Primjer Istre

IstraHrvatska bi zaista mogla mnogo naučiti od Istre, jer time zapravo uči od Europe. Prije svega da se samo i isključivo restrikcijama ne može naprijed, da je izlaz iz tunela u poduzetništvu, novim idejama, brzom reagiranju, prilagođavanju. Istarska maštovitost trebala bi pobijediti inertnost koja vlada u mnogim sredinama. Istarsko poduzetništvo trebalo bi zamijeniti sporost, neinventivnost i sve ono što je tako karakteristično za mnoge sredine. Bez sposobnih ljudi, koje Istra ima, ne može se naprijed. Bez pravih ideja još manje. A više od svega treba s projektima koji donose budućnost krenuti odmah, jer Hrvatska nema vremena za beskrajne i jalove rasprave. Da su Istrani čekali druge, ništa od istarskoga čuda ne bi bilo... A što (koga) mi Dalmatinci čekamo? ...


ISTRA DALMACIJI

Istra - Europski biser


Istra nije samo beskrajno lijepa. Ona je prije svega dokaz da rad, invencija i poduzetništvo daju rezultate. I zato treba biti primjer cijeloj Hrvatskoj


Piše: Jurica KÖRBLER / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Od siromašne Istre danas je radom i marljivosti stvorena jedna posve nova Istra, puna maslinika, ekskluzivnih mjesta za najzahtjevnije goste, samozatajnih, ali i zadovoljnih građana U Europi Istra zauzima posebno mjesto. Pravi je biser, ne samo po ljepoti, nego prije svega po marljivosti svojih ljudi, invenciji onih koji je vode, poduzetništvu od kojeg svi imaju korist.

Od siromašne Istre danas je radom i marljivosti stvorena jedna posve nova Istra, puna maslinika, ekskluzivnih mjesta za najzahtjevnije goste, samozatajnih, ali i zadovoljnih građana i Istra bi po svemu trebala biti primjer cijeloj Hrvatskoj.

Jer, Istrani su odavno shvatili da im ništa neće samo tako pasti s neba. Otvorili su vrata kapitalu, dopustili poduzetništvo, primijenili sve ono najbolje iz Europe. Uz veliku pomoć i podršku središnje vlasti, time da su opravdali sva ulaganja. I više od toga!

Iskreno, Istra kao regija već davno je integrirana u Europu, dok sve ostale u Hrvatskoj taj proces tek čeka.

U Istri je prevladao duh da se jedino ulaganjem i radom može nešto postići, da treba stalno pratiti europske i svjetske trendove, da treba svakodnevno mijenjati taktiku ako se želi uspjeti - od maslinarstva do proizvodnje vina, od turizma do razvoja gospodarstva. Sve ono što je u još mnogim hrvatskim županijama gotovo nezamislivo - prije svega, da se samo i jedino poduzetništvom može ići naprijed.

RovinjI zato je danas Istra prepuna turista, istarsko vino cijenjeno u Europi, maslinovo ulje pojam kvalitete, a nitko se ne muči jalovim raspravama o "betonizaciji obale", nego pravi arhitekti nude najbolja rješenja kako bi bili zadovoljni i privatni investitori i svi oni koji žele stan ili kuću u Istri. Gradi se na svakom koraku, nema zapreka koje su tako karakteristične za ostatak Hrvatske.

A sam pogled na Istru pokazuje da se tu prije svega cijeni rad, da je on pokazatelj uspjeha. I nitko to ne daje na velika zvona. Neke vrijednosti koje je Europa već davno postavila kao parametre uspjeha Istrani su prihvatili i primijenili. Ništa više i ništa manje.

Svi oni koji poznaju Istru od prije desetak i više godina i danas mogu biti zaista impresionirani svime što je napravljeno. Danas je to moderna Istra u kojoj je samo jedno ostalo isto - duh tolerancije. I zato Istra ne želi eksperimente s Thompsonima i sličnima. I dobro da ne želi.

Hrvatska bi zaista mogla mnogo naučiti od Istre, jer time zapravo uči od Europe. Prije svega da se samo i isključivo restrikcijama ne može naprijed, da je izlaz iz tunela u poduzetništvu, novim idejama, brzom reagiranju, prilagođavanju.

Istarska maštovitost trebala bi pobijediti inertnost koja vlada u mnogim sredinama. Istarsko poduzetništvo trebalo bi zamijeniti sporost, neinventivnost i sve ono što je tako karakteristično za mnoge sredine. Bez sposobnih ljudi, koje Istra ima, ne može se naprijed. Bez pravih ideja još manje.

A više od svega treba s projektima koji donose budućnost krenuti odmah, jer Hrvatska nema vremena za beskrajne i jalove rasprave. Da su Istrani čekali druge, ništa od istarskoga čuda ne bi bilo.

Govoriti o Istri nemoguće je a da se ne spomene i njen župan Ivan Jakovčić, pametni i sposobni hrvatski političar koji je na vlasti valjda već sto godina, a kamo sreće za Istru da je i sljedećih sto.

Jer baš se na Istri vidi koliko je važno da neku regiju vode sposobni ljudi. Nema to veze ni s ideologijom, ni s politikom, ni sa strankama. Jakovčić i njegova ekipa naprosto znaju i to se na primjeru Istre i te kako vidi.

Kamo sreće da nam je još bezbroj Jakovčića, pa kojoj god stranci pripadali.

Jer Hrvatska mora naprijed, mora pobijediti taj nesretni defetizam, pesimizam, to stanje da nas mediokriteti bombardiraju samo aferama i da, barem kada je o medijima riječ, imamo dojam da živimo u besperspektivnoj zemlji.

A s druge strane, o istarskom biseru ništa ne znamo. Jer, ako je nešto dobro, koga briga!

A Istra je ne samo dobro, Istra je i primjer kako svi moramo naprijed.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 367 guests and no members online