LAG od Omiša do Kaštela i Muca

LAGOmiš, Dugi Rat, Podstrana, Split, Solin, Kaštela Klis, Dugopolje i Muć osnivaju Lokalnu akcijsku grupu (LAG) kako bi kao jedinice lokalne samouprave iz Splitsko-dalmatinske županije lakše i brže kreirali programe, ostvarivali projekte i dolazili do novca iz fondova Europske unije. Nakon prvog sastanka, održanog u omiškome hotelu “Villa dvor”, objavljeno je i priopćenje u kojemu stoji kako će ovaj LAG nastojati obuhvatiti i susjedna područja, a sve u cilju, kako se navodi, komplementarnog razvoja šire regije, te otvorenosti za razmjenu i prijenos iskustava kroz sudjelovanje u relevantnim nacionalnim i europskim mrežama ruralnog razvoja ...

LAKŠE DO EU FONDOVA

Osniva se Lokalna akcijska grupa (LAG) od Omiša, Dugog Rat do Kaštela i Muća

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


"Prvenstveni cilj ovog LAG-a jest potaknuti članove lokalne zajednice na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvoju tih područja, kako na gospodarskom planu i razvoju infrastrukture, tako i pri očuvanju prirodne, tradicijske, kulturne i povijesne baštine, te unaprjeđenju društvenog i kulturnog života.

LAG će koordinirati i pomagati u razvoju specifične gastro i turističke ponude, pružat će savjetodavnu i praktičnu pomoć u pripremi lokalne strategije razvoja, promicat će projekte međunarodne suradnje, pomagat će organizaciju sajmova i drugih događanja koja promiču lokalnu sredinu, ali i izradu konkretnih projekata.

On će biti spona članova zajednice prema resornome ministarstvu, a sve u svrhu povlačenja novca iz fondova Europske unije, posebno programa za ruralni razvoj i poljoprivredu (EAFRD) 2014. - 2020.”, stoji, među ostalim, u priopćenju.

Konačni cilj LAG-a jest osigurati održiv razvoj ruralnih područja otvaranjem novih radnih mjesta, a s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisat će se sporazum, koji obuhvaća tekuće troškove i provedbu specifičnih projekata.

Osnivanjem i potvrdom LAG-a od strane nadležnog tijela, takozvanom akreditacijom, LAG ostvaruje pravo na povlačenje sredstava iz Europske unije za različite projekte važne za lokalnu zajednicu.

Povezani članci

Who's Online

We have 104 guests and no members online