Duće: Zapušteno bivše Zeničko odmaralište čeka sudski rasplet i ulagače

zapušteno Zeničko odmaralište u DućamaNa vrhunskoj lokaciji, u turističkoj zoni, zapušteno 'leži' jedanaest tisuća četvornih metara. Kupci se javljaju, ali prodavatelja nema. Tužan je to sažetak priče o negdašnjem 'zeničkom odmaralištu' u Dućama, desecima devastiranih bungalova koji su već dvadeset godina dom paucima, žoharima i štakorima. Duće su nekoć bile središte sindikalnog turizma. Na potezu od Dugoga Rata do Omiša svoja su odmarališta tako imale tvrtke iz Osijeka, Sombora, Leskovca, Novoga Sada, Sarajeva i Zenice. Sva su ta zdanja do danas dobila nove vlasnike. Izuzev 'zeničkog' kojim bi trebala upravljati tamošnja Općina. A zašto ne upravlja, odnosno kako je moguće da najatraktivnije od svih negdašnjih odmarališta postane ruglo u središtu mjesta, pokušao nam je odgovoriti Hazbo Ličina, direktor Uprave za imovinsko-pravne poslove Općine Zenica ...


DUĆE:  ZAPUŠTENO BIVŠE "ZENIČKO ODMARALIŠTE" ČEKA SUDSKI RASPLET I ULAGAČE

Zenica tužila Hrvatsku zbog pomorskog dobra u Dućama

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Hazbo Ličina- Istina je da smo mi vlasnici tog zemljišta, no trenutačno ne možemo s njime raspolagati jer u sudskom postupku pokušavamo doći do još 1.800 kvadrata koji su šezdesetih godina prošlog stoljeća greškom ostali upisani na prijašnjim vlasnicima. To bi trebala biti  formalnost, ali dok se ne obavi, ruke su nam vezane - tvrdi Ličina.

Načelnik općine Dugi Rat, Jerko Roglić, posebno je žalostan što se stanje ne miče s mrtve točke jer bi gradnja odavno ucrtanog hotelskog kompleksa značila i znatan priljev komunalnog novca u općinsku kasu.

- Prema našem Prostornom planu područje negdašnjeg 'zeničkog odmarališta' rezervirano je za elitni turistički resort. Do sada nam se javilo desetak ozbiljnih domaćih i inozemnih investitora koji su, svjesni vrijednosti te lokacije, spremni veliki novac uložiti u njeno uređenje, no, na žalost, bez odluke kolega iz Zenice ništa ne možemo učiniti - veli Roglić.

Jerko Roglić

Posljednje vijesti iz Bosne i Hercegovine ipak su optimistične. Općina Zenica, naime, nema namjeru više čekati, i njima su konvertibilne marke nasušno potrebne, pa će odmaralište u Dućama uskoro na 'bubanj'.

- Mi graditi nećemo, a i da hoćemo, novca nemamo. Raspisat ćemo stoga međunarodni natječaj, pri čemu će početna cijena za to zemljište, na kojemu je predviđena gradnja hotela otvorenog tipa, a nikako ne nekakvo novo odmaralište, najvjerojatnije biti tri milijuna eura - ističe Hazbo Ličina dodajući kako s kolegama iz Dugoga Rata dobro surađuju te im stoga može obećati kako u Duće, kad su investitori u pitanju, neće dovesti bilo koga. Ma, što god to značilo.

Ponuda ni njima ne manjka. Dolaze, kaže Ličina, sa svih strana svijeta. - Da se mene pita, prodao bih ja to još jučer, a ne danas ili sutra. Ali, što ćete kad se sudski postupak otegao - zaključuje Ličina.

zeničko odmaralište


Općina Zenica tužila RH zbog pomorskog dobra u Dućama

Općina Zenica tužila je Republiku Hrvatsku jer je na području negdašnjeg 'zeničkog odmarališta', tvrdi Hazbo Ličina, povukla nezakonitu granicu pomorskog dobra te im oduzela čitav plato uz plažu na kojemu su se nekoć nalazili igralište za nogomet i košarku.

- Na svim susjednim zemljištima crta pomorskog dobra je određena prema minimumu od šest metara od granice vala, a nama je oduzeto znatno više iako je i laiku jasno da o pomorskom dobru tu nema ni govora - kaže Ličina.

Duće

Povezani članci

Who's Online

We have 103 guests and no members online