Opet gorjelo u Dućama (2)

požarŠto reći. Opet je gorjelo. Svaki dan novi plamen, novi požar. Jučer čak drugi na području Duća. Vatrogasci DVD Dalmacija i susjednih vatrogasnih društava su opet na terenu, a s obzirom na učestalost njihovih intervencija najbolje je p(r)ozvati neke druge institucije "da odrade svoj posao"...
Vatrogasci i policija upozoravaju građane da je zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama ZABRANJENO bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda,.. Dragi sumještani, nije zgoreg podsjetiti da je zabranjeno spaljivanje za vjetrovita vremena, a za vrijeme spaljivanja potrebna je stalna nazočnost izvršioca spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara, sve do potpunog završetka procesa gorenja ...

OPET POŽAR

Vatrogasci: Ne palite vatru na otvorenom bez da nas obavijestite!

Izvor: DVD Dalmacija Dugi Rat

Vatrogasci i policija upozoravaju građane da je zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama ZABRANJENO bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda, plinovoda, naftovoda i slično.

"Prije početka spaljivanja površinu na kojoj se vrši spaljivanje treba izolirati od ostalih površina odoravanjem ili na drugi pogodni način", upozoravaju iz policije.

dvd dalmacija

"Zabranjeno je spaljivanje za vjetrovita vremena, a za vrijeme spaljivanja potrebna je stalna nazočnost izvršioca spaljivanja s priručnom opremom za gašenje požara, sve do potpunog završetka procesa gorenja", dodaju iz DVD-a ...


U zadnje vrijeme zbog paljenja biljnog otpada izbilo više požara

U zadnje vrijeme je zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog i drugog otpada izbilo više požara na otvorenim prostorima. Prošlih godina je bilo i požara u šumama te na gospodarskim objektima sa velikim materijalnim štetama.

"Uvjeti i način spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada na otvorenom prostoru su regulirani županijskom Odlukom. Sukladno istoj odluci, o namjeri spaljivanja potrebno je obavijestiti Vatrogasne postrojbe koje su određene kao nositelji zaštite od požara na području lokalne samouprave", pišu iz policije.

Kod nekontroliranog širenja vatre odmah treba pozvati vatrogasce na broj 193, policiju na 192 ili Centar 112. Ukoliko zbog požara nastane velika materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni za požar mogu dobiti visoke novčane kazne pa čak i kaznene prijave.

Kod izazivanja požara iz nehaja kazne se kreću od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje su one i do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.


"Ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima"

"Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice", zaključuju iz policije.


Apel građanima

Izvor: DUZS

vatrogasacU vremenskom razdoblju od 25. veljače 2012. godine do danas (07. ožujka), zabilježen je veći broj požara na otvorenom prostoru cijele Republike Hrvatske. Povećan broj požara i hektara izgorjelog raslinja (trave, makije, niskog raslinja, šume i zapuštenih poljoprivrednih površina) izravan su rezultat sušnijeg i vjetrovitog vremenskog perioda, suhe vegetacije koja još nije ušla u fazu ozelenjivanja te nemarnog spaljivanja biljnog otpada.

Gašenje takvih požara uvjetuje angažiranje znatnijih zemaljskih vatrogasnih snaga i zrakoplova. U konačnici, osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje znatnijih financijskih sredstava, predviđenih za ljetnu požarnu sezonu.

Stoga, apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša.

Skrećemo pozornost da je saniranje i odlaganje biljnog otpada regulirano između ostalog i Odlukama lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske), kojima su propisani svi uvjeti postupanja.

Ako je paljenjem vatre na otvorenom prostoru nastala šteta ili onečišćenje okoliša, policija i nadležne inspekcije zaštite okoliša pokreću prekršajne prijave, a ako se uzrokuje znatnija opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi i kaznenu prijavu.

Povezani članci

Who's Online

We have 121 guests and no members online