RAZUM voli znanje

Kako bi poticala poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama, Vlada je osnovala Poslovno-inovacijski centar Hrvatske - Bicro, koji se od 2002. godine neprestano razvija. Na modeima Izraela, SAD-a, Japana i Bavarske, Centar je kreirao programe kojima je cilj osigurati uvjete za razvoj malih i srednjih tvrtki temeljenih na znanju. Programima RAZUM, TEHCRO, VENCRO, IRCRO i KONCRO, Poslovno-inovacijski centar Bicro potiče malo i srednje poduzetništvo koje se temelji na inovacijama i novim tehnologijama ...

PODUZETNIŠTVO 'BICRO' SUFINANCIRA RAZVOJ BROJNIH DOMAĆIH TVRTKI


Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija

Državni poticaji

- Polovicom 2006. godine prihvaćene su smjernice nakon kojih je pokrenut program poticanja poduzetništva. Sastoji se od pet programa, RAZUM, TEHCRO, VENCRO, IRCRO i KONCRO, a svi uključuju državne poticaje poduzetnicima - objašnjava Dalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - Bicro.

- Mi smo javni poziv za prijavu projekata u naše programe uputili još u veljači 2007., a on je otvoren do daljnjega. Primjerice, samo za projekte u području inovacija te transfera znanja i tehnologije u sljedeće četiri godine, osigurat ćemo oko dvjesto milijuna kuna iz državnog proračuna i zajma Svjetske banke.

Konkretno govoreći, program RAZUM namijenjen je fizičkim osobama i tvrtkama, a mi im zapravo pomažemo s početnim financiranjem novih tvrtki ili financiranjem istraživanja i razvoja novih proizvoda u već postojećim poduzećima - kaže Marijanović.

Što se financiranja tiče, u tom programu oko sedamdeset posto kreditira Bicro.

- TEHCRO se, s druge strane, veže za znanstvene organizacije i državnu upravu, odnosno na komercijalizaciju istraživačkog rada, prijenos znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija u gospodarstvo.Program potiče i pokretanje tehnologijsko-poslovnih, ali i razvojno-istraživačkih centara - tvrdi Bicrov direktor.


Rizični kapital

VENCRO je program namijenjen osiguravanju adekvatnih izvora financiranja za mala poduzeća sa znatnim potencijalom rasta, temeljenim na visokim tehnologijama.

Investicijski fondovi rizičnog kapitala dokazali su se u praksi kao prikladan sklop kapitala, znanja i ekspertize namijenjene razvoju malih poduzeća s ciljem provođenja ideja poduzetnika u stvarnost, ali i ostvarivanja natprosječnih prinosa za investitore u fond.

U inicijalni fond rizičnog kapitala Bicro investira ukupno 32 milijuna kuna. IRCRO je namijenjen postojećim tvrtkama, a veže se uz istraživanje i razvoj, koji je, kaže Marijanović, preduvjet potražnje za uslugama znanstveno-istraživačkih institucija od strane malih i srednjih poduzetnika.

Dalibor MarijanovićKONCRO je program koji omogućava mikro, malim i srednjim trgovačkim društvima stjecanje tehnoloških i upravljačkih znanja i vještina, i to sufinanciranjem 50 posto cijene savjetodavnih usluga.

Maksimalna potpora po pojedinom trgovačkom društvu iz programa iznosi 150 tisuća kuna, a po projektu potpora iznosi maksimalnih 75 tisuća kuna.


Dalmacija

U posljednjih šest godina kreditirane su brojne inovativne tvtke na području Splita, i to s iznosom od gotovo 15 milijuna kuna. SMS, Gideon i Cian samo su neke od njih, a sve one u prošloj su godini uprihodile više od sto milijuna kuna - kaže Dalibor Marijanović.

Povezani članci

Who's Online

We have 237 guests and no members online