranje puno delikatnijim nego prijašnjih godina. „Ove smo godine imali slučaj da se finale gubilo za 0,1 bod, a to već nije lako sa sigurnošću odmjeriti.

klape u Omišu

Povezani članci

Who's Online

We have 540 guests and no members online