Mesić: Socijalnu državu treba ponovno pretvoriti u realnost

zajedništvoSvi o Ivi, a ja ću - o Stipi... Bivši predsjednik RH Stipe Mesić je u razgovoru za portal Dnevnik.hr, podsjetio kako se današnji sustavi moći nisu više u rukama vlada i parlamenata država, nego otuđenih centara ekonomske moći koji se vodi samo i jedino interesom, a taj interes je ostvarivanje profita, odnosno bogaćenje. Od građana se bespogovorno traži da se 'uklope', siti ili gladni, zaposleni ili nezaposleni, s krovom nad glavom ili izbačeni na ulicu, to nikoga ne zanima. Kategorija socijalne osjetljivosti izuzeta je iz sfere državnih aktivnosti i prepuštena humanitarnim i karitativnim organizacijama. A takve organizacije mogu samo pomoći, što one i rade, ali ne mogu postaviti nove temelje društva', kazao je Mesić te istaknuo je kako su nam potrebni novi temelji društva. 'Već vidim kako će me neki zapjenjeno napasti da zagovaram povratak socijalizma. Pogrešno. Ono što smo poznavali pod imenom socijalizma imalo je, doduše, i svoju socijalnu komponentu. Na tome području, to treba otvoreno priznati, građanima su bila zajamčena neka prava o kojima se danas može samo sanjati', dodao je ...

STIPE MESIĆ:

Socijalnu državu treba ponovno pretvoriti u realnost

Izvor: Dnevnik.hr

stipe mesić

Cijena koja je za to morala biti plaćena, kaže Mesić, bila je naprosto previsoka i to su ljudi pokazali početkom devedesetih godina prošloga stoljeća. Stoga smo se vratili kapitalizmu, u najružnijem i najopasnijem obliku. 'Ukratko, socijalnu državu izbacili smo iz sfere realnoga', zaključio je Mesić i rekao kako tu socijalnu državu za kojom svakim danom doslovno vapi sve veći broj naših građana, ali i građana europskih zemalja, treba pretvoriti, ponovo, u realnost.

socijalna država

'To nije niti nemoguće, niti to znači zagovaranje povratka socijalizma. To znači samo i jedino, pri čemu ne kažem da je lako i jednostavno, promišljanje, a onda i realiziranje novoga modela društvenih i ekonomskih odnosa', tvrdi.

'Bojim se razmišljanja koji naše skoro članstvo u Europskoj uniji vidi i promatra samo kroz puno podložništvo Uniji i kroz potpuni nedostatak ideja kojima bismo mi, ma kako mali bili, mogli dati svoj doprinos Uniji. A jedna od takvih ideja nedvojbeno bi mogla biti i vraćanje socijalne države u sferu realnoga', zaključio je.

socijalna država

Povezani članci

Who's Online

We have 427 guests and no members online