Projekti: Žičarom na omišku Forticu

Projekti - Žičarom na omišku ForticuPlanovi o izgradnji žičare do omiške utvrde Fortice zahuktavaju se. O samoj ideji već je pisano i ovdje, a danas vam iz Slobodne Dalmacije prenosimo i vizualizaciju polivalentnog objekta na predjelu Planovo, koju su, za još uvijek neimenovane američke investitore, izradili arhitekti Viktor Pirović i Ivan Filipović. Lokacija u Planovu je idealna, smatraju arhitekti, jer bi se jednim polivalentnim objektom, na trenutačno prilično zapuštenom prostoru, istodobno riješilo nekoliko gradskih nedostataka. Omiš bi tako na predjelu iza prvoga tunela prema Radmanovim mlinicama dobio ne samo žičaru prema drevnoj gusarskoj tvrđavi Fortici, nego i dvoetažni parking, rekreacijsku sportsku dvoranu s teniskim terenima na “krovu”, restoran i hotel ...


AMERIČKI KAPITAL SPREMAN ZA TURISTIČKU ATRAKCIJU NA UŠĆU CETINE - ZRAČNU VEZU S GUSARSKOM TVRĐAVOM

Žičarom na omišku Forticu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Ovim grafičkim rješenjem dodatno smo pojačali namjere investitora te se nadamo kako će do kraja godine Grad u Prostorni plan uvrstiti sve detalje te da će takav plan proći reviziju nadležnog ministarstva. Investitori su zaista ozbiljni, ali se ne žele otkriti sve dok budućnost ovog projekta ne bude izvjesna, odnosno dok se ne začuje zvuk prve lopate - kaže Pirović.

Projekti - Žičarom na omišku Forticu

Premda anonimnost investitora može pobuditi sumnju u projekt, Pirović uvjerava kako je riječ o ozbiljnim poslovnim ljudima, od kojih su neki i hrvatskoga podrijetla, koji ne žele istrčavati u javnost s neodmjerenim izjavama, jer su svjesni kako realizacija projekta može zapeti pri otkupu zemljišta ili kod dobivanja svih potrebnih dozvola.


Ostakljeni vidikovac bio bi posebna atrakcija

- Treba ih razumjeti, jer ne žele da im se ime u negativnom kontekstu desetljećima povlači po medijima, poglavito jer im je namjera ne samo zaraditi, nego i podići kvalitetu gradske ponude - tvrdi Pirović.

Lokacija u Planovu je, smatra arhitekt, idealna, jer bi se jednim polivalentnim objektom, na trenutačno zapuštenoj lokaciji, istodobno riješilo nekoliko gradskih nedostataka.

Omiš bi tako na predjelu iza prvoga tunela prema Radmanovim mlinicama dobio ne samo žičaru prema drevnoj gusarskoj tvrđavi, nego i dvoetažni parking, rekreacijsku sportsku dvoranu s teniskim terenima na “krovu”, restoran i hotel.

Posebna atrakcija bio bi ostakljeni vidikovac s kojega bi se mogli promatrati i slobodni penjači koji upravo stijene na Planovu koriste za svakodnevni trening. Lijeva obala rijeke Cetine uredila bi se u malu rivu koja bi služila i kao ukrcajna platforma za brodice koje voze kanjonom Cetine.

Projekti - Žičarom na omišku Forticu

- Omišanima će na prvi pogled gabariti ovog objekta možda izgledati preveliki, jer su na tom potezu navikli na prazninu. No, mi ćemo posebno voditi računa o zaštiti okoliša, očuvanju šume i suradnji s konzervatorima, pa bi tako gornja postaja žičare bila sasvim utisnuta u visoravan, a od Fortice bi bila udaljena 100 metara - ističe Pirović.

Autori projekta izražavaju nadu da će se izmjenom Prostornog plana ostvariti sve zakonske pretpostavke da se krene u realizaciju projekta kojemu su gradski oci načelno već dali svoj pristanak.

Povezani članci

Who's Online

We have 214 guests and one member online

  • admin