EU fondovi kao mogućnosti financiranja Općinskih projekata

seminarU Kaštelima se u ponedjeljak održao zanimljiv seminar "Mogućnosti financiranja iz EU sredstava", koji je vodila stručnjakinja za EU fondove i vlasnica tvrtke "Projekt jednako razvoj" Ana Fresel. Među temama bile su i one o načinu funkcioniranja sustava EU fondova u Hrvatskoj, vrste projekata koji se financiraju, vrste EU fondova koji su otvoreni Hrvatskoj te primjeri otvorenih natječaja i projekata. Bilo je govora i o uvodu u metodologiju izrade projektnih prijedloga, financijskim uvjetima natječaja te o provedbi i upravljanju projektima koje financira EU... Nešto slično ne bi bilo zgorega organizirati i u Dugom Ratu i Omišu za naše Općinare, op.ur. ...


PROSTORA I SREDSTAVA IMA, TRAŽE SE PROJEKTI

EU fondovi kao mogućnosti financiranja Općinskih projekata

Piše: D.P. / Kastela.org
Izvor: Kastela.org

Iz iskustva koje je stekla za vrijeme 5 godina rada u Agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) te vodeći oko 50 velikih projekata, Ana Fresel u svom uvodnom govoru naglasila je kako mogućnosti financiranja iz EU fondova treba gledati kao na izvor discipline, a ne izvor novaca te kako je bitno da se u konzultacije o potrebama uključe svi, od najniže razine do vrha.

seminar o EU fondovima u Kaštelima

Upozorila je Fresel kako nas financiranje iz EU fondova ne bi smjelo motivirati na nešto „ekstra“ već za razvoj i nadopunu onoga što posjedujemo, te na činjenicu kako zemlje po ulasku u EU mogu dobiti sredstava u jednoj godini kao u prethodnih osam godina.

No naglasila je i to kako u prvim godinama članstva mnoge države, zbog dužine ciklusa za dobivanje financijskih sredstava, više ulože nego im se vrati, ali već nakon nekoliko godina situacija se mijenja jer, kako je kazala, EU nema trajanje od samo godinu-dvije dana.

Među temama o kojima se govorilo na ovom seminaru bile su i one o načinu funkcioniranja sustava EU fondova u Hrvatskoj, vrste projekata koji se financiraju, vrste EU fondova koji su otvoreni Hrvatskoj te primjeri otvorenih natječaja i projekata.

Bilo je govora i o uvodu u metodologiju izrade projektnih prijedloga, financijskim uvjetima natječaja te o provedbi i upravljanju projektima koje financira EU.

Seminar je održan na inicijativu Savjeta za komunalnu infrastrukturu i razvojne fondove grada Kaštela, čiji je rad u samim početcima, a zadatak im je osmisliti i pokrenuti razvoj grada.

- Riječ je o kompleksnoj materiji čije se gradivo sustavno mora ponavljati i pri tome širiti dalje na krug većeg broja potencijalnih korisnika i na taj način razvijati svijest o tome što znače EU fondovi i kako doći do sredstava iz njih.

seminar o EU fondovima u Kaštelima

Što se tiče Kaštela, pokrenuti su određeni koraci u realizaciji projekta sekundarne kanalizacije iz pretpristupnih fondova. Projektiranje rade Hrvatske vode, a prije petnaestak dana započelo se s izradom projekata za približno 35 km sekundarne mreže.

Bit će teško dok se ne steknu pretpostavke i stignu prva sredstva, nakon čega ne bi smjeli prestati sa projektom i financiranjem, već nastaviti započeti ritam – izjavio je predsjednik Savjeta Tihomir Brzović.

Prema njegovim riječima, osim gradskih službi na ovaj seminar pozvani su i pojedinačni poslovni subjekti, jer je očito da  da ima prostora i sredstava za mogućnosti financiranja, posebno u pretpristupnim fondovima, o čemu su spoznaje među potencijalnim korisnicima male.

Povezani članci

Who's Online

We have 64 guests and no members online