Apel PP Omiš: Oprez i procedure kod paljenja vatre na otvorenom

Oprez pri paljenju korovaPrenosimo mještanima Dugog Rata apel načelnika Policijske postaje Omiš.
Proljeće je vrijeme obavljanja većih poljoprivrednih radova na zemljištima, koja su sada većim dijelom neobrađena i zapuštena. Većinom građani, kada obrađuju zemljane površine, najčešće ih čiste na način da suho granje i travu pale, na za to, često neadekvatnim površinama i bez prethodno pripremljenih uvjeta. Stoga i ovim putem apeliramo na sve građane na oprez, i napominjemo da za takve aktivnosti imaju i zakonske obveze koje bi trebali poštivati i provoditi kako vatra ne bi uhvatila velike i nekontrolirane razmjere i pritom načinila štetu, te je shodno tome potrebno znati sljedeće ...

APEL POLICIJSKE POSTAJE OMIŠ

Oprez i procedure kod paljenja vatre na otvorenom

Piše: Marko Muše
Izvor: PP Omiš

Svjesni smo činjenice da svaka nastala šteta doprinosi osjećaju nesigurnosti i nestabilnosti okoline u kojoj živimo i direktno se odražava na svakog građanina ponaosob.

paljenje vatre na otovrenom

Shodno tome potrebno je znati i pridržavati se sljedećeg:

1.Sukladno odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima (Službeni glasnik splitsko dalmatinske županije 7/2008) zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 01.lipnja do 31.listopada uz iznimke iz članka 4 Odluke.

2. Loženje vatre u razdoblju od 01.studenog do 31.svibnja može se obavljati ako je osoba prethodno obavijestila (neposredno ili putem telefona) nadležnu vatrogasnu postrojbu i od iste ishodovala odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru.

3. Prije svakog loženja mora se obavezno pripremiti dovoljno vode i kante za eventualno gašenje vatre, odnosno pripremiti lopate i zemlju, te mjesto ložišta ograditi nekom preprekom ili okopati rub površine unutar koje će se paliti ili ložište ukopati u zemlju.

4. Uvijek na mjestu paljenja trebaju biti najmanje dva čovjeka koji će nadzirati gorenje, te da se po završetku paljenja obvezno treba uvjeriti da li je vatra u potpunosti ugašena (po potreba da se mjesto paljenja zatrpa zemljom ili polije vodom) i na kraju ono najvažnije,

5. NE PALITI VATRU ZA VRIJEME (JAKOG) VJETRA!

paljenje vatre na otovrenom

Na kraju napominjem, da svi moramo poduzeti sve mjere i radnje (pravovremeno izvješćivanje vatrogasnih postrojbi, policije ili drugih službi o požaru), a sve kako bi zaštitili i sačuvali imovinu od uništenja.

Povezani članci

Who's Online

We have 62 guests and no members online