Kako izraditi projekt i dobiti sredstva iz EU fondova

RadionicaKako izraditi projekt i dobiti sredstva iz fondova Europske unije, predavanje održano u Splitu u organizaciji HSS-a privuklo je zavidan broj zainteresiranih. Nakon što je zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Visko Haladić kratko izložio 20-ak projekata odobrenih od strane EU fondova, mlada stručnjakinja Amalija Tokić Žižić je podučila kako aplicirati na natječaje ...

KAKO IZRADITI EU PROJEKT
 
Piše: Živana Šušak Živković / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


- Najbitnije je znati čitati formular i upisati što se traži. Sredstva se dodjeljuju na temelju programa, nikako i nipošto na temelju profitabilnosti - upozorila je Tokić Žižić.

Svaki natječaj prati logiku projektnog ciklusa koji se sastoji od ideje, razvoja projekta,dostignuća i kontrole. Sva povučena sredstva moraju se pravdati računima. Okupljenima je pokazala tzv. logičku matricu, tablicu kroz koju se mora napisati cijeli projekt.

U tablici se moraju navesti opći cilj (primjerice smanjenje zagađenosti okoliša), specifični cilj (novo postrojenje), očekivani rezultati (smanjiti zagađenje za pet posto), aktivnosti koje će se raditi da bi stigli do cilja (kupiti novi stroj), te izvor odakle su vidljivi rezultati (dokument iz kojih se može provjeriti smanjenje zagađenje okoliša).

Navela je da je većini ljudi uglavnom najveći problem ispunjavanje formulara  na engleskom jeziku, ali da je velika vjerojatnost da će se ulaskom Hrvatske u EU, kada postaju dostupni strukturni fondovi, moći aplicirati na hrvatskom jeziku.

Porazna činjenica okupljenima je bila tek da, jednom kada se odobri prijavljeni projekt, treba proći najmanje godinu i pol dana dok se dobiju financijska sredstva.

Stručnjakinja Tokić Žižić savjetovala je zainteresiranima da se udruže u prijavi projekta s ciljem izvlačenja sredstava. Primjerice, nekoliko udruga zajedno apliciraju, poduzetnici između sebe također... jer je lakše dobiti značajnija sredstva kroz partnerski odnos.

Spomenimo da EU fondovi ne financiraju cijeli projekt nego njegov značajan dio, oko 60 posto, a rijetko 90 posto. Socijalna osjetljivost, primjerice zapošljavanje ugroženih društvenih skupina donosi dodatne bodove i povećava šanse za odobravanje projekta.

- Interes okupljenih pokazuje da je tematika ovog tipa itekako zanimljiva našim sugrađanima. Šteta što lokalna vlast nije provodila ovakve radionice kako bi educirala zainteresirane i olakšala im put do sredstava. Mi ćemo svakako nastaviti ovim smjerom i kroz budući ciklus predavanja - zaključio je dvosatno podučavanje Ivan Burazin, dopredsjednik HSS-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 99 guests and one member online

  • admin