Uskoro strategija i zakon o regionalnom razvoju

Hrvatska bi u rujnu ili listopadu trebala usvojiti strategiju regionalnog razvoja i zakon o regionalnom razvoju, najavljeno je na današnjoj konferenciji o pripremama hrvatskih regija za korištenje strukturnih fondova. Procjenjuje se da bi Hrvatska, kada uđe u EU, iz strukturnih fondova mogla povlačiti oko milijardu eura godišnje. Strukturni fondovi Hrvatskoj bi mogli donijeti ozbiljna materijalna sredstva, ali koliko ćemo uistinu biti efikasni u njihovu korištenju najviše ovisi i o našoj sposobnosti i pripremi, istaknuo je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac...

Izvor: HINA

Mnogo toga treba napraviti, kaže Uzelac, upozoravajući na "priličnu vremensku oskudicu" s obzirom da za planirani datum pristupanja u EU sva pregovaračka poglavlja treba zatvoriti prije kraja 2009.

Dokumenti koji se trebaju donijeti u ovoj godini su uz ostalo i strategija regionalnog razvoja i zakon o regionalnom razvoju, a ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković njihovo donošenje najavljuje za rujan, listopad.

Predstavljajući prve okvire tih dokumenata, Čobanković ističe kako strategija uključuje razvojne prioritete i intervencije kojima je cilj izgradnja ukupnog razvojnog potencijala, te smanjenje razvojnih nejednakosti, jačanje potencijala onih dijelova zemlje koji zaostaju u razvoju.

Novi zakon o regionalnom razvoju pak regulirat će ciljeve i principe upravljanja regionalnim razvojem, izvore financiranja regionalne razvojne politike, te metodologiju praćenja i ocjene te politike itd..

Donošenje tih dokumenata podržao je i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert poručujući pritom kako se treba držati rokova.

I on je, kao i ostali sudionici konferencije, upozorio na potrebu pažljivog regionalnog planiranja, potrebu dijaloga nacionalnih i lokalnih vlasti, ali i njih s poslovnim sektorom, nevladinim udrugama i sl., te na potrebu da se na svim razinama osigura učinkovito korištenje sredstvima iz fondova.

Hrvatskoj se danas kroz IPA nudi 125 milijuna eura godišnje, a kada bude članica EU to će se bitno povećati, na 3 do 4 posto BDP-a, kazao je Degert, napominjući kako se, iako će sam iznos ovisiti i o pregovorima, procjenjuje da bi to moglo biti oko milijardu eura.

U pripremi za korištenje strukturnih fondova, ističe ministar Čobanković, Hrvatska treba imati u vidu i potrebu da osigura i proračunska sredstva i provedbene kapacitete, jasnu i jednostavnu provedbenu strukturu, da ojača stručnost i učinkovitost državne uprave, te stvori zalihu projekata.

Važno je razlikovati što je bitno - brže ili kvalitetnije trošenje novca, važno je da programiranje bude otvoren proces koji traje, neke su od poruka Hrvatskoj na temelju iskustava dviju susjednih zemalja, Mađarske i Slovenije.

Posebno naglašavaju važnost kvalitete projekata, posebice kakve su koristi od tih projekata, kome su namijenjeni, tko će ih provesti, nego koliko on košta.

Tri su ključna pitanja oko kvalitete programa - važnost, izvodljivost, održivost, poručio je direktor slovenske tvrtke Oikos Jurij Kobal.

Povezani članci

Who's Online

We have 204 guests and no members online