Ivica Karninčić: Tražimo otpis dugova i ukinimo deviznu klauzulu

Ivica KarninčićSkrećemo Vam pažnju, dragi dugoraćani (i ostali prijatelji Dugog Rata i naše male Općine), da u subotnjem izdanju Slobodne Dalmacije možete pročitati zanimljivo štivo, razgovor novinara Saše Ljubičića s Ivicom Karninčićem, gospodarstvenikom i legendarnim direktorom tvornice "Dalmacija" Dugi Rat u onim vremenima kad je bila jedan od najvećih izvoznika u bivšoj državi. Karninčić je danas u mirovini, odmara se u svom Bolu ili u Splitu, no kao čovijek koji je uvijek bio "bez dlake na jeziku" i danas je novinarima zanimljiv i mjerodavan sugovornik, pogotovo kad je riječ o gospodarskim temama.. - "U Hrvatskoj na dugi rok ne očekujem nikakve radikalne promjene u gospodarstvu, jer ih nema tko provesti, a nitko ih i ne želi. Ja sam siguran da mi sljedećih 20 godina ne možemo očekivati nikakav gospodarski oporavak. Ovo 20 godina ponavljam od 1993.godine pa vi vidite koliko sam do sada pogriješio...", govorio je Karninčić.. Pročitajte više ...

VRIJEME JE ZA RADIKALNA RJEŠENJA

Ivica Karninčić: Tražimo otpis dugova i ukinimo deviznu klauzulu

Izvor: Slobodna Dalmacija

Ivica Karnincic

PROČITAJTE VIŠE...


Ovako je govorio Karninčić

Vanjskotrgovinska bilanca je konačna slika borbe za dohodak, u kojoj nitko nije zainteresiran za izvoz jer on donosi gubitke, i svi vide povećanje dohotka i pojeftinjenje investicija u uvozu.
‘Privredni vjesnik’ 3. prosinca 1978.

Mi ćemo ovdje večeras najvjerojatnije osuditi državnu administraciju jer je glomazna, komplicirana i skupa, umjesto da osudimo društveno-ekonomski sistem samoupravnog socijalizma i društveno vlasništvo i rukovodioce koji su to sve izmislili.
Porota, TV emisija uživo, Beograd, 11. siječnja 1983.

Svih ovih godina mi smo se plašili utvrditi zašto svi naši napori ne daju nikakve rezultate, jer bismo morali doći do zaključaka da nam ne valja političko-ekonomski sistem. Nema realne ekonomije uz nerealni političko-ekonomski sistem. Naš političko-ekonomski sistem ne motivira na rad, stvoren je za neradnike.
Iz diskusije na sastanku pedesetak najuspješnijih direktora iz Jugoslavije, u zgradi Centralnog komiteta u Beogradu 2. veljače 1987.

Ovi revolving stabilizacijski programi što se već godinama nude i ne daju nikakve rezultate i u koje ne vjeruju ni oni koji su ih predložili, nemaju za cilj ništa drugo nego samo da prođe vrijeme. Rezultate svi znamo.
‘Danas’, 8. prosinca 1987.

Najnovija sjednica CK SKJ - koja je na dnevnom redu imala dvije bitne teme za izlazak ove zemlje iz krize pokazala je da su oni koji su na toj sjednici odrađivali svoj radni dan potpuno umorni i da nemaju ni volje, ni snage ni znanja da pridonesu rješavanju onog zbog čega su se sastali.
‘Vjesnik’ ožujak 1988.


Potpuna besperspektivnost društva u kojem živimo, a na čijem je čelu Savez komunista kojemu pripadam, ne dopušta mi da budem više njegov član zbog toga što više ne vjerujem da je on u stanju ovo društvo izvesti iz društveno-ekonomske krize u kojoj se nalazi.
Iz ostavke na članstvo u SK, prosinac 1988. ‘Nedjeljna Dalmacija’

Gledajući s aspekta onoga što je socijalizam stvorio, priča o njemu je završena. Koliko će oni koji su na vlasti, zato da bi se održali, predložiti reformi i modifikacija socijalizma, to nitko ne zna. Kada sve propadne, ako već nije, oni će imati još nekih neisprobanih ideja. Socijalizam, realni socijalizam, samoupravljanje itd., povijesne su zablude.
Što ih prije priznamo, prije ćemo startati ispočetka. Osnovna karakteristika socijalizma je poslovna neefikasnost i za to ne postoji lijek. Sa socijalizmom se može samo u krizu, nikako iz krize.
‘Večernji list’ 18.travnja 1990.

...

Zašto smo mi lokalnu zajednicu prepustili samima sebi? Zamrznimo im sva investicijska ulaganja koja nisu vezana uz normalno funkcioniranje svakodnevnog života i odredimo im u proračunu odnos plaća i ostalih troškova. Turizam? Neka svi hoteli i drugi objekti na Jadranu koji rade samo sezonski prijeđu na solarnu energiju, uz značajnu financijsku pomoć HEP-a.
Slobodna Dalmacija, 3.5.2014.

Povezani članci

Who's Online

We have 458 guests and no members online