Čelnici općina izostali sa skupa o katastarskim mjerenjima

katastarOd 3351 katastarskih općina u Hrvatskoj tek je 3 posto obuhvaćeno novom katastarskom izmjerom u zadnjih 20 godina za što je utrošeno 650 milijuna, a kako bi se ovaj postotak poboljšao nužno je o važnosti urednih zemljišnih evidencija upoznati čelnike gradova i općina. Zato je u Splitu u srijedu održano predavanje čelnika Udruge gedetsko geoinformatičke struke pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a u organizaciji Splitsko dalmatinske županije. No, iako je skup namijenjen gradonačelnicima i načelnicima, odazvalo se tek njih pet, šest iz županije, a oni su iz prve ruke mogli čuti sve o Strategiji razvoja geodetske djelatnosti u Hrvatskoj te uvidjeti važnost katastarske izmjere i urednih zemljišnih knjiga..., piše Ojdana Koharević na stranicama Slobodne Dalmacije ...

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Nesređene zemljišne knjige donose gubitak svima, gradovima i općinama koji ne mogu naplatiti porez i komunalni doprinos, te vlasnicima parcela koji s takvom zemljom ne mogu raspolagati, u nju ulagati ili je prodati – kazao je Visko Haladić, zamjenik župana.

Ovakvo stanje koči i investitore, podsjetio je Haladić, koji žele ulagati u našoj zemlji, a uredne zemljišne knjige su jedan od preuvjeta i za izvlačenje novca iz europskih fondova.  S obzirom na takvo loše stanje za očekivati je kako će slijedeći sličan skup prodrmati uspavane čelnike gradova i općina koji su svojim izostankom pokazali koliko im je do urednih zemljišnih knjiga doista stalo.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 288 guests and no members online