Ratko Bošković: Vlada treba jačati potražnju za hrvatskim proizvodima i uslugama

recesijaHrvatskim ekonomistima, intelektualnoj eliti i političarima na vlasti potpuno je nepoznata ideja da robno-novčano društvo ne može biti – bez novca. Potpuno im je strana pomisao da u najvećoj financijskoj krizi i nakon sloma privatne potrošnje veće od 20 posto, građanima interventno, odmah, već danas, najprije treba osigurati posao i dati novaca, da mogu platiti račune i sačuvati likvidnost, a time zapravo i goli život, a tek usporedno s time pokretati krupne investicije koje će "zbog političkih i provedbenih poteškoća" donijeti rezultat tek za koju godinu, piše Ratko Blašković na stranicama Jutarnjeg Lista. Hrvatski ministri putuju svijetom i traže investitore u vrijeme kad baš nikome nije do investicija i kad posvuda već postoje viškovi proizvodnih kapaciteta i radnika, umjesto da putuju svijetom i traže kupce za hrvatsku robu. Nije cijeli svijet u depresiji, postoje tržišta koja rastu i bujaju, njima se treba okrenuti, hitno, odmah, još jučer. Što radi hrvatska gospodarska diplomacija, čemu služi i za što ubire porez Hrvatska gospodarska komora? To su prava pitanja na koja Vlada premijera Milanovića hitno mora dati odgovore ...

EKONOMIJA POTRAŽNJE

Ratko Bošković: Građanima interventno, odmah, već danas, najprije treba osigurati posao i dati novaca!

Piše: Ratko Blašković / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

kleva, omialPoticati rast ponude i investicije u nove proizvodne kapacitete kada je proizvodnja ionako već pala 20 posto jer nema kupaca, jer su potrošači paralizirani od straha da neće moći platiti račune i poreze, isto je što i pokušavati zaustaviti tsunami nasred oceana: unaprijed osuđeno na propast.

A upravo to pokušava Vlada premijera Milanovića. Najnoviji pad BDP-a, odnosno „drugo dno“ hrvatske Velike recesije započete 2008., logična je posljedica takve politike - propuštanja Vlade da, umjesto na jačanju ponude, djeluje na jačanju potražnje za hrvatskim proizvodima i uslugama.

Hrvatski ministri putuju svijetom i traže investitore u vrijeme kad baš nikome nije do investicija i kad posvuda već postoje viškovi proizvodnih kapaciteta i radnika, umjesto da putuju svijetom i traže kupce za hrvatsku robu. Nije cijeli svijet u depresiji, postoje tržišta koja rastu i bujaju, njima se treba okrenuti, hitno, odmah, još jučer.

Što radi hrvatska gospodarska diplomacija, čemu služi i za što ubire porez Hrvatska gospodarska komora? To su prava pitanja na koja Vlada premijera Milanovića hitno mora dati odgovore.

Povezani članci

Who's Online

We have 121 guests and no members online