LAG-ovi Dalmacije udružili snage

U Zadvarju je održana osnivačka sjednica koordinacije lokalnih akcijskih grupa (LAG) Srednjeg i Južnog Jadrana koje, unutar Hrvatske mreže za ruralni razvoj, obuhvaćaju područja Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije kao jednu od pet regija na koje je podijeljena Hrvatska. Nazočni predstavnici dogovorili su okvire djelovanja platforme LAG-ova koji će biti sastavljeni od koordinatora pet regija i nacionalnog koordinatora. Za koordinatora platforme LAG-ova Srednji i Južni Jadran izabran je Tomislav Klarić Kukuz, voditelj LAG-a "Cetinska krajina". Glavna zadaća koordinacije LAG-ova bit će razvijanje partnerskih odnosa i mehanizama suradnje radi pomoći dionicima lokalnog prostora, a sve u cilju razvoja na područjima pojedinih LAG-ova. Predstavnici LAG-ova s područja Dalmacije istaknuli su potrebu uspostavljanja suradnje na međunarodnim projektima, posebice u vidu transfera znanja u području mikro-poduzetništva i razvijanja izravnih distribucijskih kanala na području LAG-ova koordinacije. Skorim konstituiranjem nacionalne koordinacije LAG-ova završit će se njihov organizacijski ustroj prema važećim modelima unutar EU..

Piše: Toni Paštar / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Drugi puno važniji dio, kojemu je organizacijski ustroj bio preduvjet, bit će konkretne aktivnosti LAG-ova i u njima umreženih gradova i općina, na razvojnim projektima za koje je, pored ostalog, Hrvatskoj rezerviran značajni novčani iznos za ruralni razvoj unutar EU fondova.

Glavni smisao postojanja LAG-ova jest poticanje primarnog mikropoduzetništva. U hrvatskim prilikama to je prvenstveno poticanje poljoprivrede, stočarstva, obrtništva i svega što je vezano za omogućavanje pojedincima, obiteljima i skupinama stvaranje dodane vrijednosti.

Novac EU namijenjen ruralnom razvoju Hrvatske trebao bi se upotrijebiti u prvom redu za tu svrhu i u tomu će LAG-ovi proći ili pasti na ispitima. Jer nasuprot tomu EU novac za ruralni razvoj u gradovima i općinama, a vjerojatno je isto u županijama i na razini države, vide kao izdašni izvor za financiranje komunalne infrastrukture i objekata društvenog standarda.

Predstavljanje LAG Adrion u općinskoj vijećnici
  Predstavljanje LAG "Adrion" u općinskoj vijećnici

Povezani članci

Who's Online

We have 103 guests and no members online