Kraljice šoka: Hrvatski san završio je brončanom medaljom

HRVATSKA DANSKA  25:19 (11:11). Hrvatske rukometašice su osvojile broncu na Europskom prvenstvu 2020. u Danskoj. Hrvatice su bile bolje od ekipe domaćina, Danske. Iako je i prije Hrvatska imala izvrsne rukometašice (Penezić, Tatari, Kolega, Bubalo, Hrgović, Arslanagić,..), a na trenutke i sasvim solidne rezultate, no ipak daleko od ženske rukometne elite, na ovom Euru hrvatice su zabljesnule s pravim momčadskim duhom. Ekipa studentica sa samo četiri profesionalne igračice ispisala je dosad najveći uspjeh hrvatskog ženskog rukometa i najbolji plasman na EP-ima u povijesti. Osvojena je prva ženska rukometna medalja, a trećim mjestom izboreno je i Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj 2021. Rukometni "sječanj" dogodine počinje već u prosincu!
Naslov europskih prvaka osvojila je Norveška pobijedivši u finalu Francusku rezultatom 22:20. Hrvatska bronca kao da je od zlata jer naše su reprezentativke na ovo natjecanje stigle kao autsajderice, od kojih se očekivala barem jedna pobjeda u skupini, da bi igrom na parketu sve oduševile i ispisale jednu od najljepših rukometnih priča svih vremena. Puno ljudi koji inače (najčešće u siječnju) prate rukomet nije ni znalo da se u prosincu uopće igra ženski Euro, a naše "kraljice šoka", koje su iz utakmice u utakmicu rušile favorite sve do polufinala, vraćaju se kući s krunskim priznanjem svakog sportaša - medaljom.
Hrvatske rukometašice odigrale su taktički odličnu utakmicu protiv favoriziranih Dankinja za treće mjesto na Euru. Momčadski, odlučno i odlično u obrani s raspoloženom golmanicom, a pametno i strpljivo u napadu. U drugom dijelu dvoboja jednoj od najjačih reprezentacija svijeta dozvolile su samo osam golova. "Kraljice šoka" s krunama na glavi izašle su na svečanost dodjele medalja, a svoju krunu dobio je i izbornik Šoštarić. Lijepo. Bravo! Čestitamo!

Kraljice šoka!

Rukometna Europa upoznala je hrvatsku žensku reprezentaciju koja je osvojivši broncu na Europskom prvenstvu u Danskoj priredila jedno od najvećih iznenađenja u povijesti tog natjecanja.

Iz domovine su otišle tiho i skromno, a vratile se s prvom medaljom u povijesti ženskog rukometa. "Kraljice šoka", kako su se prozvale, šokirale su sve i izrežirale jednu od najljepših i najvećih sportskih priča  sumornoj 2020. godini.Koronavirus i ozljede koje su samo nekoliko dana prije početka EP-a iz ekipe izbacile nekoliko važnih igračica, izbornik Nenad Šoštarić i njegova pomoćnica Snježana Petika našli su se na sto muka, ali su na kraju ipak nekako 'pokrpali' ekipu i krenuli u veliku avanturu.

I započelo je kao iz snova, djevojke su u turnir krenule maksimalno, nisu imale nikakav teret favorita na leđima, doslovno su se igrale rukometa. Padale su redom Mađarice, Nizozemke i Srpkinje, hrvatske su rukometašice kao prve iz svoje skupine u drugi krug natjecanja donijele maksimalna četiri boda i polufinale se već naziralo...

Upoznajte igračice koje su nastupile na EP-u i osvojile brončanu medalju:

Lucija Bešen (22 godine, 180 cm), golmanica, broj 1
Paula Posavec (24, 170), lijevo krilo, broj 3
Stela Posavec (24, 168), srednja vanjska, broj 8
Dora Krsnik (28, 170), srednja/desna vanjska, broj 7
Ćamila Mičijević (26, 194), lijeva vanjska, broj 9
Dejana Milosavljević (26, 173), desna vanjska, broj 10
Larissa Kalaus (24, 173), lijeva vanjska, broj 14
Dora Kalaus (24, 172), desna vanjska, broj 15
Katarina Ježić (27, 173, pivotkinja, broj 17, kapetanica
Tena Japundža (22, 173), desno krilo, broj 19
Andrea Šimara (23, 171), lijevo krilo, broj 28
Ana Debelić (26, 183), pivotkinja, broj 31
Josipa Mamić (24, 167), desno krilo, broj 35
Marijeta Vidak (28, 179), lijeva vanjska, broj 44
Valentina Blažević (26, 170), srednja vanjska, broj 77
Kristina Prkačin (23, 183), lijeva vanjska, broj 88
Tea Pijević (29, 172), golmanica, broj 91

Izbornik Nenad Šoštarić, pomoćnica, legendarna Snježana Petika i ostatak stručnog stožera: Matija Bilušić, Vesna Hodić, Goran Krušelj, Domagoj Gajski, Ljerka Vresk i Ivica Udovičić.

Saznajte više o kraljicama šoka...

kraljice šoka

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and one member online

  • admin