Projekt 'investitor'

Projekt Hrvatski sanHrvatski je san pronaći investitore koji će tu uložiti svoj kapital i tako "pokrenuti Hrvatsku", oporaviti gospodarstvo, napuniti proračun, stvoriti je "ljepšom i bogatijom" Megaprojekt "Hrvatski san" koji se, nakon uzaludnog pokušaja na Čiovu, usidrio u uvalama Sestrice nedaleko Dubrovnika, sad traga za investitorima koji će osigurati pet milijardi eura za taj megasan! Što slijedi nakon buđenja?, pita se Vesna Kusin na stranicama Vjesnika ...HRVATSKI JE SAN PRONAĆI INVESTITORE

Projekt 'investitor'

Piše: Vesna Kusin / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

S brodogradilištima se nije uspjelo, željezare su dobivale nove vlasnike i padale još više u ponor. Onda su se kao zlatna koka ukazali tereni za golf koji će valjda uzdići turizam, pa je kao potpora investitorima donesen i poseban zakon (pa novi zakon) po čemu je Hrvatska postala unikum s obzirom da ni jedna druga država nije posegla za takvim pogodovanjem investitorima.

Slučaj aktualnoga Srđa u Dubrovniku pokazuje da se golf zapravo koristi kao izgovor za gradnju, apartmanizaciju i betonizaciju, a sve aranžirano i drugim mogućim sadržajima koji bi trebali biti mamac za lakomislene. Hoteli i vile ostaju u prvom planu. Investitori samo čekaju zeleno svjetlo da krenu.

Vicenco Blagaić

Hotel "Belvedere", međutim, čeka svog investitora od svršetka Domovinskoga rata. Mnogo je obećanja, ali stvarnost je drukčija. Čak se i početno blistavi primjeri urušavaju poput famozne Orco grupe i Sunčanog Hvara.

Pa kako onda ostvariti "hrvatski san"? Taj recept već dugo nudi Vicenco Blagaić. Prvo s Manhattanom na Čiovu (je li to stvarno "hrvatski san"), na što se ipak nitko nije dao navući, a sada, izgledno, u Dubrovačkom primorju, na lokaciji Tri sestrice (tri netaknute uvale) što pripadaju mjestu Doli, nedaleko od Dubrovnika.

Tu prema planu Profectus grupe (što opet asocira na nekoć obećavajuću Orco grupu) treba niknuti novi grad u kojem će, kako je serijom oglasa Grupe najavljeno u dnevnom tisku, biti: trinaest hotela, luksuzne vile, apartmani, ugostiteljski sadržaji, golf-tereni (ne sniva li netko slični "hrvatski san" na Srđu) i marine za megajahte.

sanAl' to nije sve! Bit će tu i poslovne zone, šoping-centri, zabavni parkovi, sportske zone, sajamski i kongresni centri (sve u množini), čak i akademije, muzeji i galerije.

Ali ni to nije sve! Uredit će se tu i vinogradi i maslinici da bi se taj "hrvatski san" mogao nazvati "najvećim razvojnim ekološko turističkim projektom na Sredozemlju"!

A u toj ekozoni sagradit će se i nova zračna luka! Osim toga, i infrastruktura (zar?), kako se naglašava u oglasu, te javni sadržaji i ostalo.

A što je još ostalo? Samo se još traže financijske institucije i druge građevinske i turističko-ugostiteljske tvrtke "koje su spremne sudjelovati u financiranju dijela projekta i koje su voljne ući u suvlasničku strukturu pojedinih dijelova projekta"! Naravno, samo ako "imaju financijsku sposobnost i preporuku matičnih banaka".

Drugim riječima, reklo bi se, traže se investitori! Za investiciju projekta "teškog" pet milijardi eura.

E to je stvarno "hrvatski san"! Srđ je prema Sestricama mačji kašalj. Za Srđ treba samo 6,5 milijardi kuna od kojih će 10 posto iskeširati Dubrovčani (je li to baš siguran investitor?) za infrastrukturu.

Sprema li se i onima u Dolima uloga investitora u infrastrukturu? Ili će, možda, tu ulogu preuzeti cijela županija?

Blagaić

Ma gdje su ti investitori koji su čekali u redu samo da projekt, "na kojem su radili najpoznatiji hrvatski i svjetski arhitekti i konzultanti" (hoće li oglasom biti objavljena i njihova uvažena imena?), dobije zeleno svjetlo i traženi broj hektara izgradive zone (30 je bilo premalo za isplativost investicije)?

Snovi obično zamućuju sliku stvarnosti. Narodna poslovica to jednostavno definira: "Što se babi htilo, to se babi snilo". No, je li se i zbilo?

Nakon sna stiže buđenje. S Orcom je to bilo tvrdo prizemljenje. A što će nakon svega preostati od tog "hrvatskog sna" na Sestricama?

Povezani članci

Who's Online

We have 498 guests and no members online